Škaredé slovo
Ilustrační foto: Pixabay

Škaredé slovo

10. 9. 2023

Malá slečna se vrátila ze školky a na všechny otázky odpovídá jednoznačně, že nic. Tak naléhám, že přece něco se dělo, třeba jste se naučili něco nového?
„Jo, vzpomínám si.“
„A co to bylo, básnička, písnička nebo hra?“
„To ne, jenom jedno škaredé slovo, ale to se nemá říkat.“ Důvěrně dodává a navrhuje, ať se skloním k ní, že mi ho pošeptá. Odmítám, když je to něco škaredého, tak to ani nechci slyšet.
Ona chvilku přemýšlí a pak obrací list.
„A víš, že včera Alíček stál v koutě?“ Podivuji se, vždyť Alíček (oblíbený plyšák), ten je přece hodný. Něco provedl?
„Jo, nechtěl uklízet hračky!“
„Řekla jsem: Okamžitě, ale okamžitě ten binec tady bude uklizený!“
„Ty jsi mu to přikázala a on neposlechl?“
„Neposlechl a řekl, že se na to může vysrat!“
„Fuj, to řekl? A co ty na to?“
„Jak jsem mu jednu lupla na zadek, tak se zastavil až v koutě. A ještě na Večerníčka měl zaracha!“
Tak a bylo to venku. A i ten včerejší večer jsem uviděl v jasnějších barvách.

rodina vnoučata
Hodnocení:
(4.4 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Tulejová
Měli jsme kdysi slepici, která z neznámých důvodů zásadně snášela vejce v garáži, kam se dostávala rozbitým oknem. Manžel se vracel s tříletou dcerou ze školky, pootevřel vrata garáže, slepice s mohutným kdákáním vyletěla ven. Jak se lekl, manžel zařval "ku.va, ta slípka mne nebude dlouho srát!". Za týden vedla dceru moje matka, slepice vylítla, dcera slovo od slova zopakovala: "Kulva, ta slípka mne nebude dlouho slát".
Zdenka Jírová
Moje starší dcera kdysi, když se hrály filmy o Vinetuovi a Old Shatterhandovi, přišla ze školky a hihňala se, že slyšela legrační básničku. Nejdříve ji nechtěla říct, ale nakonec to řekla :" Old Šetrhend za chatou má Rybanu nahatou." Moc jsme se pobavili, i když jsem jí musela zakázat říkat to mezi dětmi ve školce.
Petr Dvořák
Označit sprosté nebo nesprosté slovo, není nic jiného, než uměle vytvořený společenský konstrukt. Typickým příkladem je slovo, které jsme před pár lety užívali běžně a dnes je to na důvod pro smazání, nebo když má pisatel štěstí, tak "jen" na nějakou dobu pro zablokování profilu. Teplý → homosexuál → gay → LGBTQ+ (asi BFLMPSVZ).
Zuzana Pivcová
Děti mají různá slova dobře odposlouchaná. někdy je pak použijí záměrně, i když vědí, že jsou "sprostá", jindy je však berou spontánně, bez jakýchkoliv špatných úmyslů. Asi jako od známých papoušek žako, co se naučil, to nabízí.
Zdenka Soukupová
Aleno, to je pravda. Vnoučata se učí fakt rychle. Když byly vnučce asi tři roky, tak jsem jí hlídala. Vařila jsem oběd, ona si hrála v kuchyni na koberečku u okna s panenkou a cosi jí zpívala. Mě něco upadlo z linky. Zvedla jsem to, ono to upadlo znovu A ještě jednou do třetice. To už jsem se neudržela a polohlasně zaklela: do pr... A vnučka o které jsem si myslela, že mě nevnímá, najednou začala panence zpívat : do pedeeeleee, do pedeelee.. No, měla jsem pěkné nervy, aby to nezpívala až přijdou rodiče z práce.
Alena Velková
Super... Naše vnoučata se "škaredá" slova učí rychle a velmi jasně a zřetelně je artikulují, pokud možno na místech, kde je co nejvíc lidí :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...