Vlasta (82 let): Říkají mi sluníčko a já lituju, že jsem nebyla sobecká
Ilustrační foto: Ingimage

Vlasta (82 let): Říkají mi sluníčko a já lituju, že jsem nebyla sobecká

18. 4. 2023

Vždy jsem měla jasno, že až mi dojdou síly a přijdou nemoci, nepostavím syny do situace, aby se o mě museli starat. Sama jsem pečovala o nemocnou tchyni a stálo mě hodně sil a nervů A tak jsem se přestěhovala do domova seniorů. Není to místo vhodné pro každého.

Nechci, aby mé psaní vyznělo jako kritika domovů seniorů a už vůbec ne jako stěžování si, natož sebelitování. Spíše bych byla ráda, kdyby někomu pomohlo při rozhodování, zda domov vyměnit za nějaký pečovatelský ústav. Je to totiž snadné. Stačí si položit otázku: Je vám lépe v kolektivu nebo o samotě. Pokud jste případ číslo 2, budete v domově pro seniory nešťastní. Já už to vím.

Měla jsem štěstí v neštěstí. Po covidu se v domovech seniorů uvolnila místa – ano, hodně klientů zemřelo – a tak mě přijali poměrně rychle. V té době se moje revma zhoršilo tak, že jsem si už v mnoha běžných situacích sama neuměla poradit. Synové pomáhali, snachy taky, vnučka jezdila, mám hodnou rodinu, ale opravdu jsem nechtěla, aby kmitali kolem babičky. Stalo se, že jsem několikrát upadla, museli jet ke mně v noci. Je mi jasné, že bude hůř a tak jsem si řekla, že raději chci, ať mi jednou zadek omývá profesionální pečovatelka, ne moji synové a snachy. Nebudu sobecká, nebudu si nárokovat jejich čas, mají sami dost starostí, rozhodla jsem se.

Můj byt jsme pronajali, z nájmu a penze si můžu dovolit pěkný jednolůžkový pokoj s balkonem ve velkém domově seniorů. Je nás tady přes sto obyvatel. A to je ten problém. V takovém zařízení je třeba držet řád a pořádek.

To znamená, že v půl osmé zní na každém pokoji rozhlas, ve kterém nějaká žába hlasem, který mi připomíná projevy svazáků z padesátých let, říká, že nám přeje sluníčkový den a hlásí, co bude k jídlu a jaké jsou aktivity. Jsem alergická na slovo aktivity. Nevyvolává ve mně hezké představy. Takže jsem mrzutá už ráno. Rozhlas prý nelze ztlumit ani vypnout, je propojen se zařízením, kterým se sestry dorozumívají s klienty na pokojích, když něco potřebují. Divné, ale prý to tak je, tvrdí mi všichni.

Pečovatelky a zdravotnice jsou moc milé, jenže mi neustále říkají, co mám a nemám dělat.

Seďte, choďte, neležte, buďte aktivnější, pojďte na besedu, pojďte na sportovní hry, pojďte cvičit, neseďte na tom balkoně, nachladíte se….

Nedávno přišla vedoucí a ptala se, co se mi nelíbí, proč se neúčastním aktivit, zda nejsem nespokojená. Ujistila jsem ji, že vše je jen můj problém, že jsem nikdy nebyla družný typ, že mi více vyhovuje, když se sama dívám na televizi a čtu si, než rušno a organizovaná zábava. „Ale to změníme, že? Popracujeme na tom,“ řekla, pohladila mě po vlasech a svižně odkráčela vstříc světlým zítřkům.

Pečovatelky byly překvapené, když mi syn přinesl notebook a wifi. Chodily se na mě dívat jako na exota. Prý to tady mají jen dva pánové a dál nikdo.

Několika společenských akcí jsem se zúčastnila, řekla jsem si, že se třeba seznámím, rozptýlím. Vůbec jsem si tam neměla s kým co říct, hrála tam hlasitá hudba, pečovatelky pořád něco organizovaly, vzpomněla jsme si na pionýrské tábory.

