Limity nejsou! Nasedněte na elektrokolo!
FOTO: Mountfield

Limity nejsou! Nasedněte na elektrokolo!

7. 6. 2022

Horské vrcholy už nepatří jen nejnamakanějším cyklistům a cyklistkám. S elektrokoly přišel zcela nový trend. Stírají rozdíly ve výkonu. Posouvají limity všech jezdců bez ohledu na věk, pohlaví či fyzickou kondici.

Existují samozřejmě jedinci libující si v extrémním fyzickém výkonu, neplatí to ale zdaleka pro všechny. Ne každý zkrátka touží sednout na kolo a vypouštět duši uprostřed krpálu. Proto ale ještě není nutné ochuzovat se o krásné výhledy a radost z jízdy na čerstvém vzduchu.

Naopak. Dnes už není problém poznávat ze sedla bicyklu nová místa, vyšlápnout každý kopec, překonávat dosud nevídané vzdálenosti. Díky elektrokolům, která jsou v Česku i celé Evropě stále populárnější, je to možné i bez náročného tréningu. Elektrokola mění pohled na cyklistiku a potírají výkonnostní rozdíly. Zájem o ně roste napříč společností a výrobci se snaží jednotlivé modely stále více přizpůsobovat individuálním potřebám různých klientů.

 

elektrokolo2.png

MTF Tour 1.3

 

K dispozici jsou tak mimo jiné i speciální dámská elektrokola. „Rozdíly jsou třeba v rámové geometrii, kdy je i u sportovních modelů elektrokol snížena horní rámová trubka. Na kolo je tak snazší nástup a je vhodnější i pro ženy menšího vzrůstu. Dámskému vkusu je přizpůsoben i design těchto elektrokol,“ prozrazuje Jakub Danačík, komoditní expert na elektrokola ze společnosti Mountfield, která prodává e-kola značky MTF.

Elektrokol pro ženy je na trhu velké množství, volit můžete mezi modely horskými, krosovými, trekovými nebo městskými. A jestli některá z vás touží po skládačce, není problém. I tato kola už se dají pořídit s motorem.

 

e3.png

MTF Mount 7.3

 

Volit je možné mezi elektrokoly se středovým nebo zadním motorem. Středový je vhodný pro sportovnější jízdu, uvítají ho zejména aktivnější cyklisté, kteří se i na e-biku občas rádi zapotí. Výhodou středových motorů je optimální dávkování výkonu, vysoký jízdní komfort, ideální rozložení hmotnosti a v neposlední řadě velmi přirozený a příjemný pocit z jízdy.

Zadní elektromotory najdete především v kolech pro cykloturistiku. Zabírají při prvním šlápnutí a nevyžadují takovou sílu šlapání, takže elektrokola s tímto typem pohonu jsou vhodná i pro starší osoby. Motor v zadním náboji je optimální spíše na jízdu po silnici a zpevněných cestách nebo v mírném terénu. Disponuje volnoběžkou a neklade při šlapání bez asistence téměř žádný odpor.

 

e4.png 

MTF Grand 1.3

 

Z hlediska dojezdu je klíčovým parametrem kapacita baterie. Někdo požaduje extrémně dlouhé dojezdy a pak potřebuje baterii s co nejvyšší kapacitou. Jiný zase na elektrokole zdolává jen kratší vzdálenosti a stačí mu baterie slabší. „Proto je ideální možnost vybrat si ke každému modelu z několika typů baterií lišících se kapacitou a dojezdem,“ říká Jakub Danačík z Mountfieldu.

A doplňuje, že Letos dává Mountfield ke každému elektrokolu na výběr minimálně ze dvou typů baterií, u některých modelů dokonce ze čtyř. Včetně nejsilnější integrované baterie s kapacitou 25 Ah, se kterou na jedno nabití ujedete až 200 kilometrů.

Takzvaně při jednom si lze v Mountfieldu k e-kolu vybrat také z nabídky funkčního cyklooblečení pro co nejpohodlnější jízdu. A pak už hurá do sedla!

 

Více informací na www.mountfield.cz

 

cyklistika ekolo sport
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Nadpis "Limity nejsou" je nesmysl. Když neumím jezdit na kole, tak je to limit.
Soňa Prachfeldová
Dlouho jsem váhala, už jsem se rozhodla. Do kopců už je to pro mě dost namáhavé, tak si koupím ekolo. Kdo ho má, chválí.
Jana Jurečková
S elektrokolem se mi změnil život.Mám ho od roku 2013. Už bylo i na větší opravě v servisu, baterie je pořád původní.
Krejcar Stanislav
Ano souhlasím s JK Sice nebydlím v bytovce a proto to mám jednodušší. V našem věku už nepotřebujeme žádné horské nebo treikingové elektrokolo. Mně uplně stačí skládačka s dostečnou baterií. Je to pro cestu na nákup a poštu dostačující. Na výlet po cykloztezce jen v okolí, a se zvýšenou pozorností po ulicích než dojedu na cykloztezku, někdy to dá dost zabrat když je silný provoz. Po chodníku nejezdím , kromě helmy používám reflexní vestu aby jsem na sebe upozornil. Nejsem invalida jen starší člověk který se snaží být i k druhým ohleduplným, což se někdy nesetká s odezvou. Je škoda, že většina městských elektrokol není vybavena pro jízdu po ulicích i zpětným zrcátkem jako standart, musel jsem si ho dokoupit. Je dobré vědět v našem věku co se děje za vámi a s čím můžete počítat.
Jana Kollinová
Elektrokolo je mým snem, ale bydlím ve druhém poschodí a už bych asi nezvládla "samohyb" každý den vynést do bytu. Bohužel, panelákové kočárkárny odstavení umožňují, ale ne vždy zde opět najdete uložené předměty a elektrokolo není věc za babku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.