Glosa: S novou vládou do smrti
Sídlo vlády. FOTO: Miloslav Rejha, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Glosa: S novou vládou do smrti

17. 12. 2021

Tak jsme se přeci jen dočkali nové vlády. Můžeme se radovat, máme nový terč, do kterého můžeme (jako důchodci) pálit ostrými. A že těch ran během následujících čtyř (možná) let bude!

Kabinet Petra Fialy nastupuje asi v nejtěžším období, jaké kdy ministři - novicové zažili. Na státním účtu minus stovky miliard, tisíce lidí na JIPkách, čerstvé kytice na stovkách hrobů, desetitisíce na složenkách za elektřinu. A tak by se dalo pokračovat. Vůbec nejhorší je ale současná důvěra lidí v politiky a politiku vůbec. Ani se není čemu divit. Čtyři roky se v Česku dělala politika "ode zdi ke zdi", to, co se plánovalo či schválilo, se zase zrušilo, když se na sociálních sítích zjistilo, že se to lidem nelíbí.

Politika bezmezného populismu zkřížená s následky pandemie přivedla zemi na okraj hluboké ekonomické a psychosociální propasti. A co víc, ještě více prohloubila polarizaci společnosti. Ta je nyní rozdělena nejen na bohaté a chudé, babišovce a antibabišovce, zemanovce a antizemanovce, ale nejnověji i na příznivce a odpůrce očkování.

Konzervativní středopravicová vláda jistě nebude chtít zemi více zadlužovat. A tak příští léta budou ve znamení utahování opasků, zmrazování platů a přiškrcování státních výdajů. S růstem cen energií, potravin a služeb poroste úměrně nespokojenost lidí, nejen těch nemajetných, ale i hubnoucí střední třídy. Jen důchodci mohou i nadále počítat s růstem penzí, samozřejmě díky valorizaci. Dalo by se říct, že právě penzisté budou v příštích letech na tom lépe než mnohé rodiny s dětmi či novomanželé bez bytu...

Přál bych si, aby se nové vládě podařilo vyvést českou zemi z pandemické i ekonomické krize. Aby se vládní rozhodnutí činila na základě odborných analýz a ne nálad obyvatelstva. Aby populistické "čau lidi" vystřídala seriozní komunikace. Ale především, aby politici přestali myslet optikou čtyř let, ale měli na paměti především budoucnost příštích generací.

Po výsledku posledních sněmovních voleb jsem pocítil naději, podobně jako v roce 1990. Naději, že se do české politiky a společnosti vrátí slušnost, poctivost, pokora i dobrá nálada. Jsem ve věku, kdy se příštích voleb už nemusím dožít. Tak kdy jindy než teď si přát: do smrti dobrý!

 

