Návrat baletu Marná opatrnost
Z baletního představení Marná opatrnost. FOTO: Státní opera Praha

Návrat baletu Marná opatrnost

30. 3. 2023

Na jeviště Státní opery se vrací "Marná opatrnost" a s ní vtip a nadsázka, radost ze života ztělesněná tancem. Pozitivní ráz baletu vnáší do našich dnů hravou náladu a úsměv na tváři.

Při té příležitosti si uvědomujeme, jak ozdravné je vážit si laskavých momentů, vřelých zážitků, milých setkání. A to balet umí zprostředkovat.

Marná opatrnost je navíc vhodný rodinný titul, který dokáže udělat radost velkým i malým divákům. Milostný příběh, virtuózní taneční party, kultivovaný zážitek a malebná scénografie pohladí po duši. Co si přát víc? Nezapomeňte, že Národní divadlo nabízí též dětské a seniorské zvýhodněné vstupné!

Nabídka baletních titulů, které bychom mohli žánrově označit francouzským ballet comique – tedy balet komický, není až tak široká. Spíše jsme zvyklí na umírající hlavní hrdiny, příběhy rozervanců a osudem zkoušených bytostí. Marná opatrnost se však řadí do opačné škatulky. Kromě toho, že patří k nejstarším nepřetržitě uváděným baletním titulům vůbec, je navíc ještě humorná.

Marná opatrnost -  Alina Nanu a soubor Baletu ND - Foto Martin Divíšek.jpg

BaletND_MarnaOpatrnost_OlgaBogoliubskaia_fotoSergheiGherciu_GSV_5547.jpg

Milé kouzlo v sobě nese již samotná zápletka příběhu, kdy opatrnost matky a její snaha uchránit dceru Lise od svodů vyvoleného Colase se ukáže jako marná. Lise nechce pro život nepoužitelného Alaina. Místo života v blahobytu a bohatství po boku nesprávného muže volí lásku. Děj se odehrává ve venkovském prostředí, inspirovaném choreografovou láskou k anglickému kraji Suffolk. Výprava připomíná kreslený film, zahrnuje pestrobarevné máje a tančící slepice, živého poníka, navozuje úžasnou letní prosluněnou atmosféru.

Choreograf anglického Královského baletu, Sir Frederick Ashton, vdechl tomuto baletu nový scénický život. Od své premiéry v roce 1960 v Royal Opera House Covent Garden se Ashtonova verze Marné opatrnosti ve světě nejoblíbenějším baletem anglického stylu, navíc i nejhranějším baletním titulem světa po Čajkovského Labutím jezeru.

Termíny představení ve Státní opeře:

5. dubna v 19 hodin
7. dubna v 19 hodin
8. dubna ve 14 a v 19 hodin

Pokud chcete vědět víc, poslechněte si podcast k Marné opatrnosti na tomto místě.

balet kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vlasta Ledlová
Teď jsem zjistila, že jsem tady včera hodnotila. A ani jsem o tom nevěděla. To mě mrzí.
Martina Růžičková
Také jsem viděla nastudování tohoto baletu v Národním divadle. Bylo to velice milé a vtipné představení.
Jitka Hašková
To je báječný balet, viděla jsem v ND předchozí nastudování a moc jsem si to užila. Mohu doporučit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%