Emoce, které provázely stavbu „věžáku“ v Krkonoších dávno vychladly a Hotel Horizont – právě o něm je řeč – získal pověst znamenité adresy. Z velké části se na něm podílí tamní gastronomie, které od začátku vládli, a dodnes tomu tak je otec a syn Švestkovi. Jiřího seniora vystřídal roku 2018 jeho syn, také Jiří. Díky tomu zůstal zachován koncept, který vychází z české kuchyně a těží z dodavatelské základny surovin regionu. S akcentem na krajové speciality Podkrkonoší.
Zavítáte-li Do Pece pod Sněžkou, můžete si v Horizontu vybudovat pro čas pobytu vaši základnu. Potom takový den v Peci může docela dobře vypadat takto:
Po bohaté snídani v jednom ze středisek gastronomie, kdy je na pultech k mání vše co vás jen napadne, se vydejte na kratší či delší výlet. Pokud se – v kratším programu – vrátíte do hotelu, čeká vás oběd s plnou parádou. Servis, nápoje, hlavně však mimořádná jídla v duchu zdejší filozofie rozhodně přispějí k vaší dobré náladě. Předkrm může být ze světa - tygří krevety grilované s bylinkami, sušenými rajčátky a česnekem – připraví cestu pro další chod, už v režii české klasiky. Krkonošské kyselo z chlebového kvásku – poznáte, jak moc se liší od kulajdy, provokující Krakonošův oheň – nudličky vepřové panenky restované s cibulí, doplněné smetanou a chilli, s bramboráčky a restovanou chilli papričkou. Navrch ještě borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou bohatě posypaný strouhaným tvarohem. Zdá se vám to příliš? Vůbec ne! Jestli vás čeká odpoledne na sjezdovce, v létě náročná cykloetapa nebo pěší výšlap na Sněžku, určitě se vám každá kalorie bude hodit…
Po večeři, kdy před vás raut postaví dilema kam sáhnout, zbývá ještě jedna dost svůdná varianta. Osmnácté patro a tamní bar Sky Club 18. Kreativní barmani vás strhnou svými s invencí připravenými koktejly.
Ani vlastně nemusíte být hotelovými hosty. Na vše můžete dosáhnout „z ulice“. Co tedy řešit...
Milan Ballík