Povídání o tom, jak jsem "chytila" myš, aneb opravdu nic pro citlivky
FOTO: Dana Straková

Povídání o tom, jak jsem "chytila" myš, aneb opravdu nic pro citlivky

7. 10. 2023

Tak nám tuhle v práci běhala myš! Dokud byla venku, tak mi nevadila, ale pak lezla pod dveře prádelny a kolega, který tam na dvoře kopal, se na ní smál, jako kdyby to bylo koťátko nebo štěňátko. Pokladní Iva mu říkala, aby jí zabil, ale on řekl, že to nejde, že se před ním vždycky schová. Tak jsem si dělala legraci, že jí budu muset chytit já, protože dědeček o mě často říká (pochopitelně proto, aby mě co nejvíc urazil a zesměšnil), že jsem "nějaká moc chytrá, že bych mohla chytat myši". No a jak to dopadlo? Přišli návštěvníci, dvě paní a mladí asi manželé - cyklisti a já šla provádět a najednou slyším Ivu jak křičí, že myš vlezla do chalupy do síně a ať jí někdo zabije. Ten pán povídal, že to udělá, myš seděla u prahu a chtěl jí zašlápnout, ale jeho paní mu to zakázala a ty druhé dvě se taky tvářily jako že zabít myš v chalupě je odporná vražda.

Tak jsem řekla, že obvykle to nedělám, protože od toho máme doma tři kočky, ale když to musí být... A zašlápla jsem jí svou novou černobílou žabkou. Ženský hejkaly, jako kdybych jí podřízla nebo co a pán se smál. Byl to moc hezký pán a smál se taky moc hezky. Iva myš vyhodila lopatkou do popelnice a já pokračovala ve výkladu klidně dál. Mladý pán se na mě spiklenecky usmíval, ty dvě paní se už za chvilku taky tvářily, jako kdyby se nic nestalo, jenom ta mladá cyklistka (ani si nesundala z hlavy cyklistickou přilbu a absolvovala v ní celou prohlídku) mi to asi nedokázala odpustit a tvářila se, že trpí. Po skončení prohlídky mi ty dvě napsaly do návštěvní knihy, že se jim u nás moc líbilo a o myši tam nebyla ani zmínka, ale ta mladá vypálila rovnou ke kolu a ten její hned za ní. Cestou mi tedy ještě stačil poděkovat a říct nashle, ale mladá paní vypadala, že asi odjede jen za nejbližší roh a bude zvracet. Já jsem si pak jen u vody na dvoře otřela z boty krev a šla provádět další skupinku...

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
8:58 - tak jo, věřím tomu, i když mi to přijde, jako kdybych se dočetla, že myš na tom zápraží panáčkovala za kus špeku :))
Radima Jedličková
Dobrý den, zatím jsem příspěvky jen četla, teď se hlásím se svým vkladem do diskuze... Když mi před nějakou dobou vlezla myš do pytle krmení pro pipiny, poskakovala jsem zoufale okolo, neschopná jí nějak zahubit. Mám moc dobrou představivost, a ta mi předvedla křupnutí, zoufalé pištění, bolest a strach roztomilého zvířátka... Mám taky ráda Jerryho... Nakonec jsem jí zahubila, protože nakrmit moje zvířata je důležitější!brrr... Teď mám všude plašiče všemožných tvarů a výrobců. Ještě že vám před instalací v návodu pečlivě vysvětlí, proč asi nebude plašič fungovat tak, jak doufáte. A můžete si vybrat ten vhodný důvod. Bydlím,, v louce,, takže teď se veškerá žoužel stahuje k nám, i když ještě žádná zima není. A už je to hrůza. Starý barák s kamennou podezdívkou, myši mají pré. A tak jsem nakoupila baterii myších pastiček, naštěstí už moderních, plastových, do kterých si cvaknout prst může jen fakt nemehlo ?, a ty jsou úspěšné.jen při zvuku tlumeného cvaknutí z vedlejší místnosti pár minut počkám, než se přestane mrskat, a jdu jí vyhodit. Pastičku natáhnu, umístím zpátky ke knihovně, pečlivě si umyju ruce a čekám až zas cvakne... Není to žádný sadismus, jen snaha uchránit svůj majetek a životy zvířat která jsou na mě závislá. Venku myši nezabíjím, jedy nepoužívám... Každý brání své. Když můžete něco pěstovat jen v kyblících, ještě na podstavcích, jinak vám to hlodavci bleskurychle ohlodají, přejde vás ňuňání nad ložtomilou myšičkou.... A pak přestanete pěstovat cokoli,protože je to ve výsledku zbytečná práce, vyhozené peníze, smutek nad zničenou úrodou a zlost. A pak je cvaknutí pastičky na myši rajská hudba. Každý to takhle cítit nemusí... Radka
Hana Šimková
Ano Ivano, jde to. Když jsem ještě pracovala v interhotelu, přišla komunistická ,důležitá kontrola. Číšníci museli nastoupit do řady a kontrolu vítat. Najednou kolem běžela myš. To by byl průser. Duchapřítomný číšník myš přišlápl a držel na ní nohu až do ochodu kon troly. Nevím jestli ji zabil, nebo jenom přišlápl, ale rozhodně nemluvil o nějaké krvi na botě a svém hrdinství.
Hana Šimková
No, dobře paní Straková, jak myslíte. Já se za tu chybu omluvit můžu, ale nevím jak Vy tu krev na botě. Opravdu to vypadalo jako když si to sadisticky prožíváte. Bylo to totiž zbytečné. A to nejsem nijak velká citlivka a jasně , že chápu o čem píše pan Dvořák.
Petr Dvořák
Paní Straková, nenechte se otrávit citlivkami. Je to falešný svět těch, kteří se tváří jako lidé, kteří by si raději nechali sežrat úrodu a umřeli hladem, než by zabili myš, která jim tu úrodu sežere. Vysvětlení je celkem jednoduché: Všechno, co jim připadá „Ach! To je strašné!“, za ně dosud dělal někdo jiný. Neuvědomují si, že aby si mohli žít na svém růžovém obláčku, někdo musí uklízet špínu. Asi jako když někdo nesnáší krev a zabíjení kuřátek už vůbec ne! Protože oni si přece kuře koupí pěkně chlazené a vakuově balené v Albertu :-) P.S. To myslíte vážně, že slimáky nosíte nalouku?????
Jana Kollinová
Nevím, jestli lze myš zašlápnout, ale nakopnout ano. To se podařilo mému tatínkovi. Do chaty nám vběhla myš a já mohla jsem naživo sledovat epizodu jako ze seriálu Tom a Jerry. Náš pes ji dost dlouho neúspěšně naháněl, až mu otec musel přispěchal na pomoc a podařilo se mu myš, která byla ve výskoku, parádně nakopnout, až obloukem vyletěla ze dveří. Pes za ní, ale šikulka zmizela za plotem v sousední zahradě. Přesně jako ve filmu - zvítězil Jarry.
ivana kosťunová
Proboha- vždyť je to nadsázka- nesmíte všechno brát tak doslova. Copak jde zašlápnout myš ? Ta na vás přeci nebude čekat ...
Alena Velková
Dano, problém s myší jsme patrně zažili všichni, to je jasné, a jejich likvidace je občas nutná...jenže váš článek skutečně působí tak, že z toho máte radost, a o to v té kritice podle mě šlo. Možná jste takový záměr neměla, ale píšu, jak to působí...
Dana Straková
P.S. Krev se skloňuje podle vzoru "píseň", tedy "o písni". Mně to ypsilon na konci přijde taky trochu jako sadismus... Na to jsem zase citlivá já.
Dana Straková
Omlouvám se, ale proboha, když napíšu, že to není nic pro citlivky, tak to snad je dostatečné varování, ne? Venku vědomě nezašlápnu ani mravence a zrzavé španělské slimáky jsem sice lopatkou sbírala do kbelíku, ale zabít je jsem nikdy nedokázala a byla jsem pro smích sousedům, když jsem je odnášela daleko do remízku uprostřed louky. A i pavouka vynáším z domu na dvůr a když vymetám pavučinu, mám výčitky svědomí, že ničím jeho celonoční práci. Ovšem ono je asi sympatičtější, když se někdo pavouků bojí a piští, když vidí myš, že?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.