Kolín, město Kmochovo
Hrob rodiny Kmochových. FOTO: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, wikimedia

Kolín, město Kmochovo

22. 4. 2022

Každé z měst naší vlasti je právem hrdo na své rodáky, ať už na ty, kteří jeho jméno proslavili nejen po naší zemi, ale i po celém světě, tak i na ty bezejmenné. Protože bez těch bezejmenných a i těch, kteří se tu sice nenarodili, ale celý život zde žili, či působili, by město vlastně nebylo.

Moje rodné město Kolín, je krom jiných významných osobností, právem hrdo na jednoho z největších mužů, který Kolín proslavili po celém světě, na Františka Kmocha.
Narodil se 1848 v Zásmukách, ale celý život prožil v Kolíně, až do své smrti působil jako dirigent, skladatel, učitel hudby. Zemřel 30. dubna 1912 v Kolíně. V letošním roce uplyne neuvěřitelných 110 let od jeho úmrtí. Od roku 1869 působil jako učitel v Suchdole, hrál v různých orchestrech, skládal a tak trochu zanedbával své učitelování. Byl odvolán, protože si prý neplní důsledně své povinnosti učitele. Částečně to byla pravda, ale i politikaření zasáhlo, neskrýval podporu Sokola, jehož byl dirigentem. Oženil se a měl pět dcer. Za dirigenta si ho zvolila městská kapela s níž pak koncertoval ve Vídni, Budapešti, Krakově, Rusku a i v Americe a v nespočtu českých měst. Byl celým svým srdcem odddán české písničce a dechové hudbě.

Celému našemu národu odkázal mnoho svých písní, které dodnes žijí mezi lidmi, dokáží rozproudit každou zábavu. Na jeho počest se každoročně koná festival dechových hudeb Kmochův Kolín. V letošním roce, po covidové nucené pauze, se uskuteční toto setkání muzikantů ve dnech 10-12. černa.  Jste srdečně zváni, spolu s orchestry si zapívat a osvobodit svoji duši i mysl od nemocí, války a tíživé doby.

Krom světově známé písně Kolíne, Kolíne si třeba poslechněte i některé, které se vztahují ke Kolínu a nevstoupily až tak do povědomí posluchačů.


Na stříbropěnném Labi:


Nad Labem:

 

Za praporem sokolským:

 

Františku Kmochu, váš odkaz v podobě krásných, melodických písní v nás bude žít, dokud my budeme po tomto světě chodit, ale i dále, protože my ho budeme předávat našim dětem, ony pak jejich dětem. V nás a v budoucích generacích bude odkaz žít dál, tak jako i vzpomínka na Vás, chudého muzikanta tělem i duší, který svými písněmi dokázal lidi přimět k radosti, lásce mezi lidmi, lásce k vlasti a k odkazu Sokola.

Nezbohatl, přesto jeho duše byla tak bohatá, že toto bohatství mohl hrstmi rozdávat mezi prostý lid, který ho choval v úctě a pochopení pro jeho čestnost, lásku k vlasti a lásku k české písničce.

Děkujeme Vám, pane kapelníku, vězte, že skrze Vaše písničky jste nikdy nezemřel a v našich srdcích žijete dál...

 

fk.jpg
                                                                                                               FOTO: archiv města Kolín

 

 

 

hudba města a obce osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
V Kolíně jsem byla dvakrát, avšak nikdy v době konání festivalu. Dechovou hudbu si ráda poslechnu, ať už českou nebo moravskou. Je naším kulturním dědictvím. Děkuji za hezké nahrávky.
Zdenka Jírová
Narodila jsem se v kolínském okrese, proto je mi i František Kmoch blízký. Jeho písničky zná snad každý, i když dnes je o zpěv malý zájem a to je velká škoda. V jeho době měly jeho písničky velký význam při podpoře české řeči a národního povědomí. Myslím si, že bychom ho potřebovali i dnes.
Alena Vávrová
Doufám, že letos mi to konečně vyjde a Kolín nebude jen přestupní stanicí někam jinam.
Jan Zelenka
Do Kolína jsem jezdil za obchodem, Je to moc pěkné město. Ale štvaly mě tam četné jednosměrky, než jsem si zvykl.
Dana Puchalská
Ano Kolín, hezké město. A děkuju za pěkná videa, která jsou přiložena.
Hana Rypáčková
Kolín jsou pro mne medvědi, co se potkali u Kolína a začali si spolu hrát.. A jasně že slavná Kmochova kapela...
Martina Růžičková
Bezvadný článek. I ukázky jsem si přehrála. :-)
Rostislav Mraček
Omluva za nepodařené hodnocení! Miluji dechové nástroje, ať už ve velkých orchestrech či malých uskupeních. Sám na některé hraji. Zrovna včera jsem navštívil ohromný koncert Vojenské hudby Olomouc v chrámu Dub nad Moravou.
Naděžda Špásová
V Kolíně jsem nikdy nebyla, o F. Kmochovi jsem kdysi viděla film To byl český muzikant. To je vše co k tomu mužů napsat. Dechovka není moje parketa, nevadila mi jen na zábavách a plesech. Ale nikomu jeho lásku k dechovce neberu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...