Řeči řeči řečičky
Ilustrační foto: Pixabay

Řeči řeči řečičky

12. 4. 2023

Jak jsme mluvili a co jsme uslyšeli v dětství? Nebudu vás obtěžovat běžně používaným oslovením jako budižkničemu nebo nekňubo, to z nás asi slyšel každý.

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Moc hezký vzpomínání. Můj otec často používal : Vy na všechno potřebujete milión pedintrů. Tzn. sluhů. Ale jak to vzniklo nevím. :-)
Alena Velková
Spousta těch výrazů mi připomněla babičku a dědu, taky pro nějsem byla mrťafa :-)
Lenka Kočandrlová
Milý článek....My děti byly nejčastěji haranti,nešlapejte mi na brejle - na každém nedělním výletu do lesa si rodiče někde na pasece ulehli,my okolo lítali,a proto to oslovení....Při večerních rozhlasových novinách z dráťáku šla znělka Kupředu levá,zpátky ni krok a to my jsme se honili s bráchou okolo stolu,já řvala kupředu levá,kluci jsou střeva a bratr zase kupředu levá,holky jsou střeva tak dlouho,až jsme byli oba vyhnáni do koupelny.Zhruba okolo 13 let v naší třídě bylo módní slovo na všechno Ty sušíš,to jsi zasušil atd. Při výletě někdo hodil do placu slovo triola a my holky na sebe celé týdny pokřikovaly triolotriolo....
Martina Růžičková
Sympatický článek. :-) Poslední dobou si také vybavuji plno výrazů z dětství, které se už neužívají. Nedávno mě zrovna napadlo, že už se nikomu neříká, že je "ťululum".
Lenka Tůmová
"Všichni otáčeli v knize stránky, jen já otáčel celé listy. Všichni jedli ve škole ke svačině hromadně objednávanou obloženou housku, jen já jedl obložený salám (tou houskou)." - A měl jste pravdu!!!
Martin Vrba
Tak zpěv děti ještě ve škole mají, ale už má na kahánku. Možná podlehne školské reformě společně s výtvarnou výchovou. V dětském věku jsme milovali písničku "O lé - o kanga séro" (doplňovali jsme si vlastním textem "u traktoru prasklo péro", ale je jasné, že jsme kladli důraz na to slovo " séro". Tak si dáme komorní áčko (to paní učitelka foukla do takového kovového puku, trochu to připomínalo ten vysunovací chromovaný metr) a všichni jsme s ní spustili: https://www.youtube.com/watch?v=RIl7E0DBwRs Jirka do toho dělal klepáním prsty do lavice ta koňská kopyta . . . . . . .
Jiří Dostal
:-) Zcela na okraj - Náš tatík sloužil před válkou u protiletadlového dělostřelectva a "šuspajtl" prý říkali pytlovému terči vlečenému letadlem, sám byl "helešicem" :-)
Hana Šimková
Vy jste ale povedená kopa.
Taťana Veselá
Hezké vyprávění :) a já si zrovna na nějaká naše slovíčka nemůžu vzpomenout..., jen že jsme říkali šuspajtl (děkuji za vysvětlení) a na kopáním jsme neměli míč, nýbrž merunu a taky jsme skákali gumu nebo hráli školku s míčem, který jsme si pinkali o zeď domu a lítali jsme venku :) No, koukám, slabý odvar proti vašemu povidání :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody