Čas je to nejcennější, co můžeš druhému dát
Ilustrační foto: Pixabay

Čas je to nejcennější, co můžeš druhému dát

21. 2. 2023

Dodnes si pamatuji větu své tchýně, když jsme ji zvali, aby se k nám stavila na návštěvu podívat se na vnoučata: "Stavím se na podzim, až budu mít hotovo na zahradě, teď nemám vůbec čas někde trajdat."

Tím trajdáním pro ni bylo zajít na návštěvu nedaleko od svého domu k nám za dětmi, které babičku chtěly také vidět. My jsme za babičkou na návštěvy samozřejmě jezdili, ale návštěva probíhala tak, že nám udělala kafe, dětem nic nenabídla a pořád měla ruce v záhonu. Jen aby to všechno stihla.

Dnes je situace taková, že si s vnoučaty babička nevytvořila vůbec žádný vztah. Nikdy je nikam nevzala na výlet, prostě je nezná. Manželova maminka je dnes nemocná a my s dětmi jsme ti, kdo ji často navštěvují, nakupuju ji a trávím s ní čas, aby jí bylo líp. A při tom povídání s ní vidím, jak si uvědomuje tu obrovskou chybu, že si na nás v době svých největších sil nenašla dostatek času. Až s nemocí si uvědomila hodnoty života a váží si času, který s ní trávíme. Připadá mi to ale smutné, proč si lidé myslí, že mohou mrhat časem druhých a nevážit si jejich přítomnosti. Až když si uvědomí, že čas je to poslední, co jim v životě zbývá, začnou přehodnocovat priority.

Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že jediné podstatné, co v životě každý máme, je být zdravý. Protože všechno ostatní tak nějak příjde relativně samo, když se pro to snažíme něco udělat. Rodinu založíme, když najdeme správného partnera. Peníze vyděláme, pokud budeme pracovat. Ale zdraví, i když o sebe celý život dobře pečujeme, se může pokazit.

Beru si z toho pro sebe jednu pozitivní myšlenku a tou je, že se snažím svůj čas věnovat vztahům a svou přítomnost ostatním.

psychika rodina
Hodnocení:
(5 b. / 47 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alenka Marková
Oldřich Čepelka: byla to má prvotina, budu se snažit přispívat delšími texty. V Hodkovicích nebydlím, asi je to shoda jmen. Liberec je mé rodné město. Zdravím Vás do Hodkovic, tam je také krásně.
Hana Polednová
Hezký příběh. Dobré rodinné vztahy jsou k nezaplacení a je to smutné, když si jeden na druhého neudělá čas.
Oldřich Čepelka
Paní Marková, pojmenovala jste dvě moc důležité věci.Čas, který si nemůžeme uskladnit, pronajmout atd., můžeme ho jen smysluplně nebo nesmyslně využít. A zdraví, bez něhož je všechno ostatní skoro ničím. Článek se mi líbil, škoda že nebyl delší. A jsme asi sousedé, bydlím v Hodkovicích n. M.
Jitka Caklová
Malé děti v dospělých umí číst jako v moudré knize. Na větších dětech od sousedů poznáte, jak se o vás mluví u nich doma :-)
Helena Štěpánková
Vztahy v rodině považuji za nejdůležitější. Jak se lidé chovají mezi sebou v nejbližšm kruhu, tak pak se podobně chovají i ve společnosti.
Soňa Prachfeldová
Vzájemné dobré vztahy jsou velmi žádoucí, zejména v dnešní uspěchané době. Také platí rčení , Jak voláš do lesa, tak se z lesa ozývá. Jistěže si člověk uvědomí, až když už nemůže, anebo, že už i druhá strana nikdy nebude moci říct - mám tě rád, ráda, že mohl spoustu věcí udělat jinak. A to platí jak pro mladé, tak i staré. Mezi různými lidmi, jsou různé vztahy.
Anna Novotná
Je to moudré a pravdivé. Někdy si člověk myslí, že ta možnost bude vždycky. Vzájemná blízkost je dar a je třeba si ho vážit.
Marie Faldynová
Určitě stojí za to vycházet si vstříc, jak to kdo přijme neovlivníme. Jsem ráda, že jedny vnoučata mám docela blízko a syn se snachou jsou vděční za mé návštěvy.
Anna Čípová
Tady něco nesedí. "Tím trajdáním pro ni bylo zajít na návštěvu nedaleko od svého domu k nám za dětmi, které babičku chtěly také vidět. My jsme za babičkou na návštěvy samozřejmě jezdili, ..."
Miloslava Richterová
Moc se mi líbí báseň, přeložená p. Ježkovou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.