Magda (66 let): Na rodinné dovolené funguji jako služka
Ilustrační foto: Ingimage

Magda (66 let): Na rodinné dovolené funguji jako služka

4. 7. 2022

Syn mě každý rok bere na dovolenou k moři. Zatímco manžel zůstává doma, protože odmítá dát našeho milovaného jorkšíra Tedíka do psího hotelu, já vyrážím spolu se synem, snachou a jejich třemi dětmi. Kamarádky říkají: „Ty se máš, to je hezké, že máte dobré vztahy, že tě berou s sebou.“

Kývám hlavou, že ano, že je to tak. Jenže za naší rodinnou idylou se skrývá něco jiného.

Je mi jasné, že mě berou sebou, abych jim pohlídala děti a oni měli čas sami pro sebe. Chápu a zpočátku jsem to dělala ráda. Jenže se to vyvíjí směrem, který je pro mě neúnosný.

Syn a snacha se chovají, jako by bylo mou povinností od rána do večera na děti dozírat, hledat jim zábavu a pak sedět v noci na terase a hlídat, jestli spinkají, zatímco oni vyrážejí do městeček, na výlety, večer do barů.

Já bych brala, kdyby to bylo půl na půl. Kdybych některé dny hlídala a mladí ať se věnují sami sobě. Kdybychom někdy večer poseděli všichni společně i s dětmi. Nebo kdyby mi dali některé dny volno a já se taky mohla porozhlédnout, najít si nějakou pláž, kde budu chvíli sama a mohla si vychutnat klid, který přece k dovolené patří. Jenže to jim asi nedochází a mně bylo dosud divné, abych na to upozornila. Zpočátku syn dovolenou platil i pro mě, já naopak protestovala, chtěla jsem si přispět. Ale vím, že je na tom finančně dobře, tak jsem nakonec s díky a vděčností souhlasila. Brala jsem to jako něco za něco. On mi umožní vidět krásná místa, být u moře a já se za to postarám o děti.

Před pár lety přišel s tím, že se firmě nedaří, že jestli chci jet k moři s nimi, budu si muset přispět. Samozřejmě, že jsem souhlasila, pracuju, můžu si to dovolit. Jenže vybrali dost drahý hotel v Řecku na Santorini. Bylo mi to divné, to není ostrov zrovna vhodný pro malé děti, spíše pro páry, pro lidi, kteří rádi jezdí na výlety. Výsledek? Mladí jezdili po výletech a snacha zuřivě pořizovala snímky na všech těch nádherným místech známých z pohlednic. Ráno se v hotelu nasnídali a pak přijeli na večeři. Já tam celé dny byla s dětmi na pláži, která je z černých oblázků, takže to tam pekelně pálilo a děti si pořád stěžovaly. V moři byly téměř každý den vlny. Ne moc velké, pro mě super, ale já plavat nemohla, protože jsem ty tři extrémně živé dravce nemohla nechat ani chvíli samotné. Takže jsem s nimi seděla pořád u bazénu.  Vnučky a vnuk křičeli, byli dost protivní, bylo mi jasné, že ostatní hosty rušíme. Nechápu, proč nejeli do nějakého rezortu, který je určený pro děti. Tam se vnoučata prostě nudila a já už nevěděla, co dál pořád vymýšlet.

Třetí den se nejstarší vnučce udělalo špatně. Takže jsem s ní seděla na pokoji a mladší vnučka s nejmladším vnukem tam museli být s námi, takže byli nesnesitelně protivní, což chápu. Jenže snacha, místo aby se další den zapojila, jela na další výlet.

To jsem se naštvala a oznámila jsem, že teď chci mít tři dny jen pro sebe. Odešla jsem na pláž, jela jsem na výlet, večer jsem si šla sama dát drink do baru. Syn i snacha se dívali divně, ale říkali, že jasně, že si to mám užít.

Došlo mi, že mě berou sebou jako pomocnou sílu. Jednou jsme byli v apartmánu a já jim celé dny vařila. Děti si vymýšlely, že chtějí to či ono a já se snažila. Syn je neokřikl, neřekl, ať si nevymýšlejí, naopak se smál.

