Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident
Ilustrační foto: Pexels

Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident

4. 3. 2023

Debaty, porady, obstrukce, uštěpačné poznámky, urážky, nadávky. Tak to vypadalo u řečnického pultu, v lavicích, kuloárech a klubech Poslanecké sněmovny v posledních pěti dnech. Důvod? Jednání o důchodech.

Koaliční vláda nakonec po pěti dnech svůj návrh na úpravu valorizačního mechanismu ve sněmovně prosadila. Znamená to, že letos v červnu bude každý důchod navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrný starobní důchodce tak dostane o 760 korun více.

Připomínáme, že podle zákonné valorizace měly důchody v červnu průměrně vzrůst o zhruba 1770 korun. To by ale podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky znamenalo v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří díky schválenému zákonu za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. 

Průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. O kolik se v červnu důchody nakonec zvednou, ovšem není jasné ani po tomto rozhodnutí sněmovny. Vládní návrh na úpravu červnové valorizace totiž nyní poputuje do Senátu a pak k prezidentovi. Jak někteří senátoři, tak i nově zvolený prezident Petr Pavel se k vládnímu návrhu vyjádřili rezervovaně.

"Jako občan mám pochybnosti," řekl na tiskové konferenci k plánovanému snížení valorizace důchodů nově zvolený prezident Petr Pavel. Oficiálně se chce k tématu vyjádřit až 10. března, tedy po své inauguraci. A pochybnosti má například i senátor Michael Canov: "S nižší valorizací důchodů problém nemám. Vadí mi protiústavnost a to, že vláda tak dlouho spala," uvedl Canov v Českém rozhlase. O osudu zákona možná nakonec rozhodne soud. Opozice již avizovala, že zákon a proceduru jeho schvalování napadne u Ústavního soudu.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je
nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl Jurečka.

 

Příklady, jak se budou důchody navyšovat:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.
Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc.

duchody_graf.png                                                                                                                                   Zdroj: MPSV

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Já nemám pocit, že by můj důchod obsahoval peníze, které mi byly zapůjčené. Můj důchod i jeho valorizaci mi spočítal stát,pro který jsem celý život pracovala a něco mu tedy tím odvedla. Nemám pocit, že bych někomu něco dlužila. Taky nemám pocit, že bych se na státním dluhu nějak podílela. Chápu, že nevidím do hloubky problému ani tomu až tak dalece nerozumím, je to laický názor obyčejného člověka. Který si nikdy nekoupil to, na co neměl. A vždycky s penězi vyšel, i když kolikrát to nebylo snadné. Dnešní politiku a tlak na svědomí a odpovědnost vnímám jako něco, co mě nutí mít pocit viny za to, že vůbec důchod mám a za to, že jej mám třeba vyšší než někdo jiný...ale takhle se přece nedá uvažovat...
Antonín Nebuželský
Já už na to koukám dobu. Mám k tomu jen drobnost. Paní Škopanová vy tady pláčete" na špatným hrobě. Pokud tedy to nemáte v náplňi práce. My důchodci tu fiskální politiku neovlivní se.
Olga Škopánová
Paní Kopecká nikdo z nás stádo nedělá, ale ten státní dluh, který dnes máme nikam nezmizí a bude se muset zaplatit i s úroky, nebo vy jste už někdy viděla někoho, kdo nechtěl půjčené peníze zpátky?
Eva Kopecká
Paní Škopánová, za sebe musím říct, že žádnou nezodpovědnou politiku nevedu, nepodílím se na ni, celý život jsem byla pouhým řadovým zaměstnancem. Kterého práce těšila, bavila, něco v ní zanechal a řádně z ní odváděl, co měl. Vzletné výrazy obří dluhy naším dětem a jim podobné beru jako takový zástupný přesvědčovací a omlouvací argument. Stejný, jako když konzument tekutého moku řekne... já piju, protože jsem ztratil práci, protože jsem rozvedený, protože..... Nikdo dnes neřekne dopředu a nikdo to neví a my se to nedozvíme, jaká bude situace s důchody za dvacet třicet let. Tak ať tenhle argument na nezákonné snížení nikdo nepoužívá a nedělá z nás kývající nemyslící stádo.
Olga Škopánová
Paní Jakubcová i když se vybralo větší DPH tak náš státní rozpočet je stále vysoce deficitní. Vláda chrání nejzranitelnější protože až do červnové valorizace jim plně kompenzovala inflaci, což se nestalo např. u zaměstnanců. Psala jsem zde za kolik pracují např. Babišovi dělníci.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Škopánová uklidněte se prosím. Víte kolik se vybralo u potravin na DPH za loňský rok, víte o kolik stoupla inflace u potravin? Víte, že inflace 20% nám všem snížila úspory o 1/5 a tak bych mohla pokračovat. Vláda která nechrání své nejzranitelnější je špatná vláda. A pokud máte vysoký důchod a nevíte co s penězi podělte se s jinými, kteří takové štěstí nemají a obracejí každou korunu.
Olga Škopánová
Pane Mrázku nárok na valorizaci je jen proto, že minulé vlády takhle nastavily pravidla a já bych se nerada dočkala doby kdy vláda řekne milí důchodci stát je na huntě nemáte nárok na nic. Protože když neuděláme něco teď tak se řítíme do takového finančního průšvihu , že budou muset nastoupit mnohem tvrdší úsporná opatření než je nějaká tisícovka z důchodu.
Irena Mertová
Mně není jasné, co oni vlastně prohlasovali. Změnu uvedeného zákona? Že od teď se bude používat jiný vzorec?
Jarmila Komberec Jakubcová
Valorizace důchodů se provádí podle zákona č. 264/2002 Sb. ve zněn změn a doplňků, par.67.Tím došlo k úpravě zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb.
Libuše Heulerová
Dívali jste se pozorně na tabulku na konci článku? Pokud ANO tak si musíte všimnout, že v době ekonomického růstu i růstu průměrné mzdy, důchody klesaly. Srovnatelné výše z roku 2013 dosáhly někdy koncem roku 2021. Myslím si, zákon za minulé vlády byl nějaký chybný. Myslím si, že důchodci měly větší právo se bouřit v letech 2017 - 2020 ( v době ekonomického růstu ), protože oproti průměrné mzdě se měly o mnoho hůře. Tento zákon o valorizaci důchodů bude asi nějaký chybný, podle mne byl schválen za minulé vlády.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.