O Závisti
Ilustrační foto: Pixabay

O Závisti

1. 1. 2023

Když si tak čtu komentáře různých článků (kdekoliv), dýchne na mne vždy jedovatý dech závisti. Neboť lidé jsou od přírody bohužel takoví. Závidí se všechno a všem bez rozdílu.

Spoustě těch závistivců obvykle nedochází řada ostatních věcí. Jsou zaslepeni svou sžírající závistí hraničící až s nenávistí. Ano, sžírající, neboť závist v srdci užírá člověka samotného, když jí podlehne. Jakmile má soused něco jiného, podle mne lepšího než mám já, okamžitě se do člověka vkrade.

Já si Závist představuji jako zlou, bledou, zelenou paní z pohádky (podle rčení „Zezelenat závistí“), která napadá lidi. Těch, co se jí dokáží ubránit, je zjevně pomálu.

Nechci si vážně fandit, ale naštěstí si mne snad tato zelená paní nevšímá a míjí mne. Jsem si totiž dobře vědoma toho, že za tím, čím je člověk obdarován, se může leccos skrývat, něco, co ostatní nechtějí nebo neumí vidět. A co onomu dotyčnému třeba „není co závidět“. Aneb každá mince má dvě strany, jak praví moudré přísloví.

„Závistiví lidé se prozrazují svým chováním. Můžete si myslet, že je poznáte na první pohled, ovšem mohou se umět přetvářet a vy byste jim možná „skočili na špek“. Zdrojem závisti je nedostatek sebevědomí – to je dobré mít vždy na paměti. Závistivci se neustále srovnávají se svým okolím a nesnesou, když je někdo lepší, hezčí, úspěšnější nebo populárnější. Tento typ člověka má v sobě tolik nejistoty a obav, že by nám ho mělo být skoro líto. Chcete-li zjistit, zda na vás někdo žárlí, je třeba dát si pozor na čtyři signály.“

1. Zlehčuje váš úspěch

2. Napodobuje vás

3. Vyzývá vás „na souboj“

4. Vyzdvihuje vaše selhání

Zkrátka - závistivý člověk vlastně v podstatě ubližuje sám sobě, i když svou závist skrývá. A tak vám do dalšího roku přeji, abyste byli všichni zdraví, pokud možno brali život s nadhledem a úsměvem (i když je to leckdy velmi těžké) a aby se vám tak paní Závist obloukem vyhýbala.  :-))

 

 

