Kaplička svaté Rodiny  v Okrouhlé získala zpět svou duši
Varhaník a restaurátor pan Miroslav Pošvář z Podlažic. FOTO: Taťan a Veselá

Kaplička svaté Rodiny v Okrouhlé získala zpět svou duši

5. 6. 2023

Okrouhlá je malá vesnička na severu Čech u Nového Boru. I když je malá prostorem, je velká obsahem. Děje se tu totiž spousta akcí, jež jsou dílem obce, dílem Spolku Okrouhláků či Jednoty Orel. A právě o radost z jedné úžasné akce bych se s vámi ráda podělila.

To se totiž nestává každý den! A týká se naší krásné kapličky svaté Rodiny, které byla vrácena její duše.

Barokní kaple svaté Rodiny v Okrouhlé
Jak už to bývá, človíček přinesl nápad a protože byla nebesa tomu nakloněná, našlo se hned několik dobrodinců, aby se věc podařila. Oč vlastně šlo? Máme v Okrouhlé hezkou kapličku sv. Rodiny  vystavěnou roku 1733.

Kaple Svaté rodiny

Na kůru odpočívalo téměř sto let nefunkční harmonium. Pan Jan Konrád, obyvatel Okrouhlé a člen Koruny české, zmínil, že je škoda, aby taková krásná věc zahálela a od nápadu nebylo daleko k uskutečnění. Oslovil restaurátora a varhaníka pana Miroslava Pošváře z Podlažic, ke kterému harmonium doputovalo.

Pan Miroslav Pošvář, taktéž člen Koruny české, s láskou sobě vlastní, rozebral celý nástroj až po jednotlivé klávesy a od podzimka do jara se jal na opravě pracovat. A co se nestalo? Harmonium zdárně opravil a dnes nám ho přijel osobně předvést v nové zvučné kráse. Na dotaz, jak je nástroj starý, odpověděl, že tipuje jeho vznik do doby před válkou.

Harmonium posvětil samotný děkan Novoborský
V sobotu 3.6.2023 se konalo vysvěcení opraveného harmonia a mše svatá v kapli sv. Rodiny v Okrouhlé, jež stojí na kopečku a shlíží na Okrouhelské. Na opravené harmonium hrál pan Pošvář, a zároveň mši doprovázel zpěvem. Slavnostní mši sloužil R. D. Pavel Morávek, děkan Novoborský. Byl to zvláštní zážitek. Ač nekřtěná, velmi jsem tento akt prožívala. A děkovala jsem „nahoru“ za chvíli klidu a souznění. Konečně se člověk zastavil a nikam nespěchal… Ponořila jsem se do přednesu pana faráře a vnímala naprostý klid a úsměv, který dokázal přenést na přítomné. A byla jsem mu za to vděčna.

Mimochodem bylo připravené i milé občerstvení a krásně nazdobený vnitřek kaple spoustou živých květin, o což se postarala paní Marta Javůrková.

Děkan a pan Pošvář

Všichni, kdo se zasloužili o opravu harmonia zaslouží poděkování
Na závěr chci vyjádřit úctu a obdiv všem, kteří se o opravu harmonia zasloužili. Nicméně vše odstartovalo nadšení a nápad pana Jana Konráda, následovala obdivuhodná trpělivost a láska k práci, varhaníka a restaurátora pana Miroslava Pošváře a koneckonců i finance, jež uvolnilo zastupitelstvo obce Okrouhlá a věnovalo je na opravu nástroje.

Možná si řeknete, proč z toho dělám takovou vědu. Proto, že harmonium by mohlo odpočívat dalších sto let, až by se ho zmocnil třeba červotoč. Proto, že harmonium nepřináší zisky, a přesto nebylo lidem lhostejné ❤. Proto, že se lidé spojili a společně dotáhli dílo do konce. Proto, že zase jednou zvítězila láska a soudržnost.

starosta, varhaník a myšlenkář

Proto všem ze srdce upřímně děkuji a přeji si, aby takových dobrých duší bylo více a více…

 

 

1. foto v článku: Kaple sv. Rodiny v Okrouhlé u Nového Boru
2. foto v článku: varhaník Miroslav Pošvář a R. D. Pavel Morávek, děkan Novoborský
3. foto v článku: Zleva starosta obce Okrouhlá Jaroslav Votýpka, Miroslav Pošvář a autor myšlenky, Jan Konrád.
Autorka fotografií: Taťana Veselá

 

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
S potěšením jsem přečtla příběh starého harmonia, ale hlavně lidí, kteří i v dnešní době se dokáží věnovat bohumilým činnostem. Ač ateistka, zde se mi zdá slovo "bohumilé" vhodné. Kéž by podobných obdivuhodných příběhů bylo víc.
Jitka Hašková
To je úžasná událost. Děkuji za seznámení s ní a také všem lidem, kteří se o to zasloužili.
Jan Zelenka
Moc pohodový článek, který přináší trochu víry v lidi.
Vlasta Ledlová
Krásné pohlazení po duši. Škoda, že takových míst a lidí není víc.
Taťana Veselá
Ali, děkuji a vůbec, lepší jedna hvězdička než žádná :-D Krásný den
Alena Velková
Článek je moc zajímavý. Takovým akcím fandím.
Alena Velková
Omlouvám se za tu hvězdičku, vlítla mi tam ani nevím jak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.