Moje seniorské radosti a starosti
Ilustrační foto: Pixabay

Moje seniorské radosti a starosti

21. 8. 2023

Přání je, ráno se probudit s báječným pocitem, že si mohu uspořádat den podle sebe. Nic moc vlastně nemusím a mnoho ještě můžu. Pak sedím s bílou kávou u počítače a nahlížím, co se ve světě děje; válka bohužel nekončí, počasí si libuje v extrémech; zkrátka moc radostného ve zpravodajství není. 

Zbývá promyslet, co dneska uvařit, případně se vydat na nákup. Chodím přes park a to je přísun krásy pro oči, stačí se jen dívat. Stále je co objevovat, i když už dost pamatuji a často vzpomínám na staré příběhy, s vděčností za každý den, který je mi ještě dán.

Mám pět vnoučat a dvě pravnoučata. Dvě vnučky hrají v amatérské kapele, pustím si jejich nahrávku a prožívám radost, o to větší, že umění hrát na hudební nástroj mi nebylo dáno. Nejmladší vnučka ráda sportuje, chodí do plaveckého oddílu a byla vyslána na závody, kde se utkaly mladší žákyně z různých krajů. Vybavily jsme ji kromě svačiny i "radou", aby ze začátku šetřila síly na závěr závodu. Skončila na posledním místě, když dala na naše babičkovské rady, zatímco ostatní závodnice plavaly hned od startu na plný plyn. Vzala to v pohodě, a neprozradila, kdo jí tak "dobře" poradil.

Ne častou, ale o to milejší zábavou, je možnost výletů za poznáním, houbařením či sběrem borůvek; jen záda už pří ohýbání protestují a bolí...V létě sbírám byliny, vařím si z nich čaj a na sobě zkoumám, zda jsou léčivé či ne. Zatím žiju, jsem na světě ráda, a tak používám jen rostliny už generacemi prověřené.

Život je krásný dar, ke štěstí jsou důležité dvě věci - najít si správného životního partnera, a povolání, ve kterém dokážeme být dobří a taková práce nás pak těší, když už v ní musíme trávit tolik času. Ostatní už přijde skoro samo.

 

 

aktivní senioři Letní soutěž 2023 Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Víc než milé vzpomínání. Děkuji.
Zdenka Jírová
Milé vzpomínání na brtra. Já už také jen vzpomínám. Byl to můj jediný sourozenec a o dost starší, tak jsme společné dětství moc neměli, pamatuji, že byl na škole mimo domov a pak už jen svatba- já za malou drůžičku, a jeho rodina v jiném městě. Jeho žena byla jak moje starší sestra, hodně mně dala do života dobrých rad. Už jsem dávno sama, bez nich.
Daniela Řeřichová
Děkuji za hezké vyznání životu a přeji mnoho hezkých chvil s rodinou a s vnoučaty. Podepisuji se pod poslední odstavec. Měla jsem prima parťáka i smysluplnou práci a prožívám každý den naplno, pokud to zdraví dovolí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.