Moje oblíbená zpěvačka: Hana Hegerová
Fotokoláž: M.Měchurová

Moje oblíbená zpěvačka: Hana Hegerová

31. 1. 2022

Těžko vybrat z hudby, kterou ráda poslouchám tu nejoblíbenější. Je ale pravda, že když je mi ouvej a mám nějaký splín nebo trápení, tak si vyberu z fonotéky LP nebo CD naší nejznámější šansoniérky Hany Hegerové.

Hana Hegerová, rozená Carmen Mária Štefánía (Beatrix) Farkašová, (20.10.1931 Bratislava, 23.3.2021 Praha)  byla slovensko-česká zpěvačka a herečka, označovaná za nekorunovanou královnu česko-slovenského šansonu. Zahraniční kritici ji nazývali Velkou dámou šansonu, Edit Piaf z Prahy nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší.

Uznání sklidila i v německy mluvících zemích. Od roku 1961 vystupovala v pražském divadle Rokoko, později v divadle Semafor, kde hrála a zpívala v pásmech o Zuzaně a v Dobře placené procházce. S kolegy ze Semaforu si zahrála ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.  

V letech 1967-1968 hostovala v pařížské Olympii. 

Na svých albech spolupracovala hlavně s dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček. Z této spolupráce vzniklo album Potměšilý host.

V 70. a 80. letech minulého století byIi jejími hlavnímI textaři Pavel Kopta a Pavel Vrba. Posledních dvacet let  kariéry ji na koncertech doprovázel skladatel a hudebník Petr Malásek. Zemřela 23. 3. 2021 v  Praze ve věku 89 let.

Zdroj: Wikipedie

Bohužel jsem nenavštívila žádný z jejích živých koncertů, nějak mi to uteklo, a už to nedoženu. Můj manžel byl v mládí se školou na představení v Rokoku, a celý život na tento zážitek vzpomíná. Máme doma její LP, CD i DVD z koncertu s Petrem Maláskem.

Zavedli jsme u nás takový rituál, hlavně přes zimu - zatopíme v krbových kamnech, otevřeme sedmičku růžového, pustíme si oblíbenou Hanu a někdy při tom i usneme.

Pro nás je to ale PANÍ ZPĚVAČKA!

 

 

hudba Zimní soutěžení 2022 zpěvačka
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Já jsem za svobodna Hegerová a mí rodiče někdy v roce 1967 byli na jejím koncertě a po něm si s ní povídali, jestli náhodou nejsme rodina, ale nejsme :) :) :)
Margita Melegova
Velice rada jsem poslouchala jeji sansony, mam snad vsechno co nazpivala, jeji sansony miluji i nase deti a tak se uz zacinaji nektere presidlovat do jinych domacnosti pod zaminkou zapujcky.
Martina Růžičková
Šansony v podání této úžasné zpěvačky také ráda poslouchám. :-)
Václav Soukup
Navštívil jsem její koncert, když jí bylo kolem 50-ti a byla ve skvělé formě. Po takovém zážitku nelze jít přímo domů a tak jsme to dlouho rozebírali v noční vinárně. Inspirovala mně výrokem " že doma moc neuklízí, ale hodně větrá ".
Marcela Pivcová
Hana Hegerová patří také k mým oblíbeným zpěvačkám. Jsem přesvědčena, že jako interpretka šansonů u nás je nepřekonatelná /ať mi ostatní naše šansoniérky prominou/! Mám hodně nahrávek s jejími písněmi, bohužel převážně na dřívějších vinylových deskách a k těm už dosloužil gramofon. Snad mě to už konečně přiměje ke koupi nového přehrávače.
Jitka Hašková
HH patří také k mým oblíbeným zpěvačkám.
Eliška Murasová
Maruško, díky, moje oblíbená zpěvačka. Byla jsem 2x na jejím koncertě, úžasné. Váš rituál se mi moc líbí.
Věra Ježková
Hanu Hegerovou měla moc ráda moje maminka. S kamarádkou navštívila několik jejích koncertů. Mně se její písničky taky líbí.
Blanka Lazarová
HH je i moje oblíbená, Maruš díky za článek.
Marie Seitlová
Maruško děkuji za připomenutí na úžasnou zpěvačku šansonů. Její písně se mi moc líbí a váš rituál také.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...