Synům a snachám si nestěžuji, naopak, předstírám, že se mi tady líbí. K pečovatelkám jsem vlídná, ony se snaží a nemohou za to, že jsem individualistka, že si těžko zvykám na jiné prostředí. Vlastně je vše v pořádku, co by jiní staří a nemocní lidé dali za to, kdyby měli pěkný pokojík s balkonem a třikrát denně slušné jídlo. Nemám si na co stěžovat, navíc stále ještě vidím, slyším a s chodítkem jsem schopna pohybu. Když vidím lidi kolem sebe, jsou na tom mnohem hůř. I to je pro mě těžké. Působí na mě depresivně, když vidím, jak jsou na tom špatně.

Vzpomínám na svůj pěkný byteček, na to, jak jsem si sama chodila na nákup do blízkého supermarketu, jak jsem se procházela po okolí, doma si pak uvařila na co jsem měla chuť. Tady je jídlo jednotvárné, do toho řve ten rozhlas, stále mi do pokoje někdo chodí, vše je tady na povel. Koupání je v určitou dobu, když v devět večer nespím, sestry se diví. „Kdybyste chodila dříve spát, nevadil by vám rozhlas ráno, jenže vy ponocujete,“ řekla nedávno jedna z nich. Měla jsem co dělat, abych se chovala slušně a nereagovala jsem.

Vím, že jsem se rozhodla sama. Ale vím, že to byla chyba. Nechtěla jsem být synům takzvaně na obtíž. Ale teď už vím, že taková změna života ve vysokém věku je opravdu náročná na psychiku a každý by si ji měl pořádně rozmyslet. Já jsem možná mohla ještě rok, dva nějak život doma zvládat. Nevím, možná si to jen namlouvám. Ale jsem si jistá, že domovy seniorů jsou perfektní místo pro lidi, kteří mají rádi společnost a organizovanou zábavu. My samotáři a individualisté si v nich zvykáme těžko.

Když jsem dopisovala tento text, nakoukla do pokoje mladá pečovatelka a řekla: „Sluníčko naše, nechcete se jít naučit plést košíčky?“

Já vím, myslela to dobře. Ale já měla v tu chvíli chuť tlouct hlavou do klávesnice.

(Autorka si nepřála uvést celé jméno, ale redakce ho zná... Máte také nějakou životní zkušenost, o kterou byste se rádi podělili s našimi čtenáři? Svůj příběh můžete vložit prostřednictvím čtenářského profilu, anebo poslat mailem na adresu i60@i60.cz.)

