Mell Nova
24.2.2025 10:35
Já mám ruční práce oblíbené od dětství, základy mne naučila maminka a stále se novému učím, díky internetu je mnoho inspirací.Takže když mne zbavili šedého zákalu, tak večer u televize opět musím mít v rukou jehlice nebo háček. Má zásoba letitých hliníkových jehlic odpočívá v krabici, na vše i na pletení ponožek používám kruhové jehlice, které jsou v téhle době úplný zázrak, než ty z našich mladých let a ty, co byly za časů našich maminek. Navíc je na trhu tolik krásných přízí , tak už jsem ten nějaký čas napletla hodně svetrů pro rodinu . A z kombinací zbytků mohou být krásné svetry i jiné výrobky, pletení i háčkování mají různé techniky, které se dají naučit v dnešní době i pomocí videí.
Alena Švancarová
25.2.2023 20:23
Mě se ty barevné svetry líbí a když umí pletařka dobře sladit barvy je to malé,umělecké dílo.
Hana Polednová
25.2.2023 14:13
Tyto modely mi připomněly, jak jsem také zpracovávala hodně zbylých klubíček jak na pletení, tak i háčkování. Dceři jsem uháčkovala delší svetr snad z 10 barev, které spolu ladily a byly cikcak bez pravidelných vzorů. Pletla jsem i manželovi svetry. Ale jak všichni dobře víme, pletení není vhodné pro ty, které trpí na bolesti páteře. A kdo je dnes nemá? Takže dnes už jen tak čelenku a šálu a raději chodit na procházky.
Helena Přibilová
24.2.2023 21:21
Při pletení jsem vždy ráda využívala zbytků přízí, z nichž se daly vytvořit zajímavé vzory.
Alena Gebauerová
24.2.2023 18:46
Mne se docela libi
Hana Rypáčková
24.2.2023 17:18
Takové jsem pletla dětem, jak rostly a říkaly jim vajíčkový . Bylo jim to tenkrát jedno, krajíc chleba do ruky a hlavně vypadnout ven. Ještě mám na chatě strakaté ponožky. Dokonce melír.Všechno se zužitkovalo..
Marcela Pivcová
24.2.2023 16:39
V první módní vlně vícebarevných svetrů a zbytkových svetrů jsem před léty takových několik měla. Když vyšly z módy, ropárala jsem je a zbytky vlny využila na jiné práce, třeba i s dětmi ve škole. Nějaké zbytky vlny mi ještě dodnes zůstaly. Takže s vidinou opět moderního a použitelného svetru se pustím do práce.
Irena Mertová
24.2.2023 13:25
Kdysi jsem takové sama pletla. Dnes svetry nenosím.
Věra Halátová
24.2.2023 13:22
Od svých 15 let si svetr nebo vestu pletu podle svých představ a sama. Bez ohledu na to, co se píše o tom, co je nebo není módní. Nepletla jsem téměř 15 let. Začala jsem loni v prosinci, protože jsem dočasně imobilní. Pletení je sice módní, ale před 15 lety jsem toho musela nechat - artroza kořenů palců ruky. Teď, když jsem zase začala, tak mi trne zápěstí, vyrobila jsem si tenisový loket a bolesti v pravém rameni. Pletení je sice módní, ale není zdravé. Zjistila jsem, ale, že pletení a háčkování se věnuje spousta žen, nejen těch 60+, ale mladších a mladých. Dokonce i někteří mladí muži si dokáží uháčkovat nebo uplést čepice a šály. Ručně pletené věci jsou pěkné. Pěkné jsou i ty pestrobarevné výrobky. Je třeba myslet na to, jak bych v tom vypadal/a. Pletenina na objemném těle vypadá ještě objemněji a pletenina se vzorkem jako papoušek rozšiřuje a zviditelňuje postavu mnohem více.
Miloslava Richterová
24.2.2023 12:37
Tyhle svetry se pletly vždycky, líbí se mi, pletu, tedy pletla jsem, dokonce byl synovi ze školní šatny svetr ukraden, ale motivována ukázkami klubíčka v krabici zase vyhledám :-)
Načíst starší příspěvky