Hradecké vycházky - přírodní rezervace Na Plachtě
FOTO: Vladislava Dejmková

Hradecké vycházky - přírodní rezervace Na Plachtě

30. 10. 2021

Přírodní rezervaci s neobvyklým názvem Na Plachtě jsem si pro sebe objevila asi před pěti lety, když se začalo hovořit o tom, že tam budou vysazeni divocí koně.

Je pravda, že v té době jsem také značně zmírnila své pracovní tempo a zkrátila si dobu trávenou v zaměstnání. A začala se více věnovat i jiným než pracovním aktivitám.

Jednoho podzimního dne jsem se tam prostě vypravila. Musím se přiznat, že to nemám daleko. Buď pár stanic městským trolejbusem, nebo hodinku pěší chůze. A stálo to za to!  Na jihovýchodním okraji města Hradec Králové mezi částmi Malšovice a Moravské pŕedměstí a v těsně blízkosti městských lesů jsem našla nádherný kus přírody, která tehdy právě zářila pestrou paletou podzimních barev a obklopila mě svým nekonečným klidem a tichem.

dsc-0128m-1.jpg


Ačkoliv se tato lokalita nachází v těsné blízkosti městské zástavby, najdete tu na převážně rovinaté ploše o velikosti asi 56 hektarů tůně, písčiny, vřesoviště i rašelinné louky a rozptýlené skupiny stromů a křovin. Součástí přirodní rezervace jsou i rybníky Jáma a Plachta. V této oblasti se vyskytuje celá řada chráněných živočichů. Vhodné prostředí pro svůj život i rozmnožování tu nalezl například čolek velký, modrásek očkovaný či vážka jasnoskvnná a další chráněné druhy živočichů a rostlin. V chráněném území bylo dosud zaznamenáno přibližně 720 druhů a kříženců vyšších rostlin, 69 druhů mechů, 107 druhů hub a 2350 druhů živočichů, z toho asi 1000 druhů brouků, 750 druhů motýlů, 220 druhů blanokřídlých, 49 druhů vážek, 114 druhů dvoukřídlých, 40 druhů měkkýšů, 16 druhů obojživelníků, 5 druhů plazů, 140 druhů ptáků, 14 druhů savců.

 

dsc-0110m-1.jpg


Historie tohoto místa je velmi zajímavá, v daleké minulosti tu bývaly několik století obecní pastviny. V roce 1897 získává tento prostor armáda a buduje si tady vojenské cvičiště. V roce 1919 se tu konal 1. pokusný veřejný vzlet Ing. Jana Kašpara. Od roku 1918 až do roku 1939 je severní část této oblasti vojenským letištěm. V 80. letech minulého století byla oblast zavážena sutí a odpadem a nakonec se zde chystala výstavba sídliště pro 19 tisíc obyvatel. V roce 1988 byl vydán první podnět pro vyhlášení chráněné lokality. Jako přírodní památka byla tato oblast v současné podobě ustanovena  až v roce 2013.

 

dsc-0097m.jpg

 

Právě vojenské působení na tomto území nečekaně přispělo k výjimečnému charakteru této lokality. Povrch byl různými činnostmi (zákopy, vypalováni, vojenská technika apod.) místy obnažován a rozbrázděn cestami, výmoly a zákopy. V některých místech se trvale držela voda, jiné části zůstávaly suché a bez rostlinstva. A právě taková různorodá místa byla vhodná pro existenci rozmanitých druhů živočichů a rostlin. Pokud by nedocházelo k pravidelnému narušování povrchu a odstraňování náletových dŕevin, změnila by se tato oblast postupně v les. Proto se i po vzniku přírodní památky občas provádí pojezd vojenskou technikou (tanky, pásovými transportéry, nákladními vozy a menšími pásovými vozy) s cílem obnovit biotopy pro zvláště chráněné živočichy a rostliny jednou z metod, jak zachovat ráz tohoto území.

 

dsc-0091m.jpg


Naposledy tu byly tanky "v akci" 2020. Víte, že Plachta byla první lokalitou v ČR kde se začala využívat pásová technika pro ochranu přírody? A že teprve později začala ochrana přírody využívat tanky i v bývalých vojenských újezdech (např. Milovice, Načeratický kopec, Pánov,…) a na dnes už desítkách podobných lokalit po celé ČR?