Česká republika politika
Hodnocení:
(3.7 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
M Vrba - dobrý humor, škoda, že černý.. :-)
Jana Hošková
Obávám se, že ani nemusím čekat oněch 100 dní...
Olga Škopánová
Paní Salingerová kde jste ty s prominutím bláboly vyhrabala?
Martina Salingerová
Srdečně jsem se zasmála nad údajnou valorizací. Ona snad nějaká bude při rozpočtovém provizoriu? To se přece smí vyčerpat pouze jedna dvanáctina stávajících výdajů. A pak už žádná nebude, protože se přece musí šetřit. Aby bylo kde vzít na další tři ministry bez portfeje. Pak bude následovat Válkovo zdravotnictví. Četla jsem na netu článek poradce pana ministra Válka o tom, že se vážně uvažuje o to strhávání plateb za státní pojištěnce u důchodců z jejich důchodů. Nebude to asi hned, ale určitě se dočkáme. Ale rozhodně na nás čeká placené zdravotnictví pana Válka, kdy neplacená zdravotní péče bude končit u vchodu do ordinace a možná i pozdravu. Nic nového pod sluncem, tohle chtěl už Václav Klaus. Sice mu to tenkrát nevyšlo, ale je to pořád lákavé. A někde vzadu je pirátský blábol o 30 metrech čtverečních na osobu, takže početná rodina by měla nárok na vilu, osamělý důchodce na dřevěný přístřešek u příkopu. Proč také ne, vždyť sociální pirátské sítě jásaly, jak dostat tímhle důchodce z jejich domů, kde si neoprávněně vyvalují zádě, když ostatní nemají kde bydlet. Naštěstí mají teď Piráti jiné starosti, ale tuhle myšlenku mohou ostatní členové koalice oprášit. Není co hezkého čekat, jen doufat, že přežijeme.
Ivo Patta
Také bych si přál, cituji: "... aby se nové vládě podařilo vyvést českou zemi z pandemické i ekonomické krize." Bohužel s ekonomy to nepůjde. V průběhu své politické kariéry na to přišel i ekonom A. Babiš. V roce 2014 říkal: "Budu řídit stát jako firmu". Po osmi letech jsme z Babišových úst vyslechli: Stát není firma. To si neumíte představit co to je stát."
Vladislav Černík
No z příspěvku p. Ant. Váchy jsem tzv. rozpačitý. A to jsem již věku, kdy autobusem ve Stř. kraji jezdím zdarma. A několik skoroministrů se vyjádřilo, že hromadné slevy nefungují. A ničím, NIČÍM nepodloženo. Jak budou diferencovat seniory na slevy? podle počtu zbývajících vlastních zubů? Fialová vláda nás bude zadlužovat Víc než předchozí pravičáci. A to tzv. vnitřním neboli skrytým dluhem. Což např. u nás seniorů je výdaj cca 10 000 Kč na novou lednici. Pokud budete chtít opravovat starou po cca 4letech od zakoupení, tak se vám vysmějou! Ale u nás je cca 20% rodin, v tzv. energetické chudobě, v Německu, jednom z nejvyspělejších států světa je 30%. To není nějaký komunistický výmysl, to se dá běžně nalézt! A po vzoru Kalouska, ještě tu máme jeho škodící rezidua, např. 100Kč u pohotovosti. Víte o tom, že jsou léky, které DENNĚ musí aplikovat lékař? Atd. Atd. Fialu jsem si vyposlechl u nás na besedě. VŠ profesor, který neumí, ba i nechce na své VŠ dělat pro studenty, to, co má! Tj. poukazovat i na slabiny teorií, které sám vyznává. Jeden soused tam tehdy řekl: ... nagelovaný panák, vhodný leda tak v poli plašit kosy ...
Petr Hajný
Pane Vácho.Nejvíce byste pomohl vaší profesi, kdybyste přestal psát. Hodilo by se na vás toto: Přestanu psát kraviny a budu stavět kravíny!!!!
Danka Rotyková
Taky bych s prvním hodnocením nové vlády počkala, vždyť to není žádná legrace převzít vládnutí v takové situaci, jaká je u nás dnes. Navíc je v naší zemi nejméně 80% odborníků na všechno. Kde se vzali? Jsou mezi námi a vyjadřují se "odborně" ke všemu. Obvykle nahlas, aby všichni slyšeli, jak jsou chytří. Tak právě těm moc nevěřím, kdyby byli chytří a odvážní, už bychom o nich věděli. Ani by nemuseli být v politice, uspěli by i v jinde, viz. např. pan Kellner nebo J. Jágr a jiní. Jmenovala jsem jen ty velmi úspěšné. Už naše paní profesorka na střední nám říkala: Dávejte pozor, právě prázdný sud nejvíc zvučí. Už 30 let není mezi námi, ale já na její rady stále vzpomínám.
Alena Várošová
Se všemi co jste tu rozumně napsali svůj názor souhlasím.My obyčejní občané budeme muset držet hubu a krok. O všem si budou rozhodivat ti tam nahoře u svých, pro ně vždy naplněných koryt.
Jan Zelenka
Naivní text. Svět není černobílý, pane Vácho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.