Zimní snění
FOTO: Miloslava Richterová

Zimní snění

1. 12. 2022

Budím se brzy. V létě mi to nevadí, odcházím na zahrádku potěšit se novým ránem. Teď je však zima, tma a mně se nechce kvůli mému vstávání budit naše spáče. Zavřu tedy oči a čas do nějaké příhodné hodiny trávím sněním.

V hlavě mi proběhne krátký film, kousek mého života, situace se střídají. Přemýšlím, na základě čeho si moje mysl dané úryvky vybírá?

Nedávno jsem četla článek - Co byste rádi dělali ve vašich dnech posledních? Odpovědi byly různé. Tajná, vzácná či nesplněná přání, životní účty, ale i přání žít ještě chvíli obyčejným životem. Možná proto mi dnes přišla na mysl vzpomínka na moji dávnou kolegyni. Vybavila jsem si příjmení, po chvilce jsem si vzpomněla i na jméno. Pak už se přede mnou odvíjel příběh.

Onemocněla vážnou nemocí, statečně se léčila, ale léčba nepomohla. Vím, že její odpověď by zněla – nemoc nevnímat, žít. Proto v práci nikdo přesně nevěděl, co se stalo. Občas chyběla kvůli krátkodobému léčení, ale jinak pracovala dál, bez úlev, pořád stejně. Dnes už vím, jak to bylo. Vím, kdy a proč to ženy nosí. Zahlédla jsem na její ruce stahovací rukáv, ale tenkrát jsme si toho více nevšimli. Řekla jen, že ji nějak bolí loket.

Vidím ji před sebou, v zimě, hustě sněží a ona chodí sem tam před školou. O velkých přestávkách děti pobývaly venku na hřišti, měla dozor. Vyklepala pak kabát, i baret pověsila, a šla do hodiny. Vidím ji, jak nese náruč knih z knihovny, šla ve svém volnu suplovat. Vidím ji, jak se vrací s dětmi z vycházky.

Vidím také, že je něco jinak. Má nový svetřík, jindy nový kostýmek, je více elegantní. Přišla v novém kožíšku, byla v divadle. Měla nový, jemný odstín vlasů a pěkný účes. Vidím ji také na plese, jak tančí se svým mužem, moc jim to sluší, dívají se na sebe a užívají si krásný večer. Má nové šaty, nikdy před tím jsem ji tam neviděla tančit. Vidím změnu.

Známý mi tehdy řekl: Děti říkaly, že usnula při čtení, může vůbec těm dětem něco dát? Nevěděl, že mohla a předala něco i nám, dospělým. To ale až později, když už mezi námi nebyla a přišlo jaro.

Můj příběh Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Napadá mě jen, dokud žijeme, ŽIJME! Jedno jak, ale s vědomím, že tak to je. Díky za pěkný, i když zdánlivě smutný příběh.
Jitka Hašková
Zajímavý příběh.
Jitka Caklová
Při čtení příběhu o Vaší kolegyni mi přišla na mysl Laďka Kozderková. Byla o pouhé dva měsíce starší než já. Myšlenky jsou zrádné, proto dávám přednost snění, které mi přináší radost ♥
Jitka Chodorová
I na mě příběh velmi zapůsobil, byla to jistě silná žena, ale v reálné situaci to každý nedokáže. Děkuji.
Martina Růžičková
Váš příběh na mě hodně silně zapůsobil a dojal mě. O to více, že jsem se s podobným v práci také setkala. Děkuji.
Soňa Prachfeldová
Moc dojemné, přítelkyně věděla. Je pravda, když není člověku dobře, tak by rád dělal i ty obyčejné věci, které nemusí. A uzdraví se a opět někam pospíchá. Život poučuje a my jsme někdy hluší a slepí.
Daniela Řeřichová
Silný, jímavý příběh s hlubokou myšlenkou. Děkuji, Miloslavo.
Vladislava Dejmková
Nádherné, působivé!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%