Milá rodino, mám finanční potíže. Babi, dědo, pomůžete, prosím?
Ilustrační foto: Ingimage

Milá rodino, mám finanční potíže. Babi, dědo, pomůžete, prosím?

25. 9. 2023

V nouzi poznáš rodinu. Na toto heslo si lidé vzpomenou, když se ocitnou ve finanční krizi. Do centra pozornosti se pak často dostávají nejstarší členové rodiny. Leckoho totiž napadá: vždyť penzisté na tom nyní vůbec nejsou špatně, tak ať pomohou.

Vnouček má dluhy. Chudáček malinký. Musíme mu pomoct. To si řekne nejeden prarodič.

Vnouček má třiatřicet let, průměrný příjem, jen při současném zvyšování životních nákladů přestal být schopen hradit své závazky. A že jich má: auto na leasing, hypotéku, dva menší spotřebitelské úvěry.

„Mám to těžké, babi. V práci mi nepřidali už pět let. A vám teď pořád zvyšují důchody, co vlastně s těmi penězi s dědou děláte?“

Tak toto řekl dotyčný své babičce. Ta je zoufalá. Má vnukovi přispět? Uhradit některý z jeho dluhů? Klidně by mohla, když s manželem dají dohromady své dvě penze, vůbec si nežijí špatně, v tom má  vnuk pravdu. Jenže způsob jejich nakládání s penězi je od toho jeho naprosto odlišný.  Hospodaří skromně, žijí v rodinném domě, mají na zahradě ovoce a zeleninu, každý měsíc odkládají tisíce. „Zbláznila jsi se?“ křičí na ni manžel. Ten zastává názor, že mladí žijí rozmařile a že si za dluhy zodpovídá každý sám. „Peníze odkládáme pro sebe, však jsme se dohodli, že až bude zle, půjdeme do toho pěkného nového soukromého domova pro seniory a zaplatíme si tam hezký velký pokoj. A barák po nás rodině stejně zůstane, tak ať si ho pak prodají a peníze rozdělí,“ připomíná.

Podobná situace se odehrává v mnoha rodinách. Rodina je totiž první instance, na kterou se lidé obracejí, když jsou ve finančních malérech. Je to správně? Nebo je to prosté zneužívání, útočení na city?

Z nedávného průzkumu společnosti Kantar vyplynulo, že finanční výpomoc v rodině rok od roku sílí. Za poslední rok se s prosbou o půjčku na své příbuzné obrátil každý čtvrtý Čech. V krizových situacích a z případných finančních potíží pomohli každému pátému dotazovanému. Ve třiceti šesti procentech případů se lidé obrátili s žádostí o pomoc na své rodiče. Jde o dospělé lidi, takže je jasné, že většinou jde o rodiče vyššího věku, nezřídka ty, kteří jsou v penzi nebo se do ní chystají.

Do finančních problémů se dostávají jejich synové, dospělí vnukové.

„Dlouhodobě děláme analýzy zadlužených lidí. Muži jsou podle mě dobrodružnější, více riskují a zadlužují se více ve věku, kdy jsou ještě mladí, kdy neodhadnou své možnosti. Půjčí si a pak to nejsou schopni splácet,“ uvedla Jarmila Veselá, jednatelka společnosti InsolCentrum.

„Problém mají lidé, kteří si netvoří finanční rezervy a v případě problémů odkládají hledání řešení,“ potvrzuje David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

A právě to jsou případy lidí, kteří si často myslí, že když bude nejhůře,  pomohou rodiče či prarodiče.

„Nikdy by mě nenapadlo, co na stará kolena budeme řešit. Dcera nám řekla, že jsme sobci, protože si jezdíme k moři a je nám jedno, že její rodina si moře nemůže dovolit. Neustále jsme ji podporovali. Když přišla s tím, že je ve finančním maléru, byli jsme v šoku. Léta předstírala, že si žije dobře, odsunovala problémy, až ji dohnaly,“ vypráví pětašedesátiletá Kateřina.

