Festival planet v Brně
FOTO: Blanka Lazarová

Festival planet v Brně

16. 7. 2022

V Brně na Kraví hoře, v parku, kde je hvězdárna, se v červenci a srpnu 2022 koná již čtvrtý Festival planet. Od 11. do 17. července zde můžeme shlédnout model Slunce, tzv. Heliosféru.

K jejímu sestavení bylo nutné složit celkem 84 750 surových snímků z archívu NASA, pořízených během roku 2014. Snímky o celkovém objemu 2,6 TB zabírají na harddisku tolik místa, jako asi 750 celovečerních filmů.

Heliosféra má průměr 10 metrů a hmotnost 150 kilogramů. Slunce má průměr 1 392 000 kilometrů a hmotnost 1.99x 10 na třicátou kilogramů.

Všechny 4 modely těles Sluneční soustavy, které má hvězdárna přichystané (tři z minulých ročníků), můžeme spatřit pěkně pohromadě na stejném místě od 4. do 11. srpna 2022. Jedná se o Měsíc, Mars, Zemi a Slunce.

Moje fotografie jsou pořízené ve středu 13.července, kdy tuto zvláštní a neopakovatelnou atmosféru ještě umocnil Měsíc, který vyšel ve 21.38 hod. a byl v tzv. Superúplňku.

V tento den byl součástí festivalu před modelem Slunce i sraz majitelů světelných mečů.

Kromě toho celé prázdniny zde promítá letní kino sci-fi nebo fantasy filmy v anglickém znění s českými titulky. Vstup je zdarma. Sedí se na zemi a promítá se za každého počasí.

Na facebooku hvězdárny jsou i záběry z dronů , které tuto akci monitorovaly.

Byla tu úžasná atmosféra, jak koneckonců můžete vidět a možná i cítit z fotografií.

hobby výstavy
Hodnocení:
(4.6 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Blanko, to je nádhera, chtěla bych to zažít.
Martina Růžičková
Díky za bezva reportáž ze vskutku nevšední akce.
Soňa Prachfeldová
Jedním slovem nádhera. Obdiv velký k technice a znalostem. Díky Blanko.
Marie Novotná
Tak to je super. Pro mne lákavé,ale nedostupné. Velký dík za fotky a článek.
Blanka Lazarová
A ještě poznámka, aby nedošlo k omylu, video není moje, je staženo z youtube.
Blanka Lazarová
Taky jsem nerada v davu, ale tu to nebylo tělo na tělo. Lidičky byli po celém kopci a já mohla vedle kola pohodlně procházet. Pak jsem rozdělala deku a kochala se. A pak se objevili známí a bavili jsme se tím, jak se mládí vydovádí. Pak rodiče s dětmi pomalu odcházeli a zůstávali jen skalní - fotografové, zamilované páry a nadšenci jako třeba já a s námi superúplněk. Fakt to byl moc prima večer.
Marie Seitlová
Blani paráda,fotky, článek i video. Díky.
Jana Šenbergerová
Nemám ráda davové akce, ale tato by se mi moc líbila. Díky za článek, fotografie, video, i ten úplňkový měsíc na fotografiích, který jsem postrádala na videu.
Daniela Řeřichová
Blanko, děkuji za sdílení. Článek a fotky jsou parádní, jak je u tebe zvykem. A video je natočené profesionálem, smekám pomyslný klobouk. Pražák závidí (ten ve mně, za ostatní nemluvím), že nemohl být přímo u zdroje zábavy a poznání v jednom. :-)
Jitka Hašková
Díky za článek a fotky. Také video, které jsi dala na íčko je úžasné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.