Jsem čerstvá vdova a rodinu zajímá jen můj majetek, říká Ilona (75 let)
Ilustrační foto: Unsplash

Jsem čerstvá vdova a rodinu zajímá jen můj majetek, říká Ilona (75 let)

31. 8. 2023

Zjistila jsem, že mé příbuzné zajímá jediné: kdo po mě bude dědit. Připadá mi to, že by byli rádi, kdybych už následovala mého muže. Co jsem ovdověla, neskutečně se mi věnují, jenže já jsem, bohužel, pochopila proč.

Nebo možná bych měla použít slovo bohudík. Opravdu jsem přesvědčená, že zájem rodiny o mou osobu je motivován jedním jediným – mým majetkem. Takže, bohudík, že mně to došlo, že jsem je odhalila.

Ne, že bych byla miliardářka. Mám vlastní pěkný byt, krásnou chatu na super místě, něco málo rodinných šperků, nějaké to umění, které má údajně slušnou cenu. Zatím zvládám jezdit autem, takže na chatě trávím většinu času, jen když je velká zima, přesouvám se do bytu ve městě.

Manžel zemřel začátkem roku po těžké nemoci, věděli jsme, že to nedopadne, byli jsme s tím oba smíření. Nebudu se rozepisovat, co jsem po smrti prožívala, myslím, že to každá vdova zná a stejně se s tím každá musíme vypořádat sama.

Jenže já sama nebyla. Byla jsem šťastná, že mám dvě dcery, vnoučata, sestru, bratra. Všichni se semkli, jezdili za mnou, byli mi oporou. Vlastně jsem na chatě od jara vůbec nebyla sama, pořád tam někdo byl, tvrdili, že by mi samota dobře nedělala. No jak se to vezme, zpětně si říkám, že by mi možná samota po smrti manžela byla prospěšnější, taky jsem si potřebovala utřídit myšlenky, více si poplakat. Nedali mi k tomu prostor, od jara pořád grilujeme, scházíme se, berou mě na výlety.

Nejdříve se zeptala dcera. Co prý míním dělat s chatou, s bytem. Já nevěděla na co se ptá. Vždy jsem si myslela, že když člověk umře, dědí pak potomci podle zákona. A já s nikým neměla žádné neshody, nechtěla jsem nikoho upřednostňovat. Dcera přišla s tím, že kdybych na ni chatu napsala, bude mi platit jakousi rentu, dva tisíce měsíčně, na přilepšenou k penzi, ať si prý užiju život.

Přišlo mi to divné. Přece takto neodstavím druhou dceru, přece se musejí podělit.

Jenže za týden přišla druhá dcera se zetěm. Vím, že to byla jeho iniciativa, je takový podnikavý, je dost na peníze. Že prý kdybych chatu zastavila bance, oni by si vzali úvěr, z něho ji celou zrekonstruovali, přestavěli, aby se do ní vešlo víc lidí, celá rodina. Aha, takže já budu pár let, co mi možná zbývá, sedět na staveništi? Děkuji, nechci. Řekla jsem jim, že až tady nebudu, musejí se domluvit mezi sebou a že mi to už bude úplně fuk, jak chatu přestaví, změní. Ale  teď si chci užít klidu, místa a věcí, které jsme s manželem vytvořili a měli moc rádi.

Dost mě zklamali, to přiznávám. Sestra najednou na jaře taky byla pořád. Dříve tam téměř nejezdila. Podotýkám, že chatu jsme koupili jsme s manželem, takže sestra s ní nemá nic společného. Ale od jara až dosud tam byla neustále, nakupovala, organizovala mi život, prý že nemůžu být sama. Pak z ní vylezlo, že by její syn měl o chatu vážný zájem, že by ji ode mě koupil. Ze zajímavosti jsme se pak ptala za kolik. Nabídli směšně malou částku. Když jsem se pousmála, sestra řekla, že mezi příbuznými se přece neplatí tržní ceny, že rodina si má vycházet vstříc.

Co mi udělalo radost, je, že vnučka přišla, že nám koupila zájezd k moři. Nám dvěma samotným. Byly jsme v červenci v pěkném malém hotýlku v Řecku, bylo to moc fajn. Vnučka vzala babičku k moři, to je pěkné ne? I když, přiznávám, že teď čekám, zda za to něco nebude chtít. Ale co ji tak znám, u ní to nehrozí. Mám pocit, že generace našich vnoučat méně lpí na penězích než generace našich dětí. Čtyřicátníci a starší jsou rozhodně víc na prachy, než dvacetiletí, kteří touží po zážitcích, vzdělávání, cestování. Dříve jsem říkala, že mladí jsou nezodpovědní, ale teď je začínám chápat a jsou mi sympatičtí.

Zeť nedávno posekal zahradu, opravil plot, shodil polámaný strom, nasekal ho na dříví na topení. A pak řekl: no nevím, co by sis bez nás počala, sama tu chatu nezvládneš.

Asi mi tím chtěl znovu naznačit, že mu ji mám napsat.

Je to takové divné. Začala jsem být podezíravá a za každým jejich slovem teď něco hledám. Což je špatné. Ale už se s nimi nebavím tak bezstarostně, radostně. Říkám si: přijeli jste kvůli mně nebo se ke mně chováte hezky, protože čekáte, že za to něco dostanete?

Třeba jsem je špatně vychovala. Může být. Rodiče vždy mohou za to jaké děti jsou. Nestěžuju si, jen jsem se chtěla zkusit svěřit. Být vdovou je totiž už tak hodně těžké a když se pak člověk ještě setká se zklamáním, je to těžké mnohonásobně víc.

