Zvyklostem budiž chvála (anebo ne?)
Úvodní foto autor, ilustrační foto Pixabay

Zvyklostem budiž chvála (anebo ne?)

2. 4. 2023

Říká se, že zvyk je železná košile. Toto rčení je však pozitivní jen zdánlivě. Občas se totiž stává, že ta železná košile zreziví a člověk najednou zjistí, že mu ujel vlak. Ustálený zvyk nám pomáhá ve vědomí, že vše stále probíhá, jak probíhat má. Ale také se říká, že změna je život. A ta náhlá změna nás z ustáleného zvyku může mnohdy i hodně vykolejit. Zvyky jsou příjemné, ale schopnost přizpůsobit se životním změnám je zase potřebná k tomu, abychom si vybudovali zvyklosti nové.

Athénský zákonodárce Solón vyslovil na přelomu sedmého a šestého století př. n. l., moudrou myšlenku:

„Dokud žiješ, uč se! Nečekej, že moudrost s sebou přinese stáří.“

Čili, učme se žít. Také se o to snažím. Stáří mi sice moc moudrosti nepřináší, zato přináší něco, co se stářím úzce souvisí. Zdravotní problémy. Ale i na ty se snažím si vypěstovat zvyklost. Nic jiného mi nezbývá. Jo, a ještě na něco jsem si zvykl. A to něco je pro mne ještě více než ta zmíněná železná košile. Je to něco, co vyplňuje můj pozdní čas. Je to přiměřená literární aktivita a setkávání s přáteli. 

Souhlasím proto s  antickým mudrcem Solónem. Nečekám sice na tu jeho moudrost, ale pozdní věk nemá jen samá negativa. Hlavně, pokud si člověk zvykne žít.

 

                             

  * * *

glosa Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Sympatický článek:-)
Lydie Jakubcová
Proc neco menit kdyz to funguje...
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji za vaše příspěvky. I když určité životní stereotypy jsou pro náš klidnější život potřebné, občasná změna, pokud není příliš drsná, je vítaná. Tato krátká glosa je součástí mé nové knihy, která by měla, pod názvem - Prostě jen tak žít - vyjít letos na podzim. Snad to vyjde. Můj nakladatel má nějaké problémy.
Jana Kollinová
Připojuji se k těm, které oslovují Vaše články nabízející zamyšlení. Popravdě, žít se učím od prvního svého nadechnutí coby novorozeně až dodnes a doufám, že tomu tak bude až do posledního vydechnutí. Některé zvyky je dobré dodržovat a pokud možno neměnit. Když si důležitou věc uložím jinam než obvykle, přivodím se několik chvil zmateného hledání až po stres (peněženka, klíče, mobil..).
Zdenka Soukupová
Honzo, jako obvykle, moc hezké zamyšlení. Ve svém věku už mám taky tu železnou košili. Ale když se naskytne možnost, tak ji rychle sundám a zkouším něco nového. A dost často se stane, že za čas z ní opráším rez a zase ji ráda obléknu. Je to dobře, nebo ne?
Jana Jurečková
Nemám ráda čas zajetý ve svých kolejích, stereotyp mě ubíjí. Mám ráda změny. Ve vaření, v pořádku, prostě ve všem.
Marie Měchurová
Ano, je to pravda, já mám ale ráda změny a nové výzvy. Dokud to jde.
Soňa Prachfeldová
Řekla bych, žer dobré zvyklosti dodržovat a udržovat, je dost dobré. Honzo máš taková pěkná zamyšlení, třeba nad jedním slovem a ejhle věty rozvité následují. Stereotyp mě někdy nudí a z kola občas uteču.
Dana Puchalská
Honzo, děkuju za velice zajímavou úvahu.
Jan Zelenka
Děvčata, děkuji za komentáře. Věrko, máš pravdu, jako synonymum lze použít i termín - životní stereotyp. jeden takový stereotyp má zde pravděpodobně více lidí. Ranní káva a íčko. Je to pozitivní stereotyp.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.