Stěrače stírají...
Ilustrační foto: Ingimage

Stěrače stírají...

31. 3. 2023

Mám pro vás praktický tip, který šetří hodně času, nervů a chrání nás před případnými obtížemi. Pro nápad jsem získala inspiraci v Japonsku. Tamní železnice je považována za jednu z nejbezpečnějších. Je zajímavé, co dělají strojvedoucí ve vlaku. Řídí se metodou „Ukaž a řekni“.

Během jízdy provádějí rituál, kdy na všechny důležité prvky ukazují a pojmenovávají je. Když se blíží k semaforu, ukážou na něj a řeknou „Mám zelenou.“ Když vlak přijíždí do stanice, strojvedoucí ukáže na tachometr a řekne" „Jedu tou a tou rychlostí.“ Když je čas pokračovat dál, strojvůdce gestem obsáhne celý perón a oznámí „Volno!“

Tento proces se jmenuje „Ukaž a řekni“ a představuje bezpečnostní systém. Má předcházet chybám, udržet zodpovědné pracovníky v modulu „Tady a teď.“ Cílem je udržet jejich koncentraci pomocí návyků - dělá se to pořád a podle předem daného systému. Tím, že do toho zapojíme i ukazování, zrak a zároveň si to řekneme, je větší šance, že to uděláme a uděláme to správně.

Mluví se o tom, že na japonských železnicích díky tomu došlo ke snížení počtu chyb o 85 procent, v počtu nehod o 30 procent. Stojí za tím i to, že mimovolnou aktivitu změníme na vědomou činnost.

Ze začátku se mi to zdálo „příliš japonské“. Dělat jednoduché věci složitě a mít na všechno předpis, který z lidí dělá hlupáky. Pak jsme si ale uvědomila, že to dělám taky. Když odcházím z domu, tak se zastavím a řeknu si: klíče, mobil, nabíječku, peněženku mám? Zkontroluji si to a na všechny ty předměty se podívám. Než jsem s tím začala, mockrát se mi stalo, že jsem jednu z těch věcí neměla.

Metodu "Ukaž a řekni" uplatňuji i v běžném životě. Zkontroluji si večer diář a připravím si vše, co pro zdárný průběh příštího dne potřebuji. Jdu třeba k lékaři. Co musím mít s sebou? Průkaz pojišťovny, občanský průkaz nebo zprávu od jiného lékaře? Všechno pečlivě opět zkontroluji. Můj mozek si odškrtne přípravu a já se uklidním. Lépe se mi potom usíná.

Všichni dobře víme, že my Češi máme obdobný přístup v genech. Dokladem toho je i nestárnoucí hláška z jednoho českého filmu, která již zlidověla  – stěrače stírají, světla svítí...

 

 

psychika zvyky životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Dobrá metoda.
Jitka Hašková
To je moudré. Dělám to podobně, tím, že jsem sama, bylo by pro mě moc nepříjemné něco zapomenout.
Blanka Lazarová
Mám to taky tak. Bez mantry PENĚŽENKA MOBIL BRÝLE z domu neodejdu. Díky za článek.
Libuše Křapová
Něco podobného praktikuji také. Stojím s klíčem v ruce a opakuji si - klíče, peněženka, mobil .... :-)
Antonín Nebuželský
Taky něco podobného praktikují. Díky za článek. :-)
Alena Velková
To je zajímavý článek. Cestování shinkansenem byl pro mně velký zážitek...Já si také dělám přehled činnosti na druhý den, a i když papírek pak obvykle zapomenu doma, většinou si už všechno pamatuju...to platí i pro nakupování :-)
Jana Kollinová
Zmíněnou metodu "Ukaž a řekni" nevědomky praktikuji již několik let. Mám komoru mimo byt a v minulosti jsem se často musela vracet zpět do bytu s prázdnou. "Co jsem to vlastně chtěla?" Tu otázku jsem si pokládala v minulosti dost často. Potom jsem někde četla, že pokud nechceme na něco zapomenout, tak je dobré si říkat nahlas, co chcete udělat. Vyzkoušela jsem to ne jednou a funguje to! Tak byste mě mohli zaslechnout, jak na chodbě drmolím "brambory, brambory." Zvykla jsem si na to a povídám si tak i při cestě za nějakou činností v bytě. :-) Článek se mi líbil, děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.