Vzpomínka na "Zlaté Mykény"
FOTO: Jana Hošková

Vzpomínka na "Zlaté Mykény"

28. 4. 2022

Když se řekne Mykény, vybaví se mi král Agamemnón, Homér, Trója  a zaplaví mne vzpomínky. Zároveň pořád cítím ten strašný žár, ve kterém jsme se prodírali vzduchem tetelícím se vedrem a zároveň vonícím různými bylinami a keři nahoru do kopců.

Nahoře tam totiž kdysi vévodily celému tomuto kraji „zlatem pokryté Mykény“, jak zmiňoval Homér. Uběhla už spousta let od naší návštěvy Mykén a nechce se mi dnes ani věřit, že se mi poštěstilo je navštívit a já stanula na tak historicky významném místě.

Mykény byly centrem první řecké civilizace, která byla civilizací bronzovou. Na jejich objevení má zásluhu Heinrich Schlieman, který věřil Homérovi a starým řeckým historikům, když hledal ztracenou Tróju. Zde v Mykénách objevil i tzv šachtové hroby s nádhernými zlatými skvosty (jsou dnes uchovány v muzeu včetně tzv.Agamemnonovy zlaté masky, o které není vůbec jisté, zda mu patřila).

Rozvaliny Mykén leží na trase mezi Korintem a Nafpliem, asi 90 km jihozápadně od Athén. Největší rozkvět mykénské kultury nastal s pádem mínojské civilizace koncem roku 1450 př. n. l., kdy Mykéňané převzali krétskou nadvládu nad mořem a začali obchodovat s celým Středomořím. Jejich město bylo proslulé a dosud je tzv. kyklopskými hradbami. A my dnes se jen dohadujeme, kdo je byl schopen postavit a jak.

Dvanáct olympských bohů má svůj původ prý v mykénské kultuře. Byli uctíváni jak ve svatyních, tak i na svatých místech, na kterých stály oltáře.

V kopcovitém terénu porostlém dnes nízkou vegetací, kde svítily v žáru slunce krásně žluté keře a kdy nás jen tu a tam ovíval vánek, jsme šplhali výš a výš k proslulé mykénské Lví bráně, kterou jsem já doslova proklopýtala a byla skoro u konce sil. Ohromné zdi z balvanů vás ohromí, stavěli je snad skutečně Kyklopové ? O tom, co dnes víme o stavbě pyramid či velké čínské zdi zřejmě ne, asi je to skutečně dílo lidských rukou, ale neuvěřitelné ! Kolik otroků při těchto stavbách asi zahynulo. Stanuli jsme nahoře na ochozu a překrásný rozhled široko daleko bral dech.

Z královského paláce se po tolika letech pochopitelně mnoho nezachovalo, ale lze vidět kamennou vanu, v níž byl svou manželkou a jejím milencem po vítězném návratu z Tróje prý zákeřně zavražděn Agamemnón a tzv. Átreovu pokladnici (Átreus byl Agamemnonův otec), ke které jsme museli sejít níže a k níž byl přístup ze silnice. Zajímavá stavba kopulovitého tvaru postavená do svahu, která možná ani žádnou pokladnicí nebyla.

Jinak zajímavé byly i poměry v Agamemnónově rodině. Vraždilo se tam totiž mezi jejími členy zřejmě na potkání, a tak není divu, že jeho hlavním zaměstnáním byla válka a sám skončil nakonec tak, jak skončil. Na trójskou výpravu se mimochodem  Agamemnón vydal prý kvůli únosu manželky svého bratra Meneláa, Heleny, kterou unesl trójský princ Paris. Ten však údajně s sebou vzal i jeho pokladnici, což na oplátku neunesl Meneláos (možná víc, než únos manželky).

Po úpadku krétských měst po výbuchu sopky Théry a následné přílivové vlně tsunami, jak bylo v dnešní době zjištěno, nastal konec i mykénské civilizace, která byla napadena jinými mořskými národy, zanikla a zůstala nám v paměti  jen díky zmínkám Homéra a starých historiků.

A tak se mi chce říct, že „Kdo s čím zachází, tím taky schází“. Největší nespravedlností je ovšem to, že všechno odnášejí  ti, kteří nikoho neunesli, ba ani neukradli žádnou tu pokladnici, a přesto z rozhodnutí „těch nahoře“ jsou nuceni - ať chtějí či ne - nést břímě válek.

P.S.: Omluvte špatnou kvalitu obrázků.

cestování vzpomínky
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Ano, pane Zelenko, pokud se nezničíme jako lidstvo válkami, zničí nás klimatické změny. Nic povzbudivého, co...Abych to trochu zlehčila: kdosi navrhoval, že pokud chceme přežít války či změny klimatu, musíme se odstěhovat z civilizace, nejlépe do Austrálie či do amazonských pralesů. Představila jsem si to v reálu, jak by z nás domorodci měli radost a hlavně, jak bychom se tam všichni vešli a musela jsem se smát.
Jan Zelenka
Jen trochu upřesním údaje, uvedené v článku. O klimatických změnách ve starověku totiž právě píši publikaci. Sopečný výbuch na ostrově Santorini, zvaný v té době jako Théra, proběhl na počátku 17. století př. n. l. Radiokarbonové datování upřesnilo výbuch mezi roky 1627 př. n. l a 1600 př. n. l. Sopečný výbuch na Santorini byl jedním z největších v dosud známých lidských dějinách. Gigantická erupce způsobila mohutné pyroklastické proudy, které ohrozily i okolní ostrovy. Desítky metrů vysoké vlny, některé prameny uvádějí výšku vln až 100 metrů, a déšť sopečného popela, zdevastovaly celé východní Středomoří i část Malé Asie. Největší nápor vln pocítil ostrov Kréta, kde sídlila vyspělá minojská civilizace. Katastrofa způsobila postupný zánik celé minojské kultury. Vyspělá mykénská civilizace, po níž se dochovaly trosky opevněných paláců v Mykénách, Tíryntu či Pylosu, byla skoro zničena až později, velkým zemětřesením kolem roku 1200 př. n. l. K úpadku mykénské civilizace významně přispěly i nájezdy tzv. „mořských národů“, které napadaly i Egypt.
Soňa Prachfeldová
To jsou nádherná místa, protkána bohatou kulturou a také vražděním. Moc se toho nezměnilo mezi lidstvem. A když tak je lidstvo ještě krutější.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavý článek.
Martina Růžičková
Pro milovníky historie musí být návštěva tohoto místa úžasným zážitkem. Při čtení článku jsem si vzpomněla na knihu "Řecký poklad", která poutavě líčí Schliemannovy objevy.
Alena Velková
Velmi zajímavé...mám pocit, že i u nás by se hůř vydýchávala ztráta pokladnice :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.