Důchody budou v červnu opět mimořádně navýšeny a průměrný důchod tak překročí hranici 20 tisíc korun
Ilustrační foto: Ingimage

Důchody budou v červnu opět mimořádně navýšeny a průměrný důchod tak překročí hranici 20 tisíc korun

28. 3. 2023

Průměrný senior tak v červnu dostane o 760 korun více. Každý důchod má být navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 %. Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který schválila vláda, už podepsal i pan prezident.

Veškeré úpravy valorizací jsou plánovány zejména s ohledem na odborné analýzy a také srovnání růstu důchodů s nárůstem výdělků. Bez zásahu směrem k červnové valorizaci by deficit veřejných financí narostl o dalších 34 miliard korun.

„Oceňuji velké nasazení pana prezidenta Pavla, který krátce po svém nástupu do funkce musel řešit takto naléhavou a vážnou otázku. Jeho rozhodnutí je podle mého hlubokého přesvědčení správné. Ústavnost nakonec nemůže posoudit nikdo jiný než Ústavní soud,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Úkolem nás, politiků, je hledat zejména zodpovědné rozpočtové řešení. Navíc víme, že toto řešení je nejlepší možné a obhajitelné i u cílové skupiny, které důchody v červnu nesnížíme, naopak je navýšíme spravedlivěji, s ohledem na sociálně zranitelné příjemce důchodů,“ dodal.

Současný starobní důchod dosahuje v průměru 19 440 korun, což je již nyní historicky nejvyšší číslo. Jde také o rekordní poměr průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který vždy dosahoval přibližně 41 %, dnes se blíží 50 %. Průměrný důchod po valorizaci poprvé překročí 20 tisíc korun.

„Pečlivě propočítáváme predikce ekonomů, hovoříme s opozicí. Vláda si je vědoma rizika, a proto ve spolupráci s ústavními právníky zaujala aktivní komunikaci směrem k veřejnosti. Nejde o případ srovnatelný s tím, kdy Ústavní soud v minulosti zamítnul návrh na snížení podpory stavebního spoření, které bylo retroaktivní. My jsme naopak v únoru rozhodli transparentně o úpravě valorizací od června. Ihned po zveřejnění dat Českého statistického úřadu jsme přišli s návrhem, který jsme jednoznačně komunikovali. V extrémní rychlosti jsme připravili návrh řešení. Nelze tedy hovořit o retroaktivitě nebo očekávání veřejnosti směrem k červnové valorizaci, které bychom nenaplnili,“ zdůraznil ministr Jurečka.

graf.png

Důchody navyšovala vláda loni hned třikrát na základě valorizačního mechanismu, který nepočítal s tak vysokou inflací, s jakou se potýkáme v posledních měsících. Nárůst průměrného starobního důchodu od nástupu vlády činil 31 %, to je 4 770 korun navíc.

Vlivem valorizací se navyšují starobní, invalidní a pozůstalostní penze. Ministr Jurečka zároveň jednal se zástupci hnutí ANO. „Vyzval jsem je, aby navrhli vlastní řešení situace kolem úprav důchodového systému. Stojíme nyní před celou řadou otázek. Musíme si třeba uvědomit, že počet osob starších 65 let se v horizontu 30 let zvýší z 20 % na více než 30 %. Není pochyb o tom, že musíme přistoupit k jasným koncepčním změnám, které zajistí udržitelnost penzijního systému,“ řekl Jurečka.

