Jan Zelenka
28.4.2022 15:39
Těm, kteří normálně diskutovali, děkuji za pozitivní ohlasy. A budu muset přemýšlet, jestli nebude lepší psát úplně jednoduché články o jídle, vaření a výletech. Bez nějakých metafor, nadsázky a diskutabilních témat. Aby lidé o tom nemuseli moc přemýšlet. Nechci zde vzbuzovat negativní emoce. Líbo, tvá stanoviska zcela chápu.
Miloslava Richterová
28.4.2022 14:44
Jestliže laskavý je totéž co vlídný a přátelský, prosím, nehaňte přírodu a rozhlédněte se dnes venku kolem sebe, příroda, na rozdíl od člověka, laskavá je. Ke školním osnovám, vzdělávacímu programu.. v klíčových kompetencích jsou i kompetence sociální..na základě ohleduplnosti a úcty při jednání s druhými lidmi žák přispívá k upevńování dobrých mezilidských vztahů.. tato dovednost se rozvíjí v dalším průběhu života, člověk už sám pracuje na svém rozvoji. Tedy laskavost neprchla, ale je to jen na nás :-)
Martin Vrba
28.4.2022 14:24
Paní Křapová, ty mé emoce jste zjistila na dálku kyvadýlkem nebo jak? Myslím, že se poradíme v našem Kubu a skoro s jistotou vám bude odebrána ta vaše značka „LASKAVOSTI“, kterou používáte neoprávněně bez příslušného dekretu a chlubíte se jí - cituji: „A také jsem tohle slovíčko začala používat něco jako svou značku - nyní ho mají mé knihy v podtitulu - Laskavé pohádky, Laskavé příběhy.“ koec citace. Člověk, který není laskavý ke značce „Jára Cimrman“ se nemůže chlubit takovou značkou. Cimrman byl znám svou příkladnou laskavostí jak k prostým lidem, tak i k umělcům i technikům a vynálezcům. Tomu poradil to – tomu zase ono a posunul svět hodně dopředu i když zůstal nedoceněn ve své době. :)
Libuše Křapová
28.4.2022 14:06
Pan Vrbo, víte (nevíte) , je mi celkem lhostejné, co u mne považujete za podrážděnou reakci, a na víc nevidím po vaší odpovědi ani být na vás laskavá. To není povinnost, a když od někoho cítím negativní emoce, tak ani nepoužívám směrem k dotyčnému žádné fráze. A také necítím žádnou nutnost ani povinnost s ním vůbec diskutovat.
Martin Vrba
28.4.2022 13:25
Paní Křapová, udělala jste mi velkou radost svou podrážděnou reakcí a nebyla v tom ale ani kapka laskavosti a navíc jste nepochopila text – vždyť jsem psal, že jsem vaše pohádky nečetl (nechám si to až na noc) potvrdila jste tak i nechtěně můj úvod v prvním příspěvku ohledně laskavosti, kterou se někteří lidé ohání, ale sami ji v praxi neuplatňují a vidí ji jen ve frázích, že například někoho slušně pozdraví a usmějí se na něho. No – já rozdýchám, ale takhle se necitlivě obořit na našeho velikána Cimrmana, který rozumí skoro všemu, tak to jsem ještě nikoho neslyšel, určitě se o tom ještě poradíme v našem místním klubu J. C. zda na to nebudeme reagovat soudně, že se nestydíte (najděte si koutek společně s paní Řezáčovou a na kolena a odproste Járu Cimrmana – budu to považovat za polehčující okolnost), národ skládá korunku ke korunce na jeho pomník a vy tohle . . . . :)
Libuše Křapová
28.4.2022 12:42
Pane Vrbo, slušné chování je základem laskavosti. A pokud odsuzujete mé pohádky - za prvé není pro mne zásadní, co si myslí vymyšlená postava, a za druhé, četl jste aspoň jednu z nich?
Hana Řezáčová
28.4.2022 12:35
Pane Vrbo, ať si Jára Cimrman (a trochu i vy) strčí svoje rady za klobouk :-) Pohádky mají být pro děti milé pohlazení, ne aby se děti už od mala učily dravosti ... Ano, souhlasím, svět a život v něm není vždy jednoduchý, je třeba se trochu otrkat a nenechat se životem vláčet, ale je také třeba vědět, že může být hezký, že většina lidí je slušných, plno věcí umí (nové se učí ) a postrkují svět dopředu, aby byl zase o kousek lepší ... Bylo by dobré dětem říkat, že i ony, až dorostou, se mohou na tom lepším kousku světa podílet ... Když mému vnukovi bylo asi pět, tak na nějakém dětském vystoupení mělo každé z účinkujících dětí říct, co by chtělo dělat až bude velké - někdo chtěl být lékařem, někdo jezdit s náklaďákem, být paní učitelkou, vnuk řekl, že by chtěl zachránit svět - tak čekám, až se mu to povede :-)
Jiří Dostal
28.4.2022 12:29
:-) Ptáme-li se po laskavosti, je dobré začít u laskaného a přiznání z něho třeba i vymlátit... :-)
Jana Kollinová
28.4.2022 12:23
Zajímavá glosa na téma laskavost a neméně zajímavé komentáře. Zdá se, že mnozí senioři mají jasně vyprofilovaný význam slova laskavost a to je dar přenosný na potomky. Dokonce je 13. 11. Světový den laskavosti. Přiznám se, že jsem nikdy nepřemýšlela zda mé chování, pocity, činy jsou laskavé. :-( :-)))))))
Martin Vrba
28.4.2022 11:59
Paní Křapová, to co jste popsala v úvodu, tak to dělám běžně také, ale nenazýval bych to ani laskavostí, ale jen slušným chováním a když mne bude zrovna bolet zub, nebo pojedu do nemocnice za manželkou, kterou porazilo auto, nebo budu mít i jiné starosti a odpustím si „tu nadstavbu“ v tom vyjadřování, tak to neznamená, že jsem nějak svět učinil méně laskavým zrovna já. To téma tady už bylo podobné, proč se muži ženám už nedvoří, že se je bojí pochválit, atd. Vše souvisí s časem, zatímco my starší jsme rádi, že si můžeme sem tam s někým prohodit vlídné slovo (někdo se i rád pohádá), tak mladší lidé mají všeho plné kecky a nemají čas se s námi vybavovat a to často i s pokrevními členy rodin. Svět se mění. Kdysi si můj táta se svou sestrou vyměnili pohlednice třikrát do roka na svátky a narozeniny (telefon neměli) dneska si přejí i tady na íčku i docela cizí lidé i každý nový dobrý den – a informují se o počasí, i když naše republika je velká jako plivátko – tudíž je všude přibližně stejně, tak vidíte, že podle toho přece ta laskavost, měřeno podle toho, by se dalo říct, naopak ve společnosti díky možnostem techniky stoupla, lidé spolu komunikují milionkrát více, než dříve, ale elektronicky – to je dobou. A k těm pohádkám – nevím zda přímo vašim pohádkám – ještě humorné pojednání.
Laskavý svět - laskavé pohádky – pravdu o pohádkách už publikoval Jára Cimrman, cituji: „Jak vlastně připravujeme naše děti na život? Čteme jim před spaním příběhy, v niž nejmladší a odstrkovaný princ dostane nejkrásnější princeznu, hloupý Honza přelstí všechny chytráky a Smolíčka Pacholíčka zachrání na poslední chvíli jelen, když ale děti vyrostou, vykročí do života, v němž odstrkovaný stejně ostrouhá, naivní sedne na lep chytrákovi a zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou“
Načíst starší příspěvky