Silvestr bez alkoholu? Ale také to jde přežít
ILUSTRAČNÍ FOTO: stock.xchng

Silvestr bez alkoholu? Ale také to jde přežít

31. 12. 2014

Znají to skoro všichni: je tady Silvestr a s ním i oslavy dlouho do noci. A také alkoholové radovánky. Následující ráno ale bývá úděsné. Vězte, že to jde i jinak. A ráno máte čistou hlavu.

Každému totiž nemusí vyhovovat rok co rok se nalévat alkoholem. Někdo třeba musí ráno pracovat, jiný nechce být špatným příkladem dětem nebo vnoučatům, dalšímu brání zdravotní důvody. Jak bojovat s alkoholovým pokušením, které na vás číhá zleva i zprava?

Kdo nepije, je podivín?

V dnešní době je člověk, který se nechce s kamarády pořádně napít, bohužel odsouzen k posměchu a ocitá se na okraji společenského zájmu. Jinými slovy je prostě "divný". Platí to o jakékoli akci, jako je večírek, třídní sraz, mejdan nebo prostě jen posezení s přáteli. Stokrát tolik to ale platí zejména o Silvestru. I tak existuje několik způsobů, jak se alkoholu úspěšně vyhnout, aniž byste "trhali partu".

Naučte se říkat NE!

Umět odmítnout něco, co nám není příjemné nebo se nám nehodí, to chce kus odvahy. Pokud jste silná osobnost, pravděpodobně ovládáte úplný základ asertivního chování. Tím je umět říkat NE. Na Silvestra je to zvlášť obtížné. Silní dokážou říct, že i bez alkoholu se umí bavit, jako všichni ostatní. Druhou variantou (pro ty méně odvážné) může být připravená výmluva, proč se letos nenapijete. Zaberou staré známé triky: Jsem nemocný a beru léky (antibiotika) a nemůžu je vysadit.

Jsem tu autem a budu se ještě dnes vracet domů. Brzy ráno mám práci. Prodělal jsem nedávno žloutenku nebo mononukleózu, takže mám přísný zákaz alkoholu od lékaře. Zkrátka, drobná výmluva může pomoci takovou situaci elegantně zachránit. Ano, je to malá lež, ale možná je lepší než velká kocovina.

Odveďte pozornost

Existují i další možnosti, jak se alkoholu vyhnout. Myslete na dostatek nealkoholických nápojů, uvařte kávu a čaj. Místo klasického piva můžete nabídnout i to nealkoholické. Zbytečné pozornosti kvůli vaší abstinenci se vyhnete také zvýšenou obsluhou hostů, například přípravou občerstvení, otevírání pití, sklízení nádobí a podobně. Dobře zabírá rovněž nenucená organizace zábavy v podobě nejrůznějších společenských her.

alkohol Silvestr
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Bavit se lze i bez alkoholu ale se sklenkou v ruce to jde tak nějak líp . PF 2016
Helenka Vambleki
Až neuvěřitelně - téměř všichni nepijáci, ke kterým se přiřadím. Určitě nezkazím žádnou srandu....a pití k tomu nepotřebuji. Od mládí mi to nechutná a pochybuju, že alkoholu ještě někdy v tomto životě přijdu na chuť :-) :-) :-)
Alena Várošová
Tak, tady sem píší samí nepijáci.Já taky alkohol nemusím,dokonce se neotevře ani flaška vína na Silvestra,protože by u nás zoctovatila,nemá ji kdo vypít.Takže patřím také k vám,bez alkoholu a bavit se ve společnosti dokážu i bez alkoholu.
Hana Rypáčková
Šampus nám nechutná, ale suchým víkem si rádi připijeme. Je nám líto přátel, kteří to nemohou udělat z důvodů, že by jim jedna sklenka nestačila a ......Nemají svou vůli?
ivana kosťunová
Sodastreem s úspěchem používá již dva roky a mohu jenom doporučit.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Jarmilo - dík za radu: O Sodastreamu vím - kupovat nebudu, nechci ho ! Městský zdroj vody je tu v pořádku (kontroly hygienou), ale trubky, jimiž je voda rozváděna, možná pamatují "krále Klacka"! Tu špínu, co se mi neustále usazuje na bateriích, nechci dostávat do těla - proto vodu z vodovodu nepiji! "Bublinky" máme v čerpacím stojanu (kvalitní voda - berou i pro kojence) sem vozí z Káraného - voda nebo soda = 0,8 lt / Kč 2,--.
Jarmila Komberec Jakubcová
Květo, pokud chceš "bublinky" bez alkoholu stačí na to přístroj Sodastream (vyrábí se v Izraeli) a máš je každý den.
Libor Farský
U tohoto zamyšlení hvězdičkuji i za výstižný obrázek.
Lenka Hudečková
My nepijeme, nemáme doma ani šampus, neboť nám nechutná, takže každého Silvestra v pohodě přežijeme bez alkoholu. A máme takových přátel plno, kteří také. Nejsme výjimkou.
Dana Kolářová
Kdo nepije na Silvestra, je podivín? Ne, je to člověk, který se má rád.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.