Hudba, kterou mám ráda
Úvodní foto: Avignonský most, www.pixabay.com

Hudba, kterou mám ráda

17. 2. 2022

Vyhraněný hudební vkus nemám. Velice se mi líbí, když zpívají sbory. Překrásný je Sbor Židů z Verdiho Nabucca. Pokud slyším sbory na koncertě, zavřu oči a zpěv do sebe vstřebávám.

Mám ráda jednotlivé melodie. Dech se mi tají při poslechu hudby Karla Svobody k seriálu Cirkus Humberto (píseň Krev toulavá v podání Karla Gotta). Písničky Waldemara Matušky – za všechny jmenuji Kladivo, Avignonský most a Eldorádo. Kuplet krále Arkádie z Offenbachovy operety Orfeus v podsvětí. Offenbachovy operety se mi vesměs líbí. Ráda jsem sledovala francouzský televizní seriál Dobrý den, pane Offenbachu.

Po duši mě vždy pohladí klavírní koncert B moll Petra Iljiče Čajkovského. Připomene mi nádherný sovětský film Čajkovskij. Byl natočen v roce 1969, hlavní roli ztvárnil Innokentij Smoktunovskij. Začíná tím, že malý chlapec běží typickým ruským březovým hájkem a radostně volá „Mаменька приехала!“. Viděla jsem ho v době svého vysokoškolského studia v tehdejším Domě sovětské vědy a kultury v Rytířské ulici.

Pokud bych měla jmenovat pouze jedinou melodii, kterou mám nejradši, bez zaváhání bych uvedla Beethovenovu Ódu na radost. Seznámila jsem se s ní díky vyučujícímu němčiny na fakultě. Naprosto mě okouzlila, pohltila. Naučila jsem se obě její sloky, abych si ji mohla zpívat. Protože slova Friedricha Schillera jsou působivá stejně jako melodie. Ludwig van Beethoven si snad nemohl vybrat ke zhudebnění krásnější báseň. Při poslechu Ódy na radost si někdy také vzpomenu na moment z filmu, který jsem před mnoha lety viděla v televizi. Skladatel sedí shrbený na posteli, spravuje si botu a zní Óda na radost. Bylo to velmi působivé. Kdysi mě napadlo, že bych chtěla, aby mi Ódu na radost zahráli na pohřbu.

Zdroje:

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/cajkovskij-peter-iljic/klavirni-koncert-bmoll-236902

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/avignonsky-most-101462

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/eldorado-78316

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/kladivo-101487

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/rieu-andre/nabucco-460656

hudba Můj příběh Zimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Věrko Sbor Židů od Verdiho patří mezi moje nejoblíbenější operní árie. Hezky napsaný článek.
Jana Šenbergerová
Tak hezky bych to napsat nedovedla. Mám hudbu ráda, ale většinou ji neposlouchám cíleně a většinou si nepamatuji jména autorů, ani názvy skladeb. Výjimkou je píseň Vincent (Starry, starry night), tu mohu poslouchat pořád dokola. Mám ráda písničky Karla Plíhala, skladby s panovou flétnou a elektronickou hudbu. Často slýchám písničky Boba Dylana, ale není to moje volba. Pro návrat "domů" je Óda na radost dobrou volbou.
Irena Drob
Znáte tuto skladbu? Jean Sibelius Valse triste. Úžasné podání orchestrem Herberta von Karajana https://www.youtube.com/watch?v=5Ls8-pk4IS4. A také skladba Joaquin Rodrigo Concierto de Aranjuez 2. věta je nádherná. Vážná či klasická hudba je pro mne povznášející.
Helena Přibilová
Líbí se mi většina hudebních žánrů, avšak nejraději poslouchám tzv. vážnou hudbu (Bach, Handel, Vivaldi, Mozart, Haydn, Beethoven, Brahms, Verdi, Rossini, Chopin,...).
Eva Mužíková
Věrko, některé Tebou jmenované skladby mám také moc ráda. Hezké připomenutí. Díky.
Marcela Pivcová
Nějak si ani nedovedu představit někoho, kdo si sám pro sebe nikdy nebo téměř nikdy neposlechne žádnou hudbu. Kdysi se mě jedna kolegyně zeptala, cože si to vezu ze školy za gramodesku - a na mou odpověď, že Beethovena, mi řekla doslova: Jak to můžeš poslouchat, já bych to nemohla poslouchat. Vyvedlo mě to natolik z míry, že si to pamatuji dodnes. Dobře, že tady jsou jen samí milovníci hudby!
Miloslava Richterová
Prostě nádherné:-) a i ta Zlatá kaplička na Fotu dne s článkem krásně ladi..
Alena Vávrová
Krásné vyznání, Věrko! Bez hudby bych nevyžila a jak vás tady čtu, tak máme skoro stejný vkus. No a A. Rieu, to je fenomén - jenom když vidíte, co ty jeho monstr koncerty dělají s diváky.
Zuzana Pivcová
Hudbu vnímám podle momentální nálady, aby mě uklidnila, potěšila, rozradostnila. Líbilo se mi také, když v některé solné jeskyni byly pro relaxaci zvuky přírody - hučení moře, křik mořských ptáků nebo "zpěv" kytovců. Díky, Věrko.
Jitka Hašková
Věro, napsala jsi to bezvadně, také mám ráda tebou jmenované skladby, ale i mnoho dalších z jiných žánrů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.