Nevím, co si počít. Na jedné straně jsem s nimi ráda. Ráda jezdím k moři a tím, že manžel kvůli psa nechce, bych musela jezdit sama. Na to si netroufám, moje angličtina je mizerná a bojím se, že by mi tam bylo smutno. Kamarádku, se kterou bych si byla jistá, že si nepolezeme na nervy, nemám. Tedy, jednu ano, ale ta jezdí s manželem.

Jednou jsem si o tom, co mě trápí, se snachou promluvila. Říkala jsem si, že ženská to spíše pochopí. Jemně jsem jí řekla, že děti hlídám ráda, ale že bych přece jen potřebovala čas pro sebe, když jsme u moře. „Vidíš, jaké je to s dětmi psycho, že? A my ho máme každý den. Tak se nediv, že si aspoň o dovolené chceme oddechnout. Já jsem ti tak vděčná za to, co pro nás děláš. Já ti za to tak děkuju,“ vychrlila ze sebe a objala mě. No co na to říct. Takže letos zase jedeme.

Zaplatila jsem si sama, jedeme do Řecka do apartmánu se snídaní. Je tam bazén, takže budu asi celý den něco chystat a sedět s děckama u něj. Máme tři pokoje a syn už naznačil, že chtějí se snachou jeden pro sebe, další pro děti a jeden bude můj. To je super, akorát je mi jasné, že večery budu trávit tak, že se budu chodit dívat na děti, jestli je vše v pořádku a sedět na balkoně.

Možná si syn a snacha vůbec neuvědomují, že se cítím být jako služebná nebo chůva. Možná to přeháním a jiné babičky by takto fungovaly s nadšením. Nevím. Ale štve mě, když za nimi děti na dovolené přijdou, něco chtějí a oni jim se snachou říkají věty typu: Jdi za babičkou. Babička to udělá. Řekni babičce, ať tam s tebou zajde….“

Pokaždé přijíždím poněkud unavená a pak se týden dávám do kupy s manželem na chatě. Říkám si, jestli by mi tam s ním a pejskem nebylo vlastně celou dovolenou lépe. Jenže se každý rok nechám nachytat a jedu k moři.

Asi řeším malicherné věci, které vlastně nejsou problémem, ale nemám se s nimi komu svěřit a mě dost trápí, že mě mladí pomalu, ale jistě pasovali do role jakési rodinné pomocnice, nechci říct přímo služky.

(Pozn. redakce - jméno pisatelky je na její přání změněno.)

 

 

 

