Kurzivka na šedivé myšlenky
FOTO: Jan Zelenka

Kurzivka na šedivé myšlenky

31. 8. 2023

Včera, záhy po obědě, jsem přemýšlel, o čem bych mohl zase něco napsat. Nic mne nenapadlo. Místo toho mě ale napadlo, proč by mě mělo vlastně pořád něco napadat, když to není úplně normální, a proč bych měl, tudíž, pořád něco psát. 

Občas mne ale napadají blbosti. Nenormální blbosti bývají většinou zajímavé, ale nedá se o nich moc slušně psát. Jsou to blbosti. A v mém věku až na samé hranici únosnosti. Nenormální blbosti.

A tak mě, místo vynuceného psaní, napadlo něco lepšího. Venčení Britney. Uvázal jsem své malé kamarádce vodítko, na čumák nasadil náhubek, aby zase něco fujtajblového nesežrala, a vyrazil do ulic. Spíše tedy na louku nad městem.

Nebe nad městem bylo šedivé jak moje, náhle se zjevivší myšlenky, tráva na louce byla řídká a smíšená s bahnem, na cestě podél louky byly velké louže vody a já začal přemítat, jestli jsem si nespletl roční období.

Moje myšlenky v tu chvíli podvědomě zamířily někam až hodně daleko, zmizelo sedmdesát let, zmizela i mokrá tráva na louce, do vysokého sněhu se mi bořily nohy, Jirka s  Pepou táhli do kopce staré dřevěné saně a Jiřinka Kohoutů se na mě usmívala a chtěla si hrát na doktory. A sluníčko se na nás z modré oblohy zářivě šklebilo. Sundal jsem si raději brýle a strčil do kapsy, aby mi je zase někdo nerozbil, jako při posledním sáňkování. Nahoře byla zasněžená Bažantnice a dole pod svahem malá rovinka a hřbitovní zeď. A Jirka mi pak řekl, že bychom mohli jít zase na Ovčín zaskákat si v pískovně do hlubokého sněhu.

Britney však moje zatoulané myšlenky vůbec nerespektovala, najednou vystartovala a začala očuchávat jednoho svého kamaráda, který jí to radostně oplácel, rozkmitav svůj chlupatý ocásek.

A nebe bylo pořád šedivé, tráva na louce nad městem pořád rozbahněná, v  loužích na cestě se zrcadlily koruny holých stromů a mně bylo právě v té chvíli něco málo přes sto let.

glosa životní postoj
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Všichni máme své dny i noci. Hezké přemítání.
Zdeněk Hart
I šedivá je dobrá. Někdy?!
Jan Zelenka
Děkuji všem za komentáře. Nemyslím si, že článek je pesimistický. Jak píše paní Honcová - k životu patří obojí - radost i někdy nostalgie. Při pohledu na deštivé nebe a bláto, nebyly mé myšlenky zrovna radostné. Ale životní pesimista určitě nejsem.
Stanislava Honcová
Nemusí být každý den posvícení. K životu patří i smutné myšlenky a i šedé nebe může být krásné. Moc hezké zamyšlení.
Marie Magdalena Klosová
To je moc milé, i když trochu tesklivé zamyšlení. Potěšilo mě. Děkuji. mm
Marcela Pivcová
Přečtu si ráda každý Váš příspěvek, nejraději jsem, když se zase dozvím něco pozitivního o Britney. Určitě se její dobrá nálada přenese na Vás a od Vás zpětně na ni. Zvířátka jsou dobrými kamarády všem, kteří si s nimi rozumějí.
Hana Šimková
Jendo zkuste se radovat ze života jako Britney. Ta určitě žádné chmury neociťovala. Stačil ji jenom dobrý kamarád.
Věra Ježková
Jendo, hezké šedivé zamyšlení. Přeji ti hodně růžových nebo modrých myšlenek. Šedivé nebe mám ráda, to víš. :-)
Naděžda Špásová
Jendo, hezky napsané. Jo chmury, ty jsou u mně skoro na denním pořádku.
Zuzana Pivcová
To nejsou žádné blbosti, to je život, vzpomínky i realita souběžně vedle sebe. A jsem ráda, že Britney zaujal nějaký parťák, že není bez zájmu. Tak jen se hezky venčete dál! :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.