Její manžel Petr dodává: „Je rozvedená, žije s mladším mužem, on nic moc nevydělává, ona ho podporuje. Žijou si na vysoké noze. Přišla s tím, že jí hrozí exekuce. Syn za ní zaplatil to, co hořelo nejvíce, sepsali smlouvu o splátkách a to se ještě ošívala a divila se, že jí bratr nevěří. Už se s těmi splátkami zpožďuje. Pak přišla za námi a škemrá o další půjčku. Je mi z ní špatně. Snažili jsme se děti vychovat dobře a nejsem schopen smířit se s její lehkomyslností a sobeckostí. Když nám vyčetla, že jezdíme k moři, skončil jsem s ní.“

Na druhé straně právě výpomoc v rámci rodiny dokázala v mnoha případech odvrátit velké finanční maléry. „Každý měsíc posílám dceři ze své penze tři tisíce na splátky dluhů, které nasekala. Můžu si to dovolit. Myslím, že pochopila, jak byla hloupá a cítím, že je mi vděčná. Styděl bych se, kdybych jí nepomohl. Člověk přece zůstává rodičem celý život, i když jsou jeho děti dospělé a proto by jim měl být celý život nápomocen,“ tvrdí jednasedmdesátiletý Karel.

Říká se, že k největším neshodám mezi příbuznými dochází kvůli penězům. Zároveň však platí, že v případě finanční nouze často právě rodina dovede hodit takzvané záchranné lano. Problém je v tom, že v poslední době nemálo mladých lidí podléhá pocitu, že senioři se mají takzvaně lépe než oni. Pod vlivem zpráv o navyšování penzí se z některých stávají nepřející ukřivdění sobci, kteří pozapomněli, že generace současných seniorů na své penze léta tvrdě pracovala. A zapomínají i na to, že pomáhat v nouzi je možnost, ne povinnost.

dluhy peníze rodina
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Pavlíková
Taky by mi byla hanba, půjčovat si od rodičů nebo dokonce od prarodičů. Všechno je to hlavně díky tomu, že mladí chtějí všechno ihned a třeba na dluh a hlavně je dnes nikdo nenutí do práce. A ta závist ke starším? Vždyť si stačí přečíst pár článků a hlavně reakce k nim a všem je jasné, kdo tady ty nůžky mezi mladýma a starýma rozevírá. Vláda neustále poukazuje na to, jak se dnešní důchodci mají skvěle, mladí vědí, že klidně můžou být na dávkách (v mnoha případech se jim to vyplatí víc, než dělat za malou mzdu a mít tudíž povinnosti), všichni si chtějí jenom užívat, jezdit po světě, mít tu nejdražší elektroniku, barák, auta a hlavně je spousta lichvářských společností, které bez mrknutí oka zadluží kohokoli. Stále se tu vypráví něco o finanční gramotnosti, ale nevšimla jsem si, že by se tomu nějak ve školách věnovali (ani doma samozřejmě), hlavně že každý ví, co jsou sociální sítě, umělá inteligence...... dalo by se pokračovat do nekonečna. Starší lidé by neměli mít výčitky, že si svoje těžce našetřené peníze chtějí užít po svém (cestování, případně i ten domov pro seniory nějaký lepší), mladí by naopak měli pohnout kostrou, aby věděli, co všechno to obnáší a jak je těžké si nejen vydělat, ale což teprve ušetřit!!! Někteří starší to s tou "opičí" láskou taky přehánějí - pak se nechají všelijak vydírat (citově) a stále klopí, klopí, klopí.....
Eva Krausová
Mám kamarádku, která ač by mohla být dávno v důchodu, chodí do práce a finančně mj. podporuje dospělou vnučku, která má 10letého syna, o kterého se jí starají rodiče a nyní ji babička dala peníze na potrat. Nepochopitelné - vždyť ta vnučka místo, aby pomohla babičce, tak se nechá finančně podporovat. Místo, aby zodpovídala za svůj život a vychovala svého syna. Kamarádku nechápu, podporuje mj. vnučku v tomto nezodpovědném chování a bude pracovat asi do 80 let a sama si život vůbec neužije. Mě by byla hanba zneužívat nejen seniory, ale rodiče vůbec. Co bych dala za to, moci pomoci mamince ve stáří, ale odešla mi příliš brzy...
Ilona Ilona
ZAJIMA,děti,vnoučata si budou dělat dluhy ( žít v luxusu nebo na drogy ) a rodiče jim maji pak pomoci.No to ,ani náhodou.Musi si pomoci jako seniři si museli pomoci,když byli mladí.Je to jednoduché přijit a řici dej.Hnus od takového chovani dětí,či vnoučat.Misto,aby byli radi,že rodiče se na stará kollena maji dobře,tak by choodili svojí vinno žadat o prachy.At´se stydí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.