O chvíli později však nahlédnete všechno kouzlo, které skrývá. Nad hlavní prostorou nese trámoví podél stěn ochoz, ze kterého ještě vybíhá jakýsi balkonek. Interiér tak nabývá atraktivního vzhledu. Ten je patrně katalyzátorem vašeho dobrého naložení, jež se vás zmocní sotva vstoupíte.
V rustikálně pojednaném lokále najdete vždy určitou míru soukromí, ve kterém se lze oddávat důkladnému studiu menu. Není to nic snadného, lístek je rozsáhlý, nabitý lákavými a lákavějšími krměmi. Je toho celá kniha a sliny se sbíhají už jen při čtení.
FOTO: Z archivu Milana Ballíka
Když objevíte v nabídce tataráček z čerstvého kapra, neváhejte. Maso, čerstvé a svěží jako přicházející jaro lehce zakápnuté citrónem se postará o revoluci vašich senzorů. Už při objednávání budete polykat sliny jako Pavlovovi psi. A když číšnice servíruje - třeba svíčkovou, guláš, řízek či některý z bramboráků - buďte ujištěni, že probuzené smysly si doposledka vychutnají každé sousto. Obsáhlý lístek vám sice volbu neulehčí, ovšem provedení krmě a velikost porce přesvědčí o tom, proč sem zajít. Můžete si být jisti jedním: ať zvolíte to či ono, vždy to bude ustrojeno s citem pro suroviny a věrností původním recepturám. Polévky silné, že by vám talíř vystačil na zbytek dne, masa už z dálky lákavě vonící a přílohy znamenité. Především ty pocházející od chovatelů či pěstitelů v regionu.
FOTO: Z archivu Milana Ballíka
Důvodů pro návštěvu Jestřebí je víc. Lokace místa se totiž nachází ve skrznaskrz romantickém místě. Takže můžete buď před obědem nebo po něm absolvovat procházku stezkou kolem Máchova jezera. Nebo ve Starých Splavech si pohledem na elegantní vily připomenout kouzlo tohoto místa v meziválečném období. Nemusíte se bát ani o linii, cestou jistě spotřebujete všechny získané přebytečné kalorie.
Zážitky z takového dne vedou téměř jistě ke zřejmému rozhodnutí. Pokaždé, když to bude jen trochu možné se sem vrátit.
Milan Ballík