Zápisník starého muže: Dobrý skutek
Ilustrační foto: Pixabay

Zápisník starého muže: Dobrý skutek

4. 10. 2023

S přáním hezkého dne a poděkováním za „darovaný úsměv“. Tak nějak končil velmi hezký, doručený email od milého člověka. Připomnělo mi to počin z dávných let ještě pracovní kariéry.

Inspirací byl v radiu rozhovor tuším s p. Neffem. Hovořil o „dobrém skutku každý den“ a jeho kouzelném účinku. A že stačí jenom maličkost, třeba po ránu pozdrav sousedky doplněný milým úsměvem a den je hned krásnější. Naopak, nevrlý a nabručený člověk svoji zlobu přenáší i na jiné.

Leželo mi to v hlavě a brzo po začátku směny kolegyni zaneprázdněné telefonem začala vařit voda na kafe. Tak jsem vypnul vařič, přehodil utěrku přes ruku a s konvicí přešel k jejímu stolu. Obřadně ji zalil kafe, přidal úsměv a přání, aby ji to kafíčko mimořádně chutnalo a ještě pár společenských frází.

Údiv, rozpaky, a i nechápavé výrazy ve tvářích ostatních přítomných vyžadovaly vysvětlení. Musel jsem jim povyprávěl o vyslechnutém rozhovoru s panem Neffem a jeho teorii dobrého skutku v každý den. Zaujalo je to a někteří přidali i své vlastní zážitky a poznatky. Shodli jsme se, že příjemně započatý den je pak celý jakýsi lepší.

No a druhý den konali malé dobré skutky i ostatní. Ujalo se to a brzo se přidávali i sousedé. Ten náš kolektiv byl pověstný aktivitami ve věcech podivných a neobvyklých a ostatní potom opatrně následovali. Naše aktivity nebyly vždy bezproblémové.

Časem ta vlna malých dobrých skutků mírně opadla, ale u nás v kanceláři prokazování drobných laskavostí a konání dobrých skutků vydrželo až do restrukturalizace. Potom nás rozdělili, postupně propouštěli a nakonec zanikl celý podnik.

Kouzelný efekt darovaného úsměvu, doplněný dobrým skutkem, dobře fungoval v dobách zlých a vydatně pomáhal k jejich překonání a přežití.

Doporučuji každému k vyzkoušení, budete mile překvapeni.

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Já mám ve své knize https://www.donio.cz/afo-rismy-o-zivote-i-o-vasem? dvě "poučení", které také sám stále praktikuji: „Co jiného má vlastně člověk ve stáří dělat než radost druhým?“ a „Když ti je nejhůř, pomoz druhým.“ Funguje to úžasně.
Zuzana Pivcová
Možná bych řekla "darovat malou radost", ale slova většinou nehrají hlavní roli, vím, jak jste to pojal.
Jana Kollinová
Možná se vám budu zdát cynická, ale to co popisujete nepatří do kategorie dobrých skutků, je to spíš určitá forma recese. Něco takového a často tematicky obměňovaného jsme praktikovali na VŠ a také nás to časem omrzelo. Obdobné dobré skutky jsou kalkul a jejich cílem obvykle bývá oživení nudných "stojatých" vod daného prostředí.
Jana Jurečková
Vzpomínám si, že už děti jiskry, pak pionýři měli za úkol dělat dobré skutky. Dnes jsou lidi zahleděni do sebe a jenom spěchají, na tak obyčejné a krásné věci zapomínají. Moc hezky jste to popsal. K příjemnému životu stačí opravdu málo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.