Jak na voňavé Vánoce?
Foto: autorka

Jak na voňavé Vánoce?

29. 11. 2021

Vánoce jsou za rohem. A mě napadlo, že v diskusi pod tímhle příspěvkem bychom si mohli dát hezké tipy na provonění nadcházejících svátků.

Za sebe tvrdím, že nejvíc  Vánoce provoní cukroví, právě  vytažené z trouby. Pečete? Já moc ráda a každý rok zkouším něco nového. Loni to bylo Masarykovo cukroví (z časopisu Albert?). 

Suroviny:
180g vlašských ořechů
300g hladké mouky
200g másla
100g cukru krupice
1 vejce.
Na obalení: 100g cukru moučka a 1 vanilkový cukr

Ořechy se nasekají a vše se spojí do těsta. Z těsta se vytvoří válečky a nechají v lednici přes noc. Pak se krájí na kolečka cca. 3 mm. Pekla jsem v troubě 160st. cca 8-10 min. Hned po vyjmutí se horká kolečka obalují.

Krásně provoní i Purpura a František na kamnech. A čerstvé jehličí! Alespoň ve váze.

Rozdělí se někdo o svá voňavá tajemství?

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Někdy to také zkusím...Letos už mám ale hotovo v předstihu...stromeček na balkóně a včera jsem upekla dva druhy cukroví, protože v sobotu s mužem mizíme pryč tady z toho blázince a vrátíme se téměř těsně před Vánoci, tak aby mě vnoučata nepomluvila :-))
Soňa Prachfeldová
Tyhle všechny vůně mám ráda, pomerančovou i citronovou kůru také suším na topení, dělám i jablečný čaj, který krásně provoní a když si někdo dá do čaje rum, vánoční vůně dokonalá. A malý živý stromek musí býti.
Granda Nekonata
:-) Mílo... já dávám purpuru na litinový tál na sporáku a někdy, když je pěkně rozehřátá, ji trochu pocákám vodou. Zadýmí a je jí všude hned plno :-)
Miloslava Richterová
Renato, už jsem se lekla, že mám dát polevu :-) Purpura dýmuje, jen když hoří a tomu se musí předejít :-) chtěla jsem naznačit, že mě tvůj báječný příspěvek přiměl ke zpěvu :-) Jinak jsem taky pro plátky ovoce a čerstvé chvojí.
Dana Puchalská
My už léta dáváme na radiátor na plátky nakrájené citróny, pomeranče i mandarinky. A pak je hned hezká a přírodní dekorace, která je v chodbě na velké větvi chvojí.
Granda Nekonata
Díky za tip a pochvalu, Ivano. :-) To s mandarinkou určitě vyvedu! :-) Hodíš mi sem tipy na to nové, Aleno? Štolu zatím nedělám, Moniko. A letos nebude v plánu. Ale příští Vánoce? Třeba. Proč to nezkusit. :-) Poléváš purpuru, Mílo? Já jo, fskt je, že zadýmuje :-)
Miloslava Richterová
Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní, nikdo si nevšímá jak život mění se v dým... :-)
Zuzana Pivcová
Oceňuji to, co sama neumím.
Alena Švancarová
Masarykovo jsem včera také pekla.Rozhodla jsem se,že letos upeču cukroví co jindy nepeču.Ale nebudu to přehánět.Byt provoním purpurou,,jak se setmí zapaluji vonavou svíčku.Prostě mi to nedá,vánoce člověka pohltí at chce nebo ne.V říjnu nadávám,že už zase budou vánoce a v prosinci začnu blbnout.
ivana kosťunová
Mandarinka rozkrájená na tenké plátky usušená na topení provoní byt krásně a zdravě. Moc se mi líbí i úvodní fotografie - kompozice, barevné vyladění, krása :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.