Proti agresi a dezinformacím
Ilustrační foto: Pixabay

Proti agresi a dezinformacím

24. 2. 2022

Ranní zpravodajství mě šokovalo. Nevěřil jsem, že se to opravdu stane, že ruský prezident Putin vydá rozkaz k vojenské invazi na Ukrajině.

V pražském Radotíně, kde bydlíme, pracuje na různých stavbách několik part Ukrajinců. Dva dělníci z Ukrajiny před půldruhým rokem pomáhali i u nás, když jsme se pustili do rekonstrukce sklepních prostor. S jedním z nich, s Denisem, jsme se docela skamarádili. Vyprávěl mi o své rodině a třech dětech. Když říkal, že se domů dostane jednou za čtyři až pět měsíců a vidí, jak jeho děti zase vyrostly, jak jej vítají a říkají, táto, už tady zůstaň, měl v očích slzy. A já pak taky. Dnes ráno jsem si na Denise vzpomněl. Co asi bude dělat? Bude z dálky sledovat, jak se situace na Ukrajině vyvíjí a bát se o životy svých dětí, ženy, rodičů? Nebo se sbalí a odjede bojovat za svou vlast?

Válka (i když oficiálně o válku nejde) je zrůdná a není od nás tak daleko. A s jídlem roste chuť. Nevíme, co se v hlavě toho šílence Putina ještě zrodí. Rusko je jadernou velmocí a představa, že by mohlo jaderné zbraně použít, je děsivá.

Ruská propaganda se snaží dlouhodobě zasívat v demokratických evropských zemích zlobu a nenávist. Cílenými dezinformacemi se snaží podkopat demokracii a vnášet do společnosti chaos a nespokojenost. A to se dezinformátorům daří i v Česku. I já jsem častým příjemcem mailových zpráv plných lží, nesmyslů a hloupostí. Dokážu se jim bránit, ale mnoho lidí jim podlehne.

Svět se stal nebezpečným i díky internetu a sociálním sítím, na kterých se dezinformace rychle šíří. Každý z nás by si měl uvědomit, odkud nepodložené zprávy přicházejí, z jakého zdroje. Sociální sítě či mailové zprávy nemají dostatečnou ochranu proti dezinformacím.

A měli bychom si na ně dát pozor i na tomto našem portálu. Budeme pečlivěji sledovat veškeré komentáře a diskuze na chatech a u článků tak, aby se na našem portálu neobjevovaly informace lživé, či nepodložené. Nechceme být šiřiteli nebezpečných dezinformací. I z toho důvodu jsme zpřísnili pravidla pro ty, kteří na chatu a u článků diskutují a kometují dění pod falešnými profily, neúplnými jmény či přezdívkami. (Pravidla pro vstup do chatů a komentářů najdete na tomto místě). Nebráníme diskuzím, nebereme nikomu jeho názor, ten však musí být vyjádřen pod vlastním jménem.

Měli bychom být všichni schopni přemýšlet vlastní hlavou a zamyslet se nad tím, kdo nám co říká. A mít i sebereflexi a odvahu uznat svůj chybný názor. Třeba tak, jak to dnes učinil i prezident Miloš Zeman, který ruskou agresi ostře odsoudil.

Berme, prosím, všichni, současnou situaci vážně. Nejen tu mezinárodní. Nenechme si vnucovat nebezpečné názory, dnes vidíme, kam až to může dojít.

 

 

dezinformace
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.7 b. / 43 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Naprostý souhlas, milý Honzo!
Martin Vrba
Dobře poslouchejte! https://www.youtube.com/watch?v=GFSVeSMAbNY
Anna Potůčková
Honzo také já za ty rodiny moc děkuji! Také je mým velkým přáním, aby v jejich rodné zemi všechny zbraně utichly a mohli tam žít všichni v míru. Tuto situaci si nedokáže představit snad každý z nás.
Zdenka Soukupová
Honzo, připojuji se k poděkování. A rodinám přeju trochu uklidnění a hlavně odchod vojsk z jejich země.
Hana Polednová
Honzo, to je skvělá zpráva. Přeji všem čtyřem rodinám, aby měly už konečně jen samé dobré zprávy o jejich rodné zemi.
Libuše Křapová
Honzo, díky ti za ně. Nedokážu si jejich situaci ani představit
Jan Raška
Před chvílí Denisova rodina, o kterém jsem psal v tomto článku, dorazila do Prahy. Po třech dnech nelehkého cestování. Kromě jeho ještě tři další rodiny. Všem jsme zajistili a připravili ubytování, vybavení, hračky pro děti, jídlo. Kdybyste viděli jejich oči, výrazy plné zděšení, alenakonec i úlevy... Prosím, abyste už válku a její důsledky brali vážně. Na hlouposti už opravdu není vhodná doba ani nálada. Děkuji!
Jitka Caklová
Do školy jsem chodila s holkou s příjmením Polcarová, nemám na ni moc hezké vzpomínky a tak se stalo, že jsem ne náhodou v 16:25 prohodila písmena r l. Pokud je to paní Porcalová na omluvu, omluvím se. J.C.
Jitka Caklová
Paní Polcarová, co se mě netýká na to nereaguji a po přečtení bez upozornění odcházím . Chápu ale, že jsou lidé, kteří i za těchto podmínek mají potřebu ukazovat na nedostatky druhých, umravňovat je a tím se sami zařadí do "kurníku".
Jana Porcalová
Milé dámy, jak tak pozoruji, zase jsem vlezla, kam jsem neměla. Na podobný styl "diskuzí" opravdu nemám náladu a tak opouštím tento kurník, který mne zpočátku zaujal a vaše příspěvky se mi líbily. Ještě na rozloučenou zkusím nabídnout jednu říkánku, kterou jsem měla připravenou k Velikonocům a sbohem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.