Ilustrační foto: Ingimage
Bydlet ve vlastním, ne v nájmu. Sny Čechů narážejí na realitu
26. 10. 2022Vlastní domek s malou zahradou na kraji města nebo na vesnici. Tak si představuje své bydlení většina obyvatel Česka, ať je jim třicet nebo sedmdesát let. Podstatné pro všechny je být majitelem svého domu. Oproti některým národům se v tom hodně lišíme.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
zdenka štruncová
22.11.2022 22:31
no v dnesni době,pro jednoho důchodce,je bydlen drahe.Měla jsem vlastni byt zahradu s chatkou,vše jsem prodala,koupila domek,nechala zrekonsrulovat.Bydlm tam krtce,nevim,jestli po zdraženi zvladnu elektricke topeni.
Milena Pražáková
21.11.2022 14:59
Pokud jde o redakční článek, neškodilo by trochu přesnosti a pokud možno zapomenout na to tak oblíbené fňú fňú. Poslední odstavec: dům nepatří společenství vlastníků, nýbrž každá jedna bytová jednotka vlastníkovi/vlastníkům s podílem na společných částech domu. Pokud citované dámě zvýšila usnesením schůze příspěvek o 5.000/měs, tak zírám, i kdyby plány rekonstrukce nemovitosti byly sebevětší, je to nějak moc, ledaže dáma vlastní celé patro nebo alespoň nejmíň 120 m2 jednotku , jinak to není možné. Co dělalo společenství posledních x let, že nemají našetřeno? Určitě se neustavili včera, je-li nemovitos tak zdevastovaná. A proč dáma neprodá a nepořídí si 1 + 1? V dnešní době není problém. Jenomže fňú.
Magda Škodová
30.10.2022 19:19
Mám vlastní dům, který jsem zdědila, nesplácím hypotéku (v době, kdy ho rodiče pořizovali bylo slovo hypotéka neznámým pojmem...), a přesto z toho nejsem moc nadšená. Do domu je třeba pravidelně investovat, to není jako v bytě jen vymalovat a uklidit (to jsem taky zažila) a tak třeba pro důchodce s malým důchodem je problém udržet si aspoň běžný standard bydlení. Ovšem nájmy jsou mnohde tak vysoké, že se to nedá z jednoho příjmu utáhnout - takže jak to řešit? A jak zde píše třeba paní Caklová - ne všichni si mysleli, že jim budou padat pečení holubi...mnozí neměli možnost se o své bydlení postarat za socíku - ať už to byli lidé s nízkými příjmy, zdravotně handicapovaní, osamělí, rozvedené či svobodné matky...
Jitka Caklová
28.10.2022 10:20
"Holt lidé mají omezenou představivost budoucího možného vývoje." A není to náhodou tím, že si svoji představivost, nechali vzít pod tlakem planých slibů světlé budoucnosti v pohodlném bydlení, bez vlastního přičinění a spoluzodpovědnosti? Co mohu dělat proti tomu, že dnes musím platit "pokutu", za to, že jsem se celý život o své bytí i bydlení dobře starala? Mám jít dnes odpoledne řvát na náměstí s těmi, kteří se nestarali a chtějí dál sociální jistoty? Tenhle stav nezavinil ani pan Babiš, ani pan Fiala. Nechť se každý zamyslí sám nad sebou.
Dušan Brabec
28.10.2022 09:49
Naprostý souhlas s panem Vrbou. Holt lidé mají omezenou představivost budoucího možného vývoje. To je nyní markantní na současné vládě neumětelů, zejména problematiky windfall tax! Jak novodobí Jánošíci - kdo je schopný, toho obereme, kdo je neschopný, tomu to rozdáme. Marně se neříká: pokuta je daň za to, že děláte něco špatně, a daň je pokuta za to, že děláte něco dobře. Ale zpět k bydlení. Vše má pro a proti. Vlastní bydlení, zejména domek, je starost (údržba). Nájemní bydlení je tohoto prosté. Ale musí být solidní pronajímatel. Ostatně jako i nájemce. Ideální řešení pro naši generaci bylo pořídit si během aktivního života po revoluci postupně dva byty a na stará kolena jeden pronajímat a tím si financovat bydlení ve druhém bytě.
