Zimní polévka z hlívy ústřičné
Ilustrační foto: pixabay.com

Zimní polévka z hlívy ústřičné

19. 2. 2022

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Do 3l hrnce dejte 2 lžíce sádla, rozkrájejte asi 2-3 plátky dobré slaniny, kterou rozpusťte a přidejte 2 rozkrájené cibule a 3 stroužky rozkrájeného česneku a necháme zpěnit. Pak přidáme 3 lžičky sladké mleté papriky a kdo může, přidá 1 lžičku pálivé. Asi 300 g hlívy ústřičné pokrájíme na proužky a přidáme na cibuli. Dobře promícháme na mírném ohni a ještě rozkrájíme 3 střední brambory na menší kostičky a také přidáme do hrnce. Promícháme a zalijeme vodou. Přidáme koření: sůl, pepř, 2 lžíce majoránky a na konec zalijeme 300-500ml sladké smetany. Kdo má rád, může přidat také 1 mrkev, menší petržel a kousek celeru - vše pěkně rozkrájet na kostičky. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo přidáme koření dle chuti. Podáváme s čerstvou houskou nebo chlebem.

Zapijeme skleničkou dobrého piva. Je to dobrá a sytá večeře vhodná právě pro současné chladné večery.

Hlíva jako královna mezi houbami, víte, proč tomu tak je?

Hlíva ústřičná - královna hub
Hlíva ústřičná je přímo královnou hub. Její účinky jsou lékaři i lékárníky považovány za jedny z nejprospěšnějších. Hlíva totiž prokazatelně prospívá lidskému organismu. Má nejen výbornou chuť, obsahuje také mnoho látek a vitamínů, které podporují naše zdraví. Je velmi účinná v boji s rakovinou. Dá se koupit ve vybraných lékárnách přes internet. Sama jsem prodělala rakovinu prsu a dcera mi ji sehnala a užívám ji dodnes jako prevenci proti metastázám. Na operaci jsem byla před 9 lety a jsem v pořádku.

Hlíva ústřičná obsahuje
·         beta 1,3 D glukany,

·         vitamíny,

·         stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.),

·         mastné kyseliny,

·         proteiny,

·         steroly.
V neposlední řadě je to také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Kde najdete hlívu ústřičnou
Hlíva ústřičná je k dostání téměř v každém zelinářství a supermarketu. A je určitě jen dobře, když ji zařadíte do svého jídelníčku.
 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vždy se dívám po našich smíšených lesích zatím jsem ji in natura neviděla. Kupují ji a polévku také dělám. Hodně zdraví Zdenko !
Marie Ženatová
Milá Zdeničko díky moc za zajímavý článek. Hlívu používám často*
Jana Jurečková
Hlívu do naší vesnice vozí pán z Vlčnova. Zdeni, děkuji za tento luxusní recept. Jednou jsem připravovala bramborovou polévku, ale hříbky jsem neměla. Použila jsem hlívu a povedla se moc.
Alena Švancarová
Hlívu kupuji hodně často,polévku také vařím a začala jsem ji i obalovat.Je tužší,ale mě to tak chutná,obaluji i nohy.Jednu dobu jsem hlívu nemohla vidět,pokaždé jsem ji musela koupit.Dala jsi mi Zdeno,typ,udělám si těstoviny s hlívou.Tady u nás je ale dražší ,stojí přes stovku.
Marcela Pivcová
Dříve jsem hlívu na přípravu jídla vůbec nepoužívala, až jednou mi Zuzka přinesla recept na dršťkovou polévku z hlívy (asi takovou, jako vaří Naďa). Polévka byla opravdu dobrá, a tak ji občas také vařím. Hlívu jsem začala používat i do dalších jídel, jen pro smaženici dám přednost běžným lesním houbám.
Zuzana Pivcová
Hlívu si kupuji často (na váhu stojí 99 Kč/kg), dřív jsem si z ní dělala smaženici jako z lesních hub, nyní ji většinou dáváme také do polévek. Nepravá dršťková z hlívy je výborná.
Jana Šenbergerová
Musím se po hlívě poohlédnout, už dlouho jsem ji nevařila. Dík za inspiraci.
Dana Puchalská
Zdeni, děkuju nejen za recept. Ano, hlíva je skvělá houba a její účinky na lidské zdraví jsou lékařsky potvrzené.
Eva Mužíková
Zdenko, tak to jsi mi udělala chutě. Nikdy jsem tuto polévku nevařila, určitě vyzkouším.
Naděžda Špásová
Dršťkovou polévku z hlívy dělám taky, ale trochu jinak. Nemám v ní ráda brambory a slaninu taky nedávám. Je v naší rodině oblíbená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.