Můj příběh vnoučata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Racek
My s manželkou máme svůj život a vnoučata si bereme,ale na dovolenou se synem né,když si je udělali,ať se o ně starají i o dovolené. Zdeněk
Danuše D'Engeli
Paní Magda je zcela zřetelně využívána a anipulována, především svým synem a jeho ženou. Jezdí určitě proto, že touží po čistém dětském světě, které naám opravdu jen děti mohou odkrývat. Ve své podstatě touží po naplnění života Láskou. K tomuto pocitu se velmi těžko člověk dostává, osobně přeji paní Magdě, aby se odpoutala od těchto závislostí, které ji ubírají na životní síle a poté sama uvidí, jak se k ní všichni budou chovat. Jde o nastavení hranic a o udržení lidské důstojnosti. Já mám vnučku a mnoho lidí na portále již rozumí, čím jsem si prošla. I nyní se mi stalo, že mne k vnučce pouští velmi málo, téměř vůbec ne. Za asi více než rok jsem tento problém překonala. Rozloučila jsem se prozatím s rolí babičky, vnučku mám sice velmi ráda, ale žiji si svůj naplněný život. Můj syn, ačkoliv má dobré srdce má vedle sebe "zlobnou" ženu......více raději pomlčím. Naplněný život pro mne znamená mírumilovnou mysle, pěstování zálib a například i studium. Hodně průvodcuji a tak získávám krásné vztahy od cizích lidí. Člověk by měl jasně cítit, co je a co není dobře. Přeji krásný čas, Dana se srdečným pozdravem.
Ivana Panek
Ja bych urcite na takovou dovolenou nejela. Pokud by mela pani Magda s sebou manzela, bylo by to pro ni lehci, ale byt na 3 deti sama je velice narocne.
Eva Cizmar
Já bych na takovou dovolenou nejela a s díky bych ji odmítla. Máme 8 letého vnuka, o prázdninách zaplatím každoročně někde v zahraničí all inclusive, abych nemusela vařit a s manželem se věnujeme jen vnukovi a děláme s ním blbiny. Užijeme si to všichni tři. Když jedeme společně někam i s rodiči vnuka, staráme se o něho všichni nebo máme vlastní program. Nejsme žádní otroci
Eva Kopecká
Nevím, proč nejedou mladí sami a nedají prarodičům děti. Mohli by je tu mít někde v chatě u koupaliště. Potom by prarodiče dali mladým psa a mohli by jet taky, kam by chtěli. Pokud rodiče nechtějí dětem na dovolené věnovat čas, nemají s nimi jezdit a nebo si je nemají pořizovat. Na druhou stranu aspoň babička ty děti týden užije a má je pro sebe. Já jsem s mladými taky na chalupě téměř celé léto. Že vařím, dělám na zahradě a mám tu vnuka, když jsou v práci, beru úplně normálně. Když oni mají volno nebo o víkendy mohu jet domů a odpočinout si. A taky to občas dělám. Když se ochladí a není to na koupání. Naše paní Magda to buď bere příliš osobně... vždyť je to pouze dovolená, tj týden max dva.....nebo je otrávená z přidělené role......jiné babičky by třeba byly rády.... nebo chce všem vyhovět a na úkor sebe.....nebo stejně pojede, ale musí to aspoň okomentovat, protože jak říká, sama by nejela. Takovému člověku těžko radit. Já s mladými taky jezdím k moři, ale dítě mi na celé dny nestrkají. Každý si děláme po svém,co chceme. I na té chalupě. Klidně unesu, že si zalévám a okopávání, a oni hrají ping pong, šipky, nebo koukají na televizi. Vařím po dohodě a když se mi chce. Je to všechno o přístupu. Pokud by mi mladí cpali děti celé dny a mě by to zmáhalo, potom ať mi tu dovču hezky zaplatí. A jela bych si sama na relaxační týden. Z příspěvků m dojem, že babička jindy děti nehlídá ani s nimi nijak nepomáhá. Tak ta dovolená snad jednou ročně není takové zlo?
Alena Velková
Zrovna jsme se s mužem vrátili z dovolené, kde jsme byli společně se staršími vnučkami (8 a 11 let)... jejich rodiče jsme nechali doma...byla to krásná dovolená...v přítomnosti rodičů děti totiž víc zlobí.
Jarmila Svěrkotová
Nepochopila jsem, proč si paní ztěžuje. Rok co rok má stejný scénář a nic na něm nemění.
Jitka Caklová
Děti jsou nedílnou součástí rodiny, nemít děti, není rodina. Na jednu stranu se rodiče vymlouvají, že jsou v zaměstnání tak vytížení, že jim na děti nezbývá čas a nebýt babiček a dědečků......... a když mají možnost si dovolenou s dětmi užít, tak si od nich potřebují odpočinout? Trochu přitažené za vlasy. S bratry jsme žádnou babičku ani dědu neměli, na dovolené s námi rodiče nejezdili, veškerý čas s námi a my s nimi trávili pracovně. Naše děti to měly podobně, jen nemusely pracovat a jejich děti to mají nejlepší, k babičce a dědovi jedou, jen když chtějí. Docela by mě zajímalo, jak by celá anabáze dopadla, kdyby děti, jako ty co rodinu tvoří, mohly spolurozhodovat o tom, zda si chtějí užít volný čas s rodiči, nebo s prarodiči. Dětský mozek má mnohem kvalitnější záznamy, než dospělý a po krátkém čase, jakým dětství bezesporu je, se rodiče a mnohdy i prarodiče diví, kde se neúcta k nim v těch dětech bere, když oni pro ně dělali to "nejlepší", co sami uznali za vhodné.
Soňa Prachfeldová
Vzájemná domluva má být, pak se nebude cítit ani jedna strana ukřivděna.
Jana Jurečková
Já bych se s nimi nedomlouvala, není na čem. Mělo je napadnout, že s hlídáním potřebujete vystřídat. Oni měli přijít sami. Jen bych jim oznámila, že nikam nejdete, že se na to už necítíte...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.