Šumavští vlci
Všechny fotografie: Libuše Heulerová

Šumavští vlci

9. 6. 2023

U obce Srní v severní části Národního parku Šumava se nachází unikátní naučná stezka. U návštěvnického centra se tady nachází vlčí výběh, kolem nějž prochází Vlčí naučná stezka. 

Vlčí výběh má rozlohu asi 3 hektary a jeho středem prochází ve výšce 4 metrů nad zemí 300 metrů dlouhá lávka, ze které jsme bezpečně pozorovali vlky. Podél stezky jsou umístěné informační cedule, kde jsme si mohli přečíst zajímavosti o vlcích. 

Vlčí výběh v Srní je mezi všemi výběhy s vlky v Česku výjimečným prostředím, které tvoří starý smrkový les s jedlemi a skalnatým terénem. Ten připomíná přirozené životní prostředí vlků. Poslední volně žijící šumavský vlk byl zastřelen v roce 1874 nedaleko obce Lipka u Vimperka.

Měli jsme velké štěstí, že na stráni nad námi vykoukl jeden vlk ze skalního úkrytu a druhý byl schovaný za stromem. Cvakala jsem foťákem co to šlo, protože za chvíli oba seběhli pod lávkou na druhou stranu a tam nám zmizeli mezi stromy. A už jsme jim viděli jenom hřbety. Ještě jsme dobu čekali, jestli se ještě ukážou, ale marně. V současné době je ve výběhu devět zvířat. Bylo to krásný setkání. Moc fotek se mi nepodařilo vybrat.

příroda Šumava zvířata
Hodnocení:
(5 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Libuško, hezká fotodokumentace. Měla si opravdu štěstí, díky za pěkné záběry.
Jaroslava Handlová
Divočina mě vždy lákala. Bohužel vlka jsem v ní nikdy nespatřila a budu se muset spokojit s jejich obdivováním jen v ZOO, nebo u této návštěvnické pozorovatelny. Líbo, dík za úspěšné fotky.
Daniela Řeřichová
Líbo, parádní! My jsme tam trčeli před čtyřmi lety a vnoučata byla zklamaná, protože žádný vlk se neukázal. :-)
Jitka Mošovská
Také jsem tam byla vloni, nějaké fotky mám i moje první video. Trochu by potřebovalo srovnat, proto s tím otálím. Snad někdy napíšu.
Jitka Hašková
To je bezvadné, že se ti je podařilo zachytit foťákem. Díky.
Dana Kolářová
Pěkná reportáž z přírody. Díky.
Petr Dvořák
Vlci jsou nádherní, ve svém přirozeném prostředí jsou to vrcholoví predátoři. Málokodo tomu uvěří, ale i ta nejmenší čivava nebo bišonek je z 95% geneticky vlk. Jen byl (leckdy až zrůdně) vyšlechtěn do dnešní podoby. Ovšem pokud jsou v uzavřené ohradě - i když je tak velká, žijí v neustálém stresu, protože mladí nemají kam odejít a založit svoji smečku.
Jana Kollinová
Děkuji za zprostředkování zajímavého zážitku. Sama bych se tam bohužel nedostala.
Libuše Heulerová
Ilčo K. , jak píšeš, tak to bylo dříve....teď jsou tam dva ploty, tak se návštěvníci ke plotu s vlky nedostanou. Že by byli vystresovaný se mi nezdálo, ten jeden byl asi vůdce smečky, tak jak podběhl lávku, tak tam došlo k šarvátce a viděli jsme jak skupina vlků zalezla do skuliny mezi skálu. Byl to opravdu super zážitek a měli jsme opravdu štěstí.
Marie Ženatová
Milá Libuše, moc děkuji za hezké záběry*. Já jsem byla v Srní v létě 2021 - napsala jsem na íčko o tom článek: Moje aktivní léto - Šumava. Ale tak hezké záběry se asi zadaří skutečně jen vyjímečně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.