O požitcích a štěstí
Ilustrační foto: Pixabay

O požitcích a štěstí

23. 10. 2021

Nihil est ab omni parte beatum – není úplného štěstí.

Horatius, Ódy.

 

Podle Horatia bychom se neměli oddávat přílišné radosti, neboť štěstí je vrtkavé a pojem velmi relativní. Ale ta jeho představa o štěstí se stejně týká spíše rozumně vedeného a spořádaného života než nějakého náhlého pocitu euforie. Holt, to je ta racionálně uvažující antika.

My starší máme ještě v  živé paměti filmový šlágr režiséra Martina Friče z roku 1938 - Škola základ života. Ladislav Pešek, ve filmu coby čutálista Čuřil, se snaží recitovat báseň Adolfa Hejduka Dědův odkaz. Otráveným hlasem deklamuje:

„Štěstí! Co je štěstí?
Muška jenom zlatá,..“

A tak dále. Ke chmurnému pokračování se už nedostal, neboť ho rozčilený profesor Kolísko označil za cynika a posadil s nedostatečnou. Další, až pesimistický pohled na štěstí. Ale abych básníku Hejdukovi nekřivdil. Báseň končí přece jen mírným optimismem, když říká, že štěstí se „snad jinovatkou na tvou kadeř vrátí“. Počkejme si tedy do stáří.

Představa o podstatě štěstí měla ale i v antice svůj vývoj. Někdy, již v 5. století př. n. l., prohlásil athénský státník Periklés, že: „štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze“. Myšlení antického Řecka je i na dobu antiky poměrně výlučné. Na rozdíl od Perikla si ale myslím, že i v dobách antiky se lidé dovedli radovat i z  drobných, všedních věcí, a nejen z filozofických idejí svých státníků
a učenců.

Nechci zde rozebírat, jak se k pojmu štěstí stavěli lidé v různých historických obdobích. Pocity štěstí byly vždy ovlivněny možnostmi doby a podmínkami, ve kterých tehdy lidé žili.

Každý z  nás má o štěstí jinou představu. Tu svou, vlastní. Tu, která se zrodila v průběhu jeho života, tu, která je dána jeho možnostmi, postavením, vzděláním nebo inteligencí. U někoho je to pocit radosti