Jitka Caklová
27.10.2022 07:45
Dlouho jsem byla pouze "žena do voza", dnes jsem "žena do voza i do koča". Nemám luxusní barák se saunou, ani bazén, ani v patře koupelnu pro hosty. Jen prostě žiji, jak jsem byla zvyklá celý život.
Jitka Caklová
27.10.2022 07:33
Paní Evo, hezká úvaha. Hodně lidí se vysmívalo těm, kteří psali o konci světa v roce 2012 a do dnes ani netuší, že ten starý svět opravdu opravdu končil. Kovidem 2020 lidstvo vstoupilo do finále. Teď se teprve ukáže, čeho je kdo schopný, až se bude muset postarat sám o sebe, neboť "společné" už je v tak hlubokém mínusu, že už není kde vyškrabovat.
Eva Kopecká
26.10.2022 23:38
Už pár let je nesnadné na vlastní bydlení dosáhnout díky astronomickým pořizovacím cenám. Dřív ...tedy před potopou světa...ale my pamětníci víme, o čem je řeč, když jsme byli mladí...mohl člověk získat družstevní byt za asi 25 tisíc, ovšem bral třeba dva a půl tisíce. Dnes bere těch 25 tisíc. Ovšem cena bytů desetinásobná není. Ne každý má tu kuráž jít do hypotéky. Přijde nemoc, úraz, rozvod, ztráta práce, a potom co. Ano, lidi mají to vysněné bydlení hned k užívání, ale vlastně dokud to nesplatí, de facto není jejich. Asi bych nespala. A ty peníze navíc, které banka dostane, to jsou docela velké sumy. Někteří se v tom vyznají, přesně vědí, co by kdyby atd. Já to nevím, nešla bych do toho.
Dost lidí bydlí ve svém, ale zároveň má koupený být, v něm uložený našetřené peníze, a ten pronajímá a tím si přilepšuje. Tahle filosofie mi je taky cizí, ale každého věc. Já ty prachy cpu zase do chalupy, oni je dali do dalšího bytu.
Dnes, kdy jsou mezi lidmi docela majetkové rozdíly, může tak dojít k úžasné situaci, kdy se setkají například dvě spolužačky či příbuzní. Jedna žije s mužem nebo přítelem v luxusním baráku a druhá v paneláku. Poslouchat jejich rozhovor je docela psina. Ta z baráku dovede vyprávět o sauně, bazénu a patře s koupelnou pro hosty. Ta z paneláku ji klidně poslouchá a myslí si svoje. A sice to, že by neměnila. Protože ona je ráda za ten svůj vlastní byt a ví, že dáma z baráku, která tam dnes užívá to hezké pohodlí, tam bude bydlet pouze tak dlouho, dokud ji tam majitel, který ho koupil nebo postavil, bude chtít mít. No.
Uvědomuji si, že máme s oběma dětmi kliku, všichni svůj byt máme. Taky jsme si užili šetření, budování, odříkání. Ale zaplať pánbůh. Nevím, jak bychom to pořizovali dneska....
Jarmila Komberec Jakubcová
26.10.2022 17:49
Většina mých známých už v seniorském věku bydlí ve svém bytě či domečku. Neznám nikoho kdo by žil v tržním nájmu. U nás v Plzni bylo hodně družstevních bytů v byt. družstvu Škodovák a byty pak přešly do soukr.vlastnictví nebo hodně městských bytů si občané odkoupili.V současné době se v Plzni staví nebo jsou již postaveny domy s malometrážními byty pro seniory, kam mohou za cenu 50 Kč/1m2 nájmu bydlet. Nájemné je tedy nižší než tržní a senioři s průměrnými důchody mohou uhradit náklady spojené s bydlením.
Jitka Caklová
26.10.2022 16:40
Počítám s tím, že daň z nemovitosti rapidně stoupne, proti tomu nic nenadělám. Soukromé vlastnictví bude trestné jako s počátkem roku 1948. Mocní potřebují poslušné novodobé otroky, nikoliv sebevědomé občany.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA