Pozóór, jedu!
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Pozóór, jedu!

27. 4. 2022

Prarodiče jsou velmi důležití, až nepostradatelní pro další vývoj vnoučat. Vše, co je dobré v nich, předávají s láskou svým vnoučatům. Měla jsem to štěstí, že jsem mohla se svojí babičkou a dědou být už vlastně od narození.

Naučila jsem se od nich mnoho dobrého, skromnosti, lásce k přírodě a mezi jinými, také vášni jezdění na kole. Děda byl vášnivý cyklista a babička ta zase by na kolo neusedla ani zanic. Tak mě dědeček učil jezdit, hned  jak jsem stála pevně na nohách a vidím ho ještě dnes, jak za mnou utíkal naší ulicí a jak já šlapala do pedálů, aby mně nedohonil. Byly to krásné roky, mnoho vody uteklo, mnoho mých milých odešlo v dálavu, ale láska k jízdě na kole mi zůstala. 

23.4.22 to byl ten den, kdy jsem oprášila kolo a vyrazila na moji první jízdu v tomto roce. Nesnáším řeči mé rodiny typu - hlaš se, zvedej telefon, neměla bys jezdit sama apod. Takže se snažím vyrazit, aby o tom nikdo nevěděl, jistěže mám mobil sebou, hlavně pro případné fotky. Takže voda, foťák, mobil, sluneční brýle, cyklistické kalhoty a helma také ještě pasují, kolo Madison mi věrně slouží přes 20 let a vyrážím. Do sedla jsem se vyhoupla lehce a už kolečko frčelo z kopečka. 

Moje první zastávka byla na Husově vrchu, kde kvete hlaváček jarní a je to zlatá nádhera. Naštěstí ještě většina byla v plném květu a  jelikož  převážně dnes pršelo, hlaváček se rozzáří ještě v plné kráse. Tento týden tam zajdu i s Mystynkou a zdoláme vrchol. Ona mě vytáhne. Po polní cestě jsem jela dál, všude se žlutily pampelišky a kdejaký keř je obsypán drobnými kvítky. Prudký stoupák do Křemýže jsem nezvládla a pěkně kolo vytlačila. V obci je krásný kostel sv.Petra a Pavla a také malý rybníček, nad kterým se sklání zelenající se vrby. A jedu dál - přejíždím most nad silnicí Most - Teplice a mířím si to přes Všechlapy do Lahoště. A z Lahoště do Duchcova a poté zkratkou přes Ledvice a Chotějovice do Světce. 

Můj první cyklovýlet jsem zvládla za pomoci slunce, kvetoucích stromů a cvrlikajících ptáčků. Často jsem zastavovala a fotila. Najela jsem 21 km a mohu říct, že jsem se cítila moc šťastná. Taková cesta na kole, krásnou přírodou, přes malé vísky a ne moc frekventované silnice, to je opravdu požitek. A  v jarním období, kdy vše dýchá novou životní silou je dvojnásobný.  Občerstvení se občas vyskytne na cestě, znám malou hospůdku a pivo tam mají moc dobré i dobře vaří. 

Vnímejme jaro v celé jeho kráse, ať už svítí slunce, nebo padá jemný deštík, krásný je každý den, kdy otevřeme oči, nadechneme se s dobrou myšlenkou - jsem tu, žiju a co asi dnes podniknu? 

Přátelé, přeji hodně výšlapů i výjezdů a krásných zážitků  v letošním krásném jaru. 

cestování cykloturistika Do stovky 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Novotná
Klid,krása, pohoda ,krásné fotografie co víc může člověk chtít . Já si na kolo netroufám, bojím se pádu, ale přeji všem kdo si dokážou jízdu na kole užívat jako vy.
Soňa Prachfeldová
Danielo, Aleno, Martino moc děkuji za milé komentíky.
Martina Růžičková
Podle fotek i článku báječný cyklovýlet krásným krajem. Přeji mnoho dalších, obdobně vydařených! :-)
Alena Velková
Hezký výlet. Já na kole musím jezdit s vnoučaty, ale stejně mi vždycky všichni ujedou:-)
Daniela Řeřichová
Radostný výlet a tomu odpovídající fotografie. Na kole jsme lítali jako ďasi, ale kde jsou ty časy... :-)
Soňa Prachfeldová
Moc děkuji za vaše milé komentiky.
Dana Puchalská
Soni, já doopravdy neopisuju ,ale jinak to nevidím.... Prostě krása,pohoda a ty fotky? Paráda a nádhera. Děkuju. :-D
Jana Šenbergerová
Soňo, moc hezká vyjížďka. My ještě letos kola ani nezprovoznili, natož abychom se projeli. Musíme to napravit dřív, než uhodí příhodné počasí. Zatím je tu docela chladno a deštivo. Roviny všem závidím, ty naše kopce zvládám čím dál hůř i s přehazovačkou. Ale zatím to nehodlám vzdát. Také ti přeji mnoho dalších krásných cyklovýletů.
Miloslava Richterová
Gratuluji k pěknému výletu a přeji hodně dalších (snad se také někdy dostanu na kolo i já:-)
Eva Mužíková
Soni, tak takový výlet Ti přeji, ale i trochu závidím. Já si sednout na kolo netroufám od doby, kdy jsem si díky špatnému nastavení výšky řidítek rozhodila krční páteř na tři měsíce prac. neschopnosti. Ale pro vyznavače tohoto sportu je to v našem kraji díky cyklostezkám opravdový ráj. Fotky super!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.