(Pozn. redakce: Napsáno pro neziskový projekt vdovyvdovam.cz. Jméno autorky je na její přání změněno, fotografie je ilustrační)

Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lída Wolfová
Mám nápad,u notáře zkuste zjistit kolik je základní dědictví pro děti,pokud jsou a ostatní co zůstane dát na charitu jmenovite třeba na Fond ohrožených dětí,ale nikomu to neříkat a pak se může celá rodině bodnout,notář to musí udělat písemně a uložíte to u něj a potom už vám to bude jedno jestli se poperou.Nebo mužete děti vyřadit a ten povinný díl rozdělet mezi vnoučata,ostatní tak jak předešle.
Danka Rotyková
Moc pisatelku lituji, snad najde nějakou dobrou duši, kamarádku, známou, ..., které bude moci svěřit své myšlenky. To je hodně důležité, jinak by ten život za moc nestál. Cestování je fajn, ale bez opory manžela už to není tak jednoduché, i když máte dostatek finančních prostředků.
VANDA Blaškovič
Paní Ilono, proč jste neřekla rodině, že vás jejich zájem unavuje, že potřebujete být sama, utřídit si myšlenky? To je přeci normální přístup v rodině říci to co chcete a ne se “obětovat”. Chci být na chatě sama, berte to na vědomí, nepotřebuji žádnou společnost. Totéž se týká majetku. Jste svéprávná. O svém majetku si rozhodnu sama, pokud uznám za vhodné, dám vám vědět. Nepodezírala bych je, vyslechla je, dcery to s vámi myslí dobře, ale jednala bych jasně a s láskou ve prospěch svůj i rodiny. Zdali vyložíte karty na stůl, záleží jen na vás.
Jaroslava Pošová
Sepsat závěť u notáře! Doporučuji cestovat, nebo si dopřávat, co má paní ráda, měla by myslet v první řadě na sebe. A dceru poslat rázně kamsi, ta by zřejmě podrazila i vlastní sourozence, no nebylo by to poprvé, v každé rodině se najde nějaký odpad.
Dana Straková
My jsme byli o prodej poloviny domu požádáni snachou po obědě na druhý svátek Vánoční, tedy na Štěpána. Ještě že s tím nezačala před tou husou, měli bychom po chuti. Manžel řekl, že nic prodávat nebudeme, že chalupu jsme si pořídili jako jistotu na stáří a ještě dodal, že mu s tím zkazila celé Vánoce. Pro vysvětlení, syna máme pouze jednoho a o dům ho nechceme připravit. Nehodláme ho ani prodat, ani prošustrovat v hazardu. Takže mladá paní na to řekla, že nemůže žít tam, kde jí nic nepatří (ačkoli dosud žila se synem v samostatném bytě s vlastním vchodem) a koncem června se odstěhovala...
Alena Adam
Lépe bych to o mladých nenapsala než vy paní Ilono ?. Hamižná generace byla ta předchozí a naše, rozhodně ne, těch mladých. Mám je ráda a fandím jim, ovšem všem svým třem dětem jsem už v dětství ( je jim kolem dvaceti ), řekla, ať nepočítají s tím, že na ně za svého života něco přepíšu Max.to budou mít v závěti, pokud se mi bude chtít ? tím pádem námět spolu nekomplikované a žádným čekáním neovlivněné vztahy? držím pěsti, není nic lepšího, než si vše vyříkat na rovinu ?
Milan Pepo
Sympatický je mi názor pana Daniela. Potomky nemám. Pokud budu moci tak na ,,baráku" vydržím. Dřív či později stejně skončím v domově důchodců. Vzdálenější příbuzní mi nepomohli ani korunou, jestli s něčím potřebuji pomoct se nikdy nezeptali. Takže až nebudu moci, dům prodám a za utržené peníze si zaplatím jednolůžkový pokoj v DD. S pobytem v DD nemám problém. V patnácti jsem odešel z domu s jednou taškou a tak říkám, že se na ten ,,intr" (pro důchodce) zase vrátím. No, a protože rakev nemá kapsy, tak i to co po mně případně zůstane je už postaráno. Jo... a mám klid, protože jsem to už všem příbuzným oznámil.
Marta Polášková
Mně spíše připadá, že divná je tato paní. Co je divného na tom, že se někdo zeptá. Prostě odpoví podle svého a je to. A že by sama nezvládla práci okolo chaty to je jasné, tak proč to neuznat? Já jí spíše závidím, že se o ni ty děti tak zajímají a starají. Ono to není zas tak samozřejmé.
Naděžda Špásová
Tak nevím, je to složité. Asi bych si to od nich nenechala líbit, podle toho, co je tu napsáno, to jsou sobci a baží po majetku. Tajná porada s advokátem by určitě nebyla na škodu. Bude to chtít odvahu a trochu je všechny postavit do latě. Myslím, že jejich starost o vás je falešná. Nebudete to mít jednoduché.
Magda Škodová
Dost zapeklitá situace... Dcery možná nebyly dětmi zemřelého manžela, mohl je "vyženit" a tak na dědictví po něm nemají nárok (pokud si je neadoptoval). Maminka jim pravděpodobně připadá dost stará na to, aby tady ještě nějakou dobu byla, tak se začaly zajímat o její majetek. Já bych se asi třeba raději rozloučila s nějakým obrazem a za utržené peníze si najala "hodinového manžela". Zeť to asi nerozdýchá, ale s cizím člověkem se lépe jedná o práci i pláci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.