glosa psychika
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Paní Hano, jen pro vysvětlení: zpočátku jsem na profilu svou fotku měla, ale pak jsem ji smazala. Ano, nic jsem tam nenapsala, nevěděla jsem totiž, co. Myslím, že za mne dostatečně hovoří mé články a jak tak koukám, už jich mám dost, takže asi skončím. Nemám potřebu sdělovat své míry a váhy, neboť já sama lidi podle toho nehodnotím. A mou fotku mají v redakci v mém mailu, takže nejsem "utajená". :-)) :-))
Hana Rypáčková
Bohužel jsem se z profilu o autorce nic nedozvěděla, ale nenapadlo by mne počítat daňové poplatníky a ty teprve budoucí. "To ti závidím" , někdy řeknu, ale nemyslím to tak zle./ Umyla už okna, upekla dobřejší buchtu, je u nich hezčí počasí, atd/ .Nesetkávám se se zlobou, spíš s laskavostí..
Jitka Caklová
Miloslavo, možná, "Co vysílám, to přijímám.", ale z vlastních zkušeností vrací, pouze někdy v jiné podobě, než jsem očekávala a je jen na mně, zda to vrácené přijmu, či nechám plynout bez reakce. Záleží na rozdílnosti vlnové délky, na kterou jsou daní jednotlivci nastavení. Jako v rádiu, některé stanice krásně hrají a jiné se nedají poslouchat :-) :-)
Miloslava Richterová
Jenže, Jitko, někdy se nevrací nic.. Jani, teprve po vysvětlení, že jste myslela na pohled veřejnosti na důchodce, jsem pochopila důvod k napsání článku. Jinak si nemyslím, že závist je běžná lidská vlastnost, jak píše p. Jarmila.
Zuzana Pivcová
Vnímám to tak, že jsou určité situace nebo schopnosti někoho druhého, kdy si třeba trochu povzdychneme a myslíme si, kdybych tak i já......proč ne taky já..... Ovšem pro porovnání se závistí to tomu druhému nebereme, nevylučujeme ho, nemáme na něj proto zlost. Příklad zcela jednoduchý: Jako dívka jsem litovala, že nemám černé vlasy a pokukovala jsem po Yvonne Přenosilové s lítostí, že nemám vlasy jako ona. Ale ne, že bych kvůli tomu tvrdila, že je má nabarvené, že jí vůbec nesluší atd. Závist vždy tak nějak kráčí v ruce s pomluvou a vlastním sebevědomím ve smyslu Já bych to udělala lépe, ale já to vůbec nepotřebuji.
Jitka Caklová
Ke svému příspěvku 1.1.2023 10:29 ještě dodávám: Vím, že je to každého věc o čem píše, ale já bych takovýto článek nenapsala, protože mně nikdo nezávidí. A pokud náhodou závidí a nevím o tom, ale i kdybych věděla, tak to není moje věc, kterou bych měla řešit, natož o ní psát. Asi je to tím, že ani já nemám důvod závidět. Znám i jiný citát: "Co vysílám, to se mi vrací." a opět je jen na mně, jak s tím vráceným naložím.
Jana Hošková
Ještě dodám jeden známy citát: Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno ! A hlavně se starej sám a nekoukej, co mají ostatní :-))
Jana Hošková
Děkuji za všechny vaše příspěvky. Asi to nebyl zrovna vhodný článek a zamyšlení v čas, kdy jsem ho napsala. Takže se dodatečně omlouvám, došlo mi to pozdě. Zlobí mne ale velice například ty současné výpady proti důchodcům i proti matkám a těm otcům, kteří dostanou k důchodu "výchovné". To mělo být už dávno, přišlo to v nepravý čas, kdy na tom jako země nejsme zrovna nejlépe. Dala jsem republice v podstatě 7 daňových poplatníků, když počítám i vnoučata. Těch bezesných nocí, kdy děti byly nemocné s horečkou, či se mi dusily astmatem, musela jsem s nimi zůstávat doma a přitom odevzdat práci do účtárny, toho strachu a nedostatku peněz ! A teď slyším, že je nespravedlivé, že to nedostanou všichni ??? A co se týče nás dnešních důchodců - vždyť my jsme celý život pracovali, aby mohli důchody dostávat důchodci tehdejší ! Zatím pokud vím, nebyl vymyšlen lepší způsob, jak důchodce zaopatřit, proto s tím každá vláda tak váhá.
Jindřich Berka
Paní Řezáčová, závistivých je hodně a stejně zlých lidí, ale naštěstí těch druhých také. Já bych tipoval půl napůl. Jindra
Jindřich Berka
Paní Hošková, já myslel, že do toho biji osamocen. Děkuji za váš článek. Lidé závidí druhým úspěch, zdraví protože sami na to nedosáhnou. Závist se mění v nenávist až s hranicí někomu ublížit. Můžeme na sobě zapracovat, smířit se s tím, že nemáme takové nadání a vlohy. Hlavně svůj život, ano ten máme v rukách. Nezabývejte se druhými, ale sebou. Bude spokojenější. Je smutné, že z jednoho pána, který zde s námi komunikuje a je mi velmi sympatický a inteligentní, závist leze z každého jeho příspěvku: "kdybych byl fotbalistou měl bych peněz" a další. Když Pánbů tuto šerednou vlastnost rozdával, tak mě vynechal. Já naopak každému přeji. Dokonce i tomu, co mě nemá rád!! Jindra

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.