Prahou po vltavském nábřeží
FOTO: autorka

Prahou po vltavském nábřeží

21. 11. 2021

To jsem si tak zase jednou jezdila prstem po mapě, resp. posunovala si mapu rovnou dvěma prsty po displeji mého laptopíku a najednou - kde se vzala, tu se vzala, Praha. Zaujala mě modrá stužka řeky, vinoucí se mezi domečky. I zamyslela jsem se a pojala záměr projít si nábřeží proti proudu s Vltavou po levé ruce. Rozhodla jsem se, že z nádraží v Holešovicích sjedu metrem na Vltavskou, tam sejdu k řece a tradá na Smíchovskou náplavku. Ze Smíchovského nádraží se vrátím do Holešovic tramvají. Pražané i jiní poměrů znalí se už možná chápavě usmívají nad pošetilostí venkovanky. A možná se přímo řehtají. 

Tušila jsem sice mlhavě možné nesnáze, labyrintem křižovatek s nadjezdy a podjezdy u Hlávkova mostu jsme mnohokrát jeli autem. Ale cesta k řece tam přece být musí. S tímto odhodláním jsem ještě v letních šatičkách za krásného dne vystoupila z metra na Vltavské. Rozhlížela jsem se a odvážně se pouštěla kamsi přes silnici, ale s pocitem marnosti jsem se vracela do výchozího bodu. Bezradně jsem se na cestu zeptala paní, která se mi zdála být domorodkyní. A už jsme na tu bezradnost byly dvě. Uslyšel nás jiný domorodec a pravil, že k řece sice vede nějaký podchod, ale doporučil mi raději popojet stanici tramvají na "štrosmajerák" a sejít k řece odtamtud. Poslechla jsem ho a za chvíli jsem opravdu kráčela na nábřeží.

Žádná promenáda podle řeky se však nekonala, chodník vedl rušnou ulicí a řeka s Helmovským jezem se ukrývala za hradbou hustých stromů a keřů. Oproti plánu jsem se vydala nahoru na Letnou a na řeku jsem se dívala seshora. Prošla jsem kolem opravovaného pavilonu Expo 58 a sešla u výjezdu z Letenského tunelu. Zírala jsem na uzavřenou a rozkopanou cestu směrem do centra a můj plán vzal definitivně za své. Přešla jsem Štefánikův most a rázem jsem byla na druhé straně řeky.

A teď už nebudu zdržovat. Zkrátka jsem si poradila podle momentálních možností a šla dál. Minula jsem Čechův most a přešla most Mánesův. Pokračovala jsem až do cíle, kterým byla Smíchovská náplavka. V  tramvaji na zpáteční cestě mi přišlo líto, že už bych měla jet domů. Byl totiž opravdu povedený den. Vystoupila jsem tedy na Malostranském náměstí a pražský výlet si s hlavou v oblacích prodloužila o Karlův most, Staroměstské náměstí a domů jsem jela z nádraží hlavního. Věřte mi nebo ne, hravě jsem nacourala po Praze 11 km. 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Krásně jste svou nesnadnou cestu Prahou, která i svým obyvatelům dokáže mnohdy připravit nečekaná dobrodružství, nafotila!
Eliška Murasová
Aleno, bezvadné potoulání Prahou, fotky jsou důkazem. Moje nárty by asi protestovaly, 11km je pro mě moc ... Na kafe sis zašla?
Antonín Nebuželský
Jo, fotky paráda. Já vždycky v Praze zajdu za Bruncvikem, postěžovat si :-)
Antonín Nebuželský
A co nožky? Dobrý?:-) Já jsem si to dal z Malé strany, přes Karlův most na Staromák, přes Příkopy na Václavák, a od Muzea už raději ten kousek na Hlavní nádraží metrem. Ty moje kotníky, ani nemluvím. Doma ty kilometry nachodim v pohodě, ale Praha je jiný kafe... Za čárky se omlouvám, určitě jsem to netrefil.
Hana Rypáčková
Mám z tebe radost , děvče.
Alena Vávrová
Umíš si to svoje toulání parádně užít, nějaké bloudění tě nerozhodí. Tvoje fotky jsou toho důkazem.
Alena Švancarová
Ráda jsem si prohlédla fotky Prahy jsou moc pěkné .
Blanka Lazarová
Álo, pěkná procházka. Já když brouzdám Prahou, tak běžně kufruju a o to je to lepší, protože některá místa bych nikdy neobjevila. Moc hezky jsem se s tebou prošla, díky.
Eva Mužíková
Moc hezké fotky. Kam Ty na ty nápady chodíš??
Jitka Hašková
Aleno, krásně jsi to nafotila. Udělala jsi dobře, že jsi jela domů z Hlaváku a nejela 12 ze Smíchovského nádraží na Holešovické nádraží. Ten bruselský pavilon je bruselská restaurace. Výstavní bruselský pavilon byl na Výstavišti (dříve Fučíkárna), bylo tam moje první zaměstnání ve výpočetním středisku po VŠ. V 90. letech tento pavilon vyhořel a zbytky byly zbourány.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.