Prázdninový tip: Nezapomenutelný pobyt ve Vysokých Tatrách
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Prázdninový tip: Nezapomenutelný pobyt ve Vysokých Tatrách

26. 6. 2022

Před několika dny jsem se vrátila z týdenního pobytu seniorů z Exodu Blansko ve Vysokých Tatrách.

Naší první zastávkou byl Trenčín, kde si někteří vyřídili průkazky pro bezplatnou dopravu po železnici 62+ (kdo ji ještě neměl). K vyřízení průkazky byl potřeba OP a fotografie 2x3cm.

Další zastávkou byla romantická zřícenina hradu Strečno. V roce 2013 byla u něho postavena středověká vesnička Paseka s pěti malými doškovými domečky, zvoničkou i odpočinkovým koutkem.

Ubytováni jsme měli opět v Tatranské Lomnici v retro hotelu Morava, kde jsme byli přivítání na informativní schůzce přípitkem s nabídkou zajímavých večerních programů, kteří mnozí využili. Ovšem určitě pro všechny byl nezapomenutelný každodenní nádherný výhled na Lomnický štít, a to jak v záři sluníčka nebo občasného menšího mráčku.

Další den jsme odjeli vlakem z Tatranské Lomnice na Štrbské pleso s přestupem ve Starém Smokovci. Někteří vyjeli lanovkou až k Chatě po Soliskom, někteří si jen prochodii Pleso a odjeli novou zubačkou do Štrby - všude jsme měli v krásném počasí velmi zajímavé a okouzlující výhledy do okolí.

Další den byla na programu Bachledova dolina. S vynikajícím průvodcem jsme vyjeli Gondolovou lanovkou k chodníku korunami stromů. Procházka i výstup na věž 34 metrů nebyla náročná, ale obdivuhodná. Ve Ždiaru jsme navšívili Ždiarské muzeum a oběd byl v Kolibě. Někteří využili i podvečerního odjezdu do termálního koupaliště Vrbov.

Dalším dnem na programu lesní cesta proti proudu Bielého potoka k Zelenému plesu Kežmarskému. Někteří volili méně náročnou trasu s výjezdem na Štrbské pleso nebo do Starého Smokovce lanovkou na Hrebienok. Starý Smokovec je také velmi hezké a klidné místo k životu. Ovšem těch starousedlíků zde žije tak jako i jinde v okolí velmi málo. Seznámila jsem se s milou starší paní a přímo obdivovala v jakém krásném prostředí žije. A co ona na to? 

"Já zde žiji už celý svůj dlouhý život a tak mi to zde připadá úplně obyčejné..."

Ovšem pro mne všechny ty krásné výhledy na panorama Tater v záři sluníčka nebo i občasného mráčku byly neustále jiné, přímo kouzelné a v každém místě jsem znovu a znovu vnímala rozmanitost přírody a kochala se její krásou. 

Měli jsme i celodenní výlet s průvodcem do 30tisícového města Zakopané v Polsku. Je neoficiálně považováno za polské hlavní město turistiky a lyžování. Vyjeli jsme i lanovkou na horu Gubalowka s krásným výhledem na panorama Tater. Srdcem Zakopaného je velmi živá ulice Krupówski, kterou jsme si prošli a prohlédli i zajímavé městské památky. Vpodvečer byla zase možnost návštěvy večerního termálního koupaliště Vrbov.

Zpáteční cestou jsme se zastavili i na Liptovské Mare. Je to vodní dílo na severu Slovenska na řece Váh pod Tatrami. Na klidné salaši Krajinka byla možnost nákupu sýrů, pečiva i občerstvení.

A Prostřední Bečva? Ve stylové restauraci Zavadilka jsme měli zamluven vynikající oběd. Následovala cesta autobusem do pekařské prodejny, kde si téměř všichni koupili vynikající nadýchané frgály s různými nádivkami.

Za velmi dobře připravený a zorganizovaný celý obohacující pobyt ve Vysokých Tatrách musím ještě jednou na dálku naší milé vedoucí jen a jen za všechny poděkovat - díky, díky moc!

cestování dovolená Slovensko
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Tatry stojí za navštívení.Byla jsem tam jen 2x,vždycky nadšená s tím,že opět přijedu.No,nepřijela jsem už nikdy,ale alespon ,že jsem je viděla a něco prochodila.Ráda jsem si o Vašem pobytu a zážitcích přečetla.
Marie Ženatová
Milá Libuško díky za tvoje milá slova a moc děkuji, že jsi se mi ozvala*
Libuše Münsterová
Maruško, moc hezké. Já jsem jezdila do Smokovce na lázeňské pobyty. Měli jsme to jako pracovníci s radioaktivním záření. Prostě léčba vzduchem. Za ta léta mám Tatry prochozené a miluji je.
Marie Ženatová
Moje milé, ještě jednou vám všem děkuji za vaše dobrá slova. Pro J. H. - Stezka stromů byla velmi zajímavá, tak jako polské Zakopané - cesta lanovkou byla také vynikající. Pro J. Š. - Ano z hotelu Morava v Tatranské Lomnici jsme se denně dívali na majestátný Lomnický štít - v každé denní době nebo i v různém počasí byl skutečně uchvacující*
Jana Šenbergerová
Také děkuji za připomenutí našeho pobytu v Tatranské Lomnici v hotelu Morava. Denně nás uchvacoval pohled z okna pokoje na majestátné vrcholy v okolí Lomnice. Navíc se v uvedeném zařízení dobře vaří. Odtud jsme podnikali vlakem výlety i do vzdálenějších míst. Tatry jsou krásné ve všech ročních obdobích a za každého počasí. Sledovat z výšky bouřku nad Lomnicí byl nezapomenutelný zážitek.
Helena Přibilová
Paní Maruško, děkuji za Váš milý článek a krásné fotografie, které i mně připomněly návštěvy těchto velehor, a to jak na slovenské, tak i polské straně.
Alena Vávrová
Maruško, velký dík! Také jsem si ráda připomenula všecky svoje návštěvy slov. velehor. Na mnoha místech jsem byla.
Jaroslava Handlová
Děkuji za připomenutí nádherných míst Slovenska. Většinu z nich jsem navštívila, ale Bachledova dolina mě mile překvapila, protože když jsem byla v Tatrách naposledy (je už to hodně dávno), tak tam ještě ta Stezka v korunách stromů nebyla. Polské Zakopané je taky moc zajímavé, ale tou lanovkou na Gubalowku jsem ještě nejela. Mám co dohánět. Měla jste krásný výlet i fotky.
Blanka Lazarová
Pěkný výlet, Tatry znám jen v zimě, ale ráda bych se tam ještě někdy vydala v létě . Děkuji za připomenutí, na Slovensku je toho tolik k vidění a není to tak daleko.
Marie Ženatová
Děkuji vám všem za vaše dobrá slova. Tatry jsou skutečně překrásné a zůstanou mi na památku nejen na fotografiích, ale určitě nejvíce v srdci*

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.