Jahelník se švestkami
foto: autorka

Jahelník se švestkami

14. 3. 2023

Ingredience: hrnek (cca 250 ml) jáhel, 2 hrnky vody – případně 1 hrnek vody a 1 mléka, 2 vejce, sušené švestky, máslo, trochu cukru, špetka soli

Postup:

Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě, aby nebyly hořké. Pak pomalu vaříme cca 5 – 10 minut s vodou a špetkou soli, poté necháme asi 15 minut dojít přiklopené poklicí mimo plotnu, poklici odklopíme, necháme vychladnout.

Přidáme do kaše větší kousek másla, trochu cukru, sušené švestky a promícháme.

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky vmícháme do zchladlé jáhlové kaše, nakonec vmícháme lehce sníh.

Do vymazané formy či mísy remosky nalijeme výše uvedenou směs a zapečeme do růžova, až je povrch tuhý (zkouším ještě špejlí, jako obvykle při pečení).
V remosce jsem pekla cca 45 minut.

V troubě se uvádí 30 minut při 180 stupních, ale to jsem nezkoušela.

Podáváme teplé (i za studena je možné jíst). Někdo si jahelník polévá šťávou z kompotu nebo javorovým sirupem, případně i rozpuštěným máslem. Já k němu po straně talíře přidávám bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Nikdy jsem nedělala a nikdy ani neochutnala.
Irena Mertová
Jano, základem pro jahelník vlastně je jáhlová kaše s ovocem. Mně tam ale nejvíce chutnají sušené švestky, připomíná mi to dětství.
Jana Jurečková
Díky za recept, já dělám jáhlovou kaši s ovocem. Jáhelník jsem nikdy nezkoušela. Ochutnala jsem jednou na tržnici, byl výborný, ale cena závratná.
Vladislava Dejmková
Ireno, dékuji za odpověď. S jáhlami nemám zatím žádnou zkušenost. Ale moje snaha je používá často a u ní mi vzdycky chutnají.
Miloslava Richterová
Díky, tohle miluju :-)
Irena Mertová
Vlaďko, ta tekutinu vstřebaji jáhly hned při vaření a docházeni pod pokličkou. Posledně mi dokonce tak moc zhoustly, že jsem před pečením musela přimíchat trochu mléka.
Vladislava Dejmková
Tekutina se odpaří?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

19%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%