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Průměrný důchod je podle té tabulky 20 188,-- Kč, což činí 50% průměrné mzdy? Takže průměrná mzda v ČR je 40 376,- Kč? Mne by moc zajímalo, co je v té průměrné mzdy zahrnuto. Mzda je odměna za práci v podnikatelské sféře. Ve státní sféře je to plat a pak jsou zde odměny zastupitelů. O průměru měl vtipnou scénku Felix Holzmann. Když ty máš jeden krajíc chleba a já jedno pečené kuře, máme v průměru každý půl kuřete a půl krajíčku chleba k tomu. Když čtu články o důchodech, které vycházejí téměř denně a vždy jsou starobní důchody s něčím srovnávány, tak mám pocit jako štvaná zvěř bez hájení. Dokonce minulý týden někdo napsal článek, že výdaje na Ukrajince nestojí stát tolik jako výdaje na důchody. To už byla velká nehoráznost. Všechny tyto články jsou jako slogany z padesátých let, kdy v rozhlase říkali: Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka. Já chci, aby mi stát vrátil všechny odvody na důchodové pojištění, které jsem za svůj profesní život zaplatila. Jen za posledních 10 let před pobíráním SD, kdy jsem odváděla ze zaměstnání a z činnosti na ŽL tolik, že z toho mohla vyžít jedna nepřizpůsobivá rodina o pěti členech.
Šárka Valeriánová
Jak salamounsky napsáno. To není mimořádné navýšení. To je okradena valorizace Prominte,ale jste lhaři a zloději.
Miloslava Richterová
Lépe řečeno jak se k výsledku díky slepenci dopracovat, děkuji za diskuzi.
Olga Škopánová
Paní Richterová myslím, že u nás jsou na rozdíl od mnoha jiných států volby demokratické. Současná koalice představila svůj projekt před volbami a jasně řekla, že pokud vyhraje bude vládnout spolu. A nechala na voličích, aby buď její projekt přijali, nebo se poohlédli jinde. Nevím jak jinak by demokratické volby mohly fungovat.
Miloslava Richterová
Paní Škopánová, volby jsem nezmínila, protože vidíme na současné vládě, jak se dá s výsledkem naložit. Volit sice mohu, ale to je asi tak všechno. Problém je v i tom, že co jedni zavedou, druzí zruší.
Jitka Caklová
Prostě a zkrátka předlistopadová povinnost pracovat se změnila na právo na práci a ne každý tohoto práva využívá. Není práce jako práce, důležité je, jaké hodnoty se v pracovním procesu vytvářejí a v hodnocení by měl začít každý u sebe. Mladou generaci tento proces, vytváření skutečných hodnot, teprve čeká a zdaleka to nebudou mít lehké.
Olga Škopánová
Paní Richterová to, že se s důchodovou problematikou mělo něco udělat už dávno je fakt, který nám dneska moc nepomůže. Mzdové nivelizace, kdy všichni měli stejně jsme si užili za socialismu dost a nemám pocit, že by to vedlo k něčemu dobrému. V demokratické společnosti mají lidé několik způsobů jak projevit nespokojenost a ten nejdůležitější jsou příští volby. Jen si nejsem jistá pokud opět zvolíme někoho kdo bude slibovat všechno všem zdali to povede k něčemu dobrému, protože rozhazovat peníze na všechny strany umí každý.
Miloslava Richterová
P. Škopánová, děkuji za odpověď, ale oč jsou kvalitnější lidé ve vládě než ostatní lidé? Nemyslím, že bych byla nekvalitní v době mé práce před důchodem (snad nejsem nekvalitní i teď :-) Platy manažerů i politiků považuji za nepřiměřené. S hrubým násilím samozřejmě nesouhlasím, teď je otázka, jak vládě projevit nesouhlas, když se rozhodne buď pro bobříka mlčení nebo pro demonstrující vymyslí něco hodně ponižujícího jako u nás. Ano, demo křivka je neúprosná, ale jen díky politice vedené 30 let a nejspíš bude hůř, školky se jako mnoho jiného nechaly zničit a teď jistě sledujete zoufalou snahu, co s tím.
Olga Škopánová
Paní Kopecká tady nejde o to co bude za 30 let, protože zadlužení jsme teď a teď potřebujeme státní dluh snižovat. Zjistěte si kolik nás stojí jen obsluha našeho státního dluhu a to jsme ještě ani nezačali splácet vlastní dluh. Nebo vy myslíte, že to za nás zaplatí někdo jiný?
Olga Škopánová
Paní Richterová pokud chceme, aby se v politice pohybovali kvalitní lidé tak je zkrátka musíme zaplatit. Snad každý chápe, že důchod nemůže dosahovat výše platů politiků, ale ani manažerů ČEZu a jiných firem. Vy obviňujete vládu ze špatného hospodaření, ale demografická křivka je neúprosná bez ohledu na naše přání. Společnost zkrátka stárne přibývá důchodců a ubývá plátců pojištění. S tím nic neudělá ani naše vláda ale ani žádná jiná vláda v Evropě viz protesty ve Francii proti Macronově reformě důchodů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.