 

dsc-0104m.jpg


Od ledna roku 2018 se Na Plachtě také zabydleli divocí koně, kteří sem byli přivezeni ze středočeských Milovic. Jde o koně původem z anglického Exmooru, kteří mají řadu unikátních vlastností. Jsou schopni žít po celý rok venku v přírodě, jsou nenároční a ochotně spásají i méně výživné traviny, kterými jiné zvíře pohrdne. A pomáhají tím udržovat prostŕedí v přírodní lokalitě v rovnováze. Na koně zde dohlíží ochranářská organizace JARO Jaroměř a také řada dobrovolníků.

 

Divocí koně


Divocí koně žijí Na Plachtě již několik let a jsou jednoznačně přinosem pro tuto lokalitu. Po čase byli přestěhováni z původní aklimatizační pastviny u rybnika Jáma (kterou stihli  pěkně “vyžrat”) na hlavní pastvinu v centrální části lokality. Koně nepobíhají úplně volně, jsou udržováni v tomto prostoru v rámci rozsáhlých elektrických ohradníků. Původní obavy z kontaktu divokých koní s lidmi se nenaplnily. Návštěvníci se chovají vzorně a koně (až na vzácné výjimky) nepřikrmují. Koně si zase zvykli na přítomnost pejsků a lidí. Ke konfliktům nedochází.  Občas samozřejmě nastávají i krušnější chvíle. V roce 2020 narušilo poklidný život nejen divokých koní neobvyklé sucho. Zdroje vody postupně vyschaly, a tak byl dokonce nutný dovoz vody a  částečně i potravy jinak soběstačným koním. Nakonec musela být část stáda z této oblasti odstěhována.

 

dsc-0126m-1.jpg


I když je tato lokalita přírodní rezervací, čas od času se objevují nejrůznější  snahy o to, aby byla "ekonomicky" využita pro výstavbu objektů či komunikací. Zatím těmto "nástrahám" odolává a otvírá svou náruč všem, kteří ji navštěvují s dobrými úmysly. Rodičům s dětmi, pejskařům, milovníkům tichých procházek i fotografům. I já sem chodívám v posledních letech pravidelně, a to zejména na podzim a v zimě. Hmyz ani obojživelníci mě ale nelákají, i když jim neupírám jejich místo v přírodě. Ale koně jsem schopná pozorovat dlouho a všimla jsem si, že oni naopak se zájmem pozorují mě. A co je hlavní, jakási kombinace přírodní rovnováhy a nezvyklého klidu mi připomíná pobyt v chrámu a dobře působí i na mou duši.

 

Všechny barvy lesa

 

Zdroje informací: www.naplachte.cz

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za informace o této krásné oblasti. přeji jí, aby se ji podařilo uchovat bez ekonomických zásahů. je to opravdu chrám přírody.
Jana Vargová
Děkuji za přiblížení oblasti, kterou neznám. Krásné fotky.
Vladislava Dejmková
Tak snad Plachta přežije, když už se očkují i motýli.
Alena Tollarová
Máte to moc hezké u Hradce. V této době mě tam nejvíc zaujal modrásek očkovaný :)
Dana Kolářová
Fotoreportáž bezva a díky za tip na vycházku.
Šárka Nováková
Článek je pro mě zajímavý a poučný. Pro mě je tato oblast již nedosažitelná, tak děkuji za krásnou fotogalerii, která mě seznámila s touto lokalitou. Podobnou lokalitu jsem objevila na Hlučínsku "Kozmické ptačí louky".
Věra Ježková
Krásné. Díky.
Elena Valeriánová
Tak tímto článkem jste mě moc potěšila. Tam musí být krásně. Já bych tam chodila v každém ročním období, každé je jiné a má v sobě kouzlo. Bývalá vojenská území by se měla takto smysluplně využívat, bohužel, třeba u nás se to nepovedlo. Potěšilo mě i to, že i lidé se zde chovají zodpovědně a tak jak by se měl homo sapiens chovat, tedy rozumně. Děkuji za článek i fotky. *****
Helena Přibilová
Děkuji za další velmi zajímavý článek a krásné fotografie z místa, které zatím neznám. Také si přeji, aby tato přírodní rezervace zůstala zachována.
Blanka Lazarová
Pokud se vydám do Hradce, určitě zajdu. Moc se mi to líbí - ten kousek přírody na dosah všem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.