Téma dne: Hroby, hřbitovy
FOTO: Elena Valeriánová

Téma dne: Hroby, hřbitovy

3. 11. 2021

Dovolte mi, vážení přátelé, malé zamyšlení nad tímto fotografickým tématem, které je pro mne osobně doslova velmi tvrdým oříškem.

Na íčku je docela silná „úroda“ fotografů. Denně ukazujeme fotografie, které jsme pořídili v místě bydliště, na výletech, na toulkách přírodou. Denně neseme svou kůži na trh.

Je mnoho lidí, mne nevyjímaje, co se rádi toulají hřbitovy, pokud mohou, tak ani na výletech žádný nyvynechají. Mám ráda staré hřbitovy, kde spí svůj věčný sen lidé z daleké minulosti, v klidu a tichu zde přemítám a zamýšlím se nad jejich osudy, snažím se představit si, proč ten nebo jiný zemřel mlád, dojímají mě malé dětské hroby. Našlapuji tiše. Zlobím se na lidské zrůdy, které ničí hroby a popravdě jim není nic svaté.

Ač se může zdát opak, tak téma dne Hroby, hřbitovy není fotograficky vůbec lehké. Jistě, každý umí vyfotit hrob plný svíček, cvaknout do prostoru mezi hroby a fotka je hotová. Neříkám, že je to špatně, to vůbec ne. Ale o tom to asi není. Snažit se uchopit téma jinak, poeticky, zamyslet se nad tím, co fotka vypovídá, to je ten oříšek. A já jsem byla nesmírně zvědavá na to, jaké fotky se sejdou. Hlavně proto, že já sama nejsem nikdy se svými hřbitovními fotkami nijak zvlášť spokojená. Abych pravdu řekla, tak do spokojenosti mám hodně daleko. Prostě to není ono. A věřte mi, že velmi obdivuji práce a umění fotografů, kterým se i toto téma zdaří. Dokáží do snímku promítnout duši hřbitovního místa, zachytí ten klid, ticho, nostalgii, jenž k těmto místům dozajista patří.

A proto budu hřbitovní fotky zkoušet znova a znova a snad jednou se mi něco podaří. Doufám.

Dobré světlo, přátelé.

cestování fotografování
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Moje úvaha neměla být ani tak o tom, jestli chodíme na hřbitovy rádi nebo neradi. Myslela jsem to spíše po té fotografické stránce, že je opravdu těžké zachytit atmosféru těchto míst.
Jitka Caklová
Na rozdíl od minulosti, na hřbitovy nechodím ráda. Mísí se tam mnoho, spíše negativních, energií. "Nemontuji" se do životů souputníků, natož mezi Duše zemřelých, o kterých nevím vůbec nic, natož "proč a za co".
Jitka Hašková
Opravdu máš krásně poetické hřbitovní fotky.
Alena Tollarová
Po hřbitově se toulám ráda. Na místě odpočinku našich blízkých bývá klid jen zdánlivý. Hnízdí a štěbetají tam ptáčci, jednou jsem viděla, jak se po hrobech prochází bažant. Bloumám, přemýšlím si o svých věcech a zastavuji se u starých náhrobků s dobovými fotografiemi a nápisy. Leží tam různí radové, přednostové a jejich choti, ale i pekaři, zámečníci atd. To vše se dovíme z honosných i jednodušších pomníků. Co budou jednou vědět návštěvníci hřbitovů o naší době? Pomníčky jsou jednoduché, uniformní, ve sdělení strohé. A přece mě jeden takový přitahuje jako magnet. Fotografii pomníčku s modrou šachovou figurkou jsem použila k tématu dne na Fotu dne. Život dostal stopku, šach, mat ...
Marie Seitlová
Tak já na hřbitovy ráda nechodím, pro mě je to smutek a stráta těch nejbližších. Nechodím ráda, ale jdu dost často s kytičku si zavzpomínat na ty co jsem měla moc ráda.
Elena Valeriánová
Děkuji za vaše zastavení, ale také za stejné vnímání klidu a zklidnění bolavé duše právě tam, kde ti, co odešli na druhý břeh spí svůj věčný sen. Fotek je, myslím, tak akorát. Ale až se mi nějaká opravdu podaří, tak vám ji ukážu. Slibuji.
Miluše Hasenohrlová
Elen, mám také ráda procházky po hřbitovech. Doslova tam utíkám,když mám duši bolavou,nebo neznám východisko. Ta atmosféra mě uklidní a domů jedu klidná. Pěkně napsané.
Alena Velková
Na různé hřbitovy chodím ráda a často, ale žádné tak pěkné fotky jako máš ty Eli nemám.
Alena Švancarová
Vždycky jsem ráda prohlížela hřbitovy,všude.Dneska už na hřbitov tak ráda nechodím,je to věkem,přišlo to samo.Vaše fota jsou ale moc pěkná,zajímavá.
Marie Měchurová
Nepatřím k pravidelným návštěvníkům hřbitovů, ale pár fotografií ve svém archivu mám. Zajímají mě hlavně staré náhrobky. Fotky moc hezké, ale málo!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.