Pohádka o ztracené hvězdičce
FOTO: autorka

Pohádka o ztracené hvězdičce

17. 12. 2021

Na nočním nebi bylo rušno. Začínalo svítat, Sluníčko se probouzelo, už mrklo očkem na Zem. To už musely být všechny hvězdičky ve svých obláčkových postýlkách a měly zhasnuté své lampičky, s kterými v noci svítily.

Měsíček, jejich tatínek, se chodil dívat, jestli už spinkají. Ale co to? Jedna postýlka byla prázdná! Tam měla být malá, zvědavá a trochu neposedná hvězdička Jasněnka. Ale nebyla. Jasněnka se ukrývala za mráčkem a chtěla zůstat vzhůru, aby viděla, co se děje dole na Zemi, když vyjde Sluníčko. V noci všechno spalo a ona byla zvědavá. Jenže najednou zafoukal vítr a Jasněnku sfoukl. Padala a padala  dolů na Zem. Spadla mezi vysoké stromy, lampička jí zhasla. Co teď? Hvězdička se bála, začala plakat a naříkala, co má dělat?  Tatínek Měsíček se na ni bude určitě zlobit, že byla neposlušná. A jak se vrátí na nebíčko?

Najednou se něco mihlo kolem ní a sedlo si to na větev stromu nad Jasněnku. Byla to zrzavá veverka Čiperka, která slyšela její pláč. Prohlédla si Jasněnku a zeptala se, proč tak naříká? Hvězdička jí s pláčem řekla, co se jí stalo a neví, co má dělat.

"To ti neporadím, já dovedu vylézt na nejvyšší strom, ale žádný nedosáhne až do nebe. Víš, co, půjdeme se zeptat lišky, ta je chytrá, chodí i mezi lidi, třeba poradí."

A šly. Liška si hvězdičku prohlédla a řekla: "Chodím mezi lidi, ale jak vylézt tak vysoko, nevím,  ale pojďme k jezevci, je starý a moudrý, mnoho toho zažil, třeba poradí." A tak šly.

Jezevec se zamyslel, chvíli mu to trvalo, ale nakonec řekl: "Pojďme za jelenem. Ten má silný hlas, dovede hodně troubit, bude moct zatroubit a třeba ho tvůj tatínek Měsíček uslyší. Musíme ale počkat, až bude tma a Měsíček vyjde na oblohu." 

Tak čekali, zatím se hvězdička od zvířátek dozvěděla, jak se žije na Zemi a co dělají. Veverka sbírá oříšky, liška shání potravu pro svá liščata někdy až na dvorku lidí a jezevec se stará o čistotu lesa. Večer přišel na paseku velký, silný jelen a zatroubil, jak nejvíc uměl. Poprvé se nedělo nic, ale podruhém zatroubení se ozval Měsíček, co se děje, že na něho jelen troubí? 

V tom už přiběhla k jelenovi malá Jasněnka a prosila, aby jí tatínek pomohl na nebe. Měsíček poslal na paseku silný stříbrný paprsek, po kterém se hvězdička vyšplhala nahoru. Poděkovala zvířátkům, že jí pomohla, a běžela se svou lampičkou, která se jí zase rozsvítila, svítit na nebíčko. Měsíčku slíbila, že už nikdy nebude neposlušná.

Můj příběh Vánoční soutěžení 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Díky Zdeničko za Tvoji líbeznou pohádku*
Jana Jurečková
Vzpomínám si, že jsem kdysi u pohádek usínala. Tato je moc krásná.
Miloslava Richterová
Pěkné moc:-)
Helenka Vambleki
Pěkná pohádka, na toto téma už jsem jich taky několik různých slyšela i podobnou zpracovanou filmově viděla. A je dobře, že vždycky dobře skončí.
Blanka Lazarová
Moc pěkná pohádka.
Zdenka Jírová
Zuzko, každá pohádka musí mít morální ponaučení. Já jsem podobnou pohádku slýchala, když jsem byla malá. Pamatuji se jen, že to bylo o ztracené hvězdičce. Tak jsem si zbytek dotvořila a vyprávěla jsem ji jak svým dětem, tak vnoučatům. Vždy se líbila. Jen mě mrzí, že jsem nemohla k pohádce dodat nějaké obrázky, kreslit neumím a fotky jsem žádné vhodné neměla. Jsem ráda, že se pohádka líbila dětem.
Anna Potůčková
Měla jsem tu vnučky a tuto pohádku jsem jim přečetla, abych je zabavila. Ani nedutaly a krásně seděly a poslouchaly. Takže je zaujala a starší řekla že to byla hezká pohádka.
Libuše Křapová
Hezké:-)
Miluše Hasenohrlová
Krásně čtivá pohádka.Tu určitě přečtu své malé vnučce.
Hana Polednová
Moc hezká pohádka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.