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 44 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
U nás máme Dům s pečovatelskou službou. Samostatné byty a kancelář s pečovatelkami. Na aktivity se obyvatelky domlouvají, kdo chce, účastní se. Ono je to těžké, paní si stěžuje, že jí pořád někdo votravuje - ale jak chcete jinak zajistit péči, než mít přehled, co ten člověk dělá a co potřebuje? Kdyby jí nechali omylem ležet po pádu na podlaze, dá je k soudu za to, že se o ni nestarají.
Zdenka Koldová
Také děkuji paní Vlastě za popis vlastních pocitů.Byla bych na tom úplně stejně.Shodou okolností mám ted kamarádku v podobném zařízení,na pokoji jsou tři,denní režim dost podobný,to si nedovedu vůbec představit.A to jí rodina musí ještě přispívat na úhradu pobytu.Když jsem byla před časem několik dní v nemocnici,tak jsme byly na pokoji čtyři,to se ale dalo vydržet s vidinou návratu domů.Je mě téměř 81 let a jsem štastná,že mohu ještě "kopnout motykou a unést kufr na dovolenou",i když motyka je už vylehčená/fis..rs/ a v kufru nejnutnější věci.
Danka Rotyková
Děkuji pisatelce za pravdivé vyjádření svých pocitů. Úplně ji chápu, I moje maminka je silný introvert, v DD není spokojena, bohužel.
Věra Pelikánová
Děkuji vám. Teprve mi dochází, proč se mamince nelíbilo v domově seniorů, když tam byli hodní a měla tam dost známých a spolužáků. Ale byla také samotářka a neměla ráda organizovanou činnost. Sama už začínám přemýšlet nad budoucností, děti jsou daleko. Určitě by mne taky dráždila ta " dobře míněna organizovaná nesvéprávnost."
Eva Mužíková
Po přečtení Vašeho článku jsem se znovu přesvědčila,jaké jsem měla umístěním do zdejšího Domu s pečovatelskou službou štěstí. Píši o tom ve svém článku z ledna 2023 a vše je stále skvělé. Určitě bych se na Vašem místě poradila s rodinou a věřím, že by se jejich rozhovorem s vedením domova hodně zlepšilo. To Vám ze srdce přeji.
Hana Řezáčová
Jistě, doma je doma. Dokud to aspoň trochu jde s pomocí rodiny, případně terénní pečovatelské služby, tak je volba jasná ... Ale, co když už to nestačí, je potřeba celodenní pomoc, např. u onemocnění Parkinsonem, u velmi špatné pohyblivosti, u velmi špatného zraku, u častých pádů atd. atd.? Co pak? Někdy je pobyt v těchto zařízeních nutný a plno klientů je tam v rámci možností spokojených a kvalita života se jim tam určitě díky péči a bezpečí zlepší ... Teď jsem si přečetla, že populaci starší 65 let u nás tvoří 664 125 mužů a 980 711 žen , DD disponují cca 37 tisíci míst, plus nějaké církevní a soukromé tj cca 50 tisíc - takže v domovech je jen malé procento seniorů ... Jó, kdyby to tak šlo přiskotačit domů v 99 s nákupem něčeho hezkého, z výletu nebo z posezení s přáteli, sednout si k televizi - a už nevstát ...
Jana Jase
Oprava ne bankou ale babkou
Jana Jase
Jak já tu paní chápu. To,ze ztratim samostatnost a skončím v něčem takovém je pro mne noční můra.ještě “lepší” varianta být na pokoji ve dvou s cizi bankou. Kdybych si mohla vybrat zvolím sebevraždu
Radmila Coufalová
Ano, přesně takhle to vypadá. A to má paní Vlasta štěstí, že má jednolůžkový pokoj a personál je milý. Ale domov to opravdu není, jen se to tak jmenuje. Musela jsem jsem před dvěma lety umístit tatínka do Domova se zvláštním režimem, po několika letech pečování mě opustily síly. Diagnóza : Parkinson + Alzheimer, obě nemoci již v těžké formě. Nešlo to jinak. Ale přesto...chodím na návštěvy 2x týdně a doma po návratu často uroním slzu, pořád jsem si na tuto situaci nezvykla a trápí mě, že tatínek nemůže dožít doma. A to jsou všechny pečovatelky laskavé, ochotné atd, ale jak jsem začala tak končím. Není to domov.
Jana Tulejová
Děkuji vám za tyto řádky. Musím je přečíst i manželovi, který jinak na Ičko nechodí. Také nechceme zůstat na krku dětem. Už kdysi, když jsem dochovávala maminku s demencí, která se duší mermo bránila jít do DD, jsem dětem řekla, ať přijde můj čas a já budu "jako babička, dejte mne do nějakého domova, kde budu sama na pokoji a okno budu mít do přírody, abych viděla stromy a kytky". Teď máme tchyni v pečovatelském domě a myslíme si, že se tam má dobře a sestry jsou tak milé. Já jsem společenská, ale muž by to rozhodně nesnesl. Teď jsem mu to přečetla a shodli jsme se, že ne! Dokud jsme dva, tak ne. A potom? Ještě jednou děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.