Svatební šaty
Foto archív: Libuše Heulerová

Svatební šaty

11. 8. 2023

Vdávala jsem se roce 1976 a v té době jsme o nějakých svatebních salonech, s půjčovnami šatů, neměli ani potuchy. Tak jsem si dala svatební šaty ušít švadleně z naší vesnice. Šila dobře, ale měla jeden problém, že všechno dělá na poslední chvíli.

Potají jsem doufala, že svatební šaty určitě budou v termínu. Ale nebyly. Když jsem si pro mě v předvečer svatby přišla, hotové nebyly. Švadlena mne ujistila, že budou brzo ráno. Ráno jsem si přišla pro šaty, hotové byly. Doma jsem si je vyzkoušela a ejhle problém. Šaty měly vypasovanou saténovou spodničku, kterou jsem, protože jsem „šetřilka“ , použila z plesových šatů. Jenže, ty byly do véčka a svatební ke krku. Švadlena mi tam, po domluvě, vsadila klínek, ale ten byl, protože jsem měla vpředu pruh krajky, strašně vidět. Co teď s tím? Babo raď! Rychle jsem vytáhla šicí stroj, vypárala zip, co byl po straně, vzala nůžky a milou spodničku v pase přestříhla. Ušila tunýlek a navlíkla gumu do pasu. Protože všit zip bych už nestihla. A zkusila jsem si je a vypadalo to docela dobře.

Tak jsem si oddechla a dál se připravovala na svatbu. Jenže, to ještě nebyl problémů konec. Když jsme měli odjíždět, všechna auta už stála seřazená na silnici a zůstalo na dvoře poslední auto, naše škodovka 100. Když jsem vyšla, tak jsem zjistila, že nás na dvoře zbylo pět. Moje maminka, bratr, strejda, co mne měl vést k oltáři, protože jsem tatínka už v té době jsem neměla a taky bratránek, co měl jet v jiném autě. Co teď? Čas už skoro nebyl, a tak se nás do naší škodovky nacpalo pět. Ještě, že jsme byli všichni dost štíhlý, tak jsme se dozadu vešli tři…..já uprostřed a odjeli jsme směr Litomyšl na obřad.

Dále svatba probíhala podle plánu. A jsme spolu až do dneška.

IMG-20230809-0001-1.jpg

 

Letní soutěž 2023 Můj příběh svatba
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Heulerová
Ali, nechtěla jsem žádný závoj, tak jsem vymyslela, že vystřihnu z té krajky, co je na šatech kytičky a ty si dám do vlasů. Vlaďko, to musely být nervy!!! Eliško, máme to stejně, já taky chtěla kopretiny a nebyly!!
Eliška Murasová
Libu, jiskra v oku ti zůstala a fešná jsi pořád. Ještě mnoho společných let vám přeju. Také jsem měla květinky ve vlasech a kytici gerber, i když jsem raději chtěla kopretiny.
Alena Tollarová
To by se dneska asi stát nemohlo, ale my jsme tenkrát byly holky do nepohody, co všechno zvládnou s grácií! Dívám se na Tvou svatební fotku a říkám si - měla jsem podobný účes i kytici z gerber, jen o rok později jsem si prosadila šaty s krátkými rukávy. Šila mi je teta. Měli jsme taky komplikace s pozdním příjezdem ženicha podobně jak píše níže Vlaďka. Moc Ti to sluší, vlastně jsi se vůbec nezměnila. Ať vám to pěkně pospolu šlape dál :)
Dana Puchalská
Hezké vzpomínání na krásný den.
Zdenka Soukupová
Líbo, zvládla jsi to na jedničku. Přeju hodně štěstíčka do dalších let.
Vladislava Dejmková
Ano, tehdy to tak bylo. Mně šila svatební šaty mladší sestra, tak jsem na ni dohlížela, aby byly hotové včas. To byly, ale ženich přijel s hodinovým zpožděním. Já už jsem šaty měla svlečené a odmítala jsem se obléknout. Nakonec jsem ale podlehla a dopadlo to podle plánu. Svatební obŕady pŕed námi byly také zpožděné, takže jsme ještě chvíli čekali…
Libuše Heulerová
Díky moc všem za krásná slova....jen abych nezpychla....krásný den a ještě jednou dík!!!
Miloslava Richterová
Jedním slovem ..krásné, děkuji :-)
Daniela Řeřichová
Líbo, poradila sis a situaci operativně vyřešila, to je dobrá vlastnost do života. Vzpomínám na tvůj článek o rybí polévce, na tolerantního tchána. Máš prima rodinu a krásná jsi pořád. Přeji hodně šťastných let v lásce a vzájemném respektu. Svou vnitřní radost vkládáš i do fotografií. :-)
Alena Vávrová
Libuško, jsem ráda, že jsem Tě mohla poznat osobně a nad Tvou krásnou svatební fotkou jsem jen vzdychla. Sluší Ti to dodnes, sluší, protože máš krásnou duši ♥ !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.