Fajnšmekr maminka Kateřina
Svatební fotografie rodičů z roku 1947. FOTO: Z rodinného archivu Taťany Veselé

Fajnšmekr maminka Kateřina

6. 5. 2023

Maminka s námi pobývala v domácnosti již několik let a jak léta ubíhala, nemívala hlad a nechtěla moc jíst. Přitom jsem denně vyvařovala - dle jejího vzoru, žádné polotovary si k nám cestu nikdy nenašly! Naštěstí jsem zjistila, co na maminku platí.

Ráda s námi sedávala večer u telky, kdy se těšila, až si přiťukneme sklínkou vína. Maminka upřednostňovala červené, protože to je přece na zdraví a posílí srdíčko! Nicméně, sklínku červeného vína jí lékařka s úsměvem povolila. A maminka se tohoto doporučení ráda držela.

A když odložila při obědě příbor, jako že už nechce, povídám: „Mami, večer si s námi nepřiťukneš, dokud to nedojíš.“ A šups, jídlo do maminky zahučelo než bys řekl švec!

Nicméně, naše mami byla fajnšmekr. Víno jí sice chutnalo, ale od tatínka věděla, že taková slivovička rovněž není k zahození. Tatínek zase užíval po ránu štamprdle slivovičky na roztažení cév, jak mu prý poradil doktor. Jenže slivovička u nás v té době nebyla populární.

Svého času jsem dělávala bezinkovou limonádu, jež po vykvašení chutná tak trochu jako nízkoalkoholové bublinky. Tak jsme je měli v lednici pro strýčka Příhodu. Tyto dobroty přelévám vždycky do lahví, které mám zrovna k dispozici a bezinka skončila v lahvi od vodky.

Jednoho dne přijdu z práce, nevím proč, nezvoním, tiše vezmu za kliku, pomaloučku otvírám dveře do obýváku a skoro mě praští do hlavy otevřená dvířka od lednice. Potichu se podivím, co se děje, nakouknu za dveře a co nevidím. Naše skoro osmdesátiletá maminka sedí čile na „bobku“ a ucucává „vodku“. Nechtěla jsem jí kazit radost ze zakázaného ovoce a tiše jsem se vykradla zpět. Vezmu znovu za kliku, rámusím, pomalu vejdu do kuchyně a narazím pořád ještě do otevřených dvířek od lednice.

Podivím se. „Mami, proč máš otevřenou tu lednici dokořán?“

A naše maminka, už vestoje, jen prohodila lahev za krabici. V ruce drží krabici s mlékem, ucucává a po očku mě pozoruje, jestli ji dobře vidím. A povídá mi: „Ále, zkoušim, jestli to mlíko není kyselý!“

Naše maminka byla prostě pohotová, kam já se na ni hrabu. Ta mě převezla, kdykoliv se jí zamanulo... :-)

Můj příběh rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Hezké počtení.
Alena Velková
Maminka byla šikulka :-)
Miloslava Richterová
Táňo, pěkné, moc milé a krásné foto, děkuji :-)
Jan Zelenka
Vaše maminka byla realista. Červené víno, v přiměřeném množství je velmi zdravé.
Dana Puchalská
Děkuju za milý článek. A hurá obsahuje i humor. To mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%