Moje seniorské radosti: Už zase skáču přes kaluže
FOTO: Pixabay a Marie Novotná

Moje seniorské radosti: Už zase skáču přes kaluže

13. 6. 2023

Tedy přesněji - zase budu skákat přes kaluže. Tělesná schránka, úměrně k věku a postavě člověka, ať chceme nebo ne, chátrá. Tak se stalo, že moje tělo začalo ochabovat, přestávají klouby fungovat tak, jak bych si přála a nezbývalo než vyhledat pomoc.

Celoživotní skolioza a můj životní styl nepřidal ani kyčlím. Ocitla jsem se před rozhodnutím, co dál. Jen velmi těžce odmítám nabídky, ať pracovní, tak cestovní. Moje zahrada i domácí zvířena si žádá péči, kterou už zvládám jen díky dětem a moje tělesná schránka se ještě nesmířila s úplným nicneděláním. A tudíž rozhodnutí bylo velmi rychlé. Totální endoprotéza snad uleví bolestem a pomůže mi v pohybu bez bolesti.

Ale ouha. Termím operace navržený v okresní nemocnici je 2-3 letý. Co bude za ty roky? Strach, obava, ale chuť nevzdat to. Nedala jsem se odradit a našla kliniku, kde byli ochotni mi TEP operovat v kratším čase. Povedlo se.

Přišela ta chvíle a než jsem se nadála ležím na operačním sále. Teď to přijde. Přes velikou snahu se paní anestezioložce nepodařil vpich do mé pokroucené páteře. Nevadí, však se podaří i v celkové narkoze. Otevírám oči a svět se mnou točí. Hurá, vzbudila jsem se a teď zatnu zuby (byly v kelímku) a začínám se jak miminko učit chodit. Posilovat rozříznutý sval. Jde to ztuha. Motodlaha pro začátek postačí. Podsunout zdravou nohu pod operovanou a pomoc jí do postele, no řekne se to lehce, ale první dny to nejde jen tak. Ale po pár dnech už ani nevím, že mi to nešlo. Starají se o nás opravdu vzorně a péče je na úrovni, která je přímo lázeňská.

Jsem moc ráda, že jsem mohla, i když omezeně, s vámi být v Srbsku. Íčko sleduji denně. Moc mi pomáhá čtení nejen chatu a článků. Nyní rehabilituji na klinice a moc se těším, jak se sejdu zase někdy na posezení nebo výšlapu, ať jen s někým z vás či se všemi.

Doma mne čeká jistá rehabilitace - zahrada, zvířena, děti, vnoučata i tříměsíční pravnuk. Tyto disciplíny mi zaručí trvalý pohyb, radost z něj a sílu do života.  Už nebudu otálet - vstávat a cvičit. Ať to ušlapu a došlapu do bezbolestného konce.

Raz, dva, tři, raz, dva, tři...

PS: Když zaprší, tak tu loužičku raději obejdu. :-)

Letní soutěž 2023 zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Maruško, jsem ráda, že už to máš za sebou a přeji Ti už jen krásné bezbolestné dny hlavně s pravnoučkem.
Marie Novotná
Jste úžasní. Děkuji všem za vaši spoluúčast na mém problému. Prozatím jde vše podle plánů. Do konce týdne bych měla opustit kliniku a pak budu sdílet domácnost s pravnukem, který je tím nejsilnějším pohonem . Dále mám před sebou 2 svatby vnuček v rozmezí 2 měsíců. To je Další motivace. M.M ,potěšila jsi mne.
Marie Magdalena Klosová
Milá Marie, já tedy už skáču přes kaluže. Výměna za zcela nový kloub proběhla den před objevením se covidu-12.2.20. Měla jsem velké štěstí. Další štěstí byl skvělý doktor, který o mě pravidelně jeví zájem a má ze mě radost a třetí štěstí vidím ve svém přístupu k celé situaci. Na operaci jsem se skutečně těšila a neměla jsem žádné pochybnosti. Cvičila jsem před i po, chodila na vycházky o berlích a s rouškou proti covidu, absolvovala řetěz skvělých rehabilitací a nakonec 3 týdenní pobyt v lázních.Ten si nenechej ujít, je "na křížek. Vše skončilo začátkem června r.20 a 15.6. jsme vyjížděli na 14 denní dovolenou po památkách s holemi. Vůbec nevím, že mám "cizí" kloub. Tebe to také čeká. Držím palce. mm
Marie Měchurová
Marie, vydrž, určitě bude líp. Ještě toho nachodíš, vypěstuješ a prožiješ. Přeji brzké zotavení!!
Dana Kolářová
Maru, držím pěsti a přeji pohodovou rahabilitaci abys byla co nejdříve fit.
Helena Přibilová
Paní Marie, přeji Vám, abyste se už brzy mohla vrátit k činnostem, které Vás baví. Ráda jsem Vás poznala, tak ať Vám vitalita ještě dlouho vydrží.
Eva Mužíková
Maruško, Ty jsi mne překvapila tím co máš již za sebou. Tak pořádně rehabilituj, zvířátka na Tebe čekají...
Zdenka Jírová
Tak tuto zkušenost už mám 10 let za sebou. Operace kolena mě hodně pomohla, bez ní bych už dávno asi nechodila. Teď bych potřebovala operaci druhého kolena, ale už si v mém věku netroufnu. Věřím, že si také výrazně polepšíte.
Věra Ježková
Maruško, tak ať je to pořád lepší. A hodně radosti do dalších dnů. :-)
Jana Kollinová
Paní Marie, přeji rychlou rekonvalescenci a hodně "naběhaných kilometrů bez nehod." :-) Ať Vás nic nebolí. Já jsem po operaci zlomeniny krčku a šrouby mi bezbolestný pohyb neumožní, ale šlapu, šlapu, šlapu co to dá. :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.