Kam vzít děti na výlet? Na Smrtku a do Pekla!
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Kam vzít děti na výlet? Na Smrtku a do Pekla!

20. 8. 2023

Prázdniny, které se 1. července jako obvykle zdály nekonečně dlouhé, ukrajují týdny jeden po druhém a pomalu spějí ke svému závěru. Prarodiče, užívající si radovánek i starostí s vnoučaty, už leckdy po večerech skládají hlavu v dlaních a přemýšlejí, jak je zkrotit.

Tedy ty naše rozjívené miláčky, kteří už nevědí, jak říkávala moje maminka, co roupama. A tu přichází naše chvíle. Ukážeme jim, jak vypadá Smrtka a Peklo! Není smrtka jako Smrtka a není peklo jako Peklo. Obojí tentokrát přežijeme a ještě se nasmějeme.

Smrtka je skála, spíš skalka, ukrytá v borovém lese jen asi 200 m od silnice jižně od České Lípy. U vsi Stvolínky s čapím hnízdem je Koňský rybník. Auto zaparkujeme vedle sochy sv. Antonína. U silnice najdeme turistický rozcestník Pod Smrtkou a už můžeme děti vyslat po červené značce vstříc dobrodružství se Smrtkou. Název Smrtka je pravděpodobně odvozen z lidového zvyku shazování figuríny smrti do rybníka. Skalka je to nevelká a jsou na ní vytesány poměrně široké schody. Pískovec však podléhá opotřebování botami mnohých turistů a schody v dnešní době jsou pořádně vyšlapané. Turistům je k dispozici zábradlí a lana k držení. Děti se určitě při zdolávání Smrtky zabaví i pobaví.

Šťastní, že Smrtka nás nedostala, vydáme se do Pekla. Popojedeme 7 km dál do Zahrádek. Auto zaparkujeme u zámku a dětem dáme batůžky s pitím a svačinkou. Tady se vyplatí, protože cesta Peklem bude delší.  Dobrá by byla i malá baterka. Peklo vyhloubil Robečský potok. Ten se klikatí stinným údolím, kde i v největších vedrech je příjemný chládek. Ve skalách jsou vytesané jeskyňky, které si děti mohou prozkoumat. Ze Zahrádek nejprve narazíme na hřiště, kde se pohoupáme a pak už se vydáme do Pekla. To začíná za romantickou osadou Karba, sestávající z několika roubených stavení pod skalami. Cesta Peklem vede z větší části i po dřevěných chodnících. Podle našich sil se můžeme rozhodnout pro kratší či delší variantu. U té kratší odbočíme u můstku přes potok z červené značky a vydáme se ke Kozí farmě. Pobavíme se se stádem mlsných koz a můžeme podle ohrady a kolejí udělat kolečko po neznačené cestě a vrátit se ke Karbě a našemu autu u zámku. Zdatnější budou pokračovat po červené značce Peklem, projdou si opravdovou temnou chodbou vytesanou ve skále (baterka se hodí) a dojdou až ke Skautské skále. Její historii neznám, ale vysoko na skalní stěně uvidíte znak skautské lilie. Najdete tu i další jeskyňku. Poměrně snadno vyjdete nahoru na skálu a naskytne se vám krásný výhled na rybník a Mnišskou horu. S překvapením jsem mezi stromy hleděla na hradbu paneláků a uvědomila jsem si, jak blízko je Česká Lípa. Ostatně tady Peklo končí i začíná, protože můžete vyrazit i z opačného konce.

Počítejte s tím, že trasa od zámku v Zahrádkách na Skautskou skálu měří asi 5,5 km. 

Výlet zakončíme veselým voláním, že jsme ve zdraví přežili Smrtku i Peklo a vyrazíme do města na zmrzlinu. 

cestování Letní soutěž 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Álo, chtěla bych umět fotit jako ty...super!
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavý článek z dalšího krásného koutu naší země, jež doplňují skvělé fotografie. Přírodní památka Peklo je známá také tím, že se zde zjara vyskytuje velké množství bledulí.
Jan Zelenka
Někde tam jsem před mnoha lety byl, ale už si nepamatuji. Moc pěkně si nám ho přiblížila, Aleno!
Marcela Pivcová
Krásný přírodní výlet! Určitě bych mu dala přednost před návštěvou přezdobeného zámku. Tenhle kraj neznám.
Vladislava Dejmková
Je to určitě pěkný výlet pro děti i dospělé. Ještě že máme všude kolem tolik krás a zajímavostí.
Marie Měchurová
Tak tam by se našim klukům určitě líbilo. My jsme byli předloni v nějakém pekle v Lužických horách, tam byly ještě větší jeskyně, a mívají tam srazy motorkáři, už ale nevím, jak se to jmenovalo. Jako vždy fotky bez chyby.
Naděžda Špásová
PS: Našla jsem to, bylo to v květnu 2018.
Dana Puchalská
Álo, děkuju za další skvělý článek. A koukám,jak zámek v Zahrádkách prokouknul. Ano, okolí České Lípy je líbezné. Mám tam přátele, často jsem k nim jezdila.
Naděžda Špásová
Nejdřív mi to nedošlo, ale Peklo a Kozí farma mi to připomněly. Byly jsme tam s dcerou a vnučkou před pár lety. Sýry z Kozí farmy byly moc dobré. Psala jsem o tom i tady na íčku. Hezké fotky.
Zuzana Pivcová
Moc pěkné, a určité lehké napětí asi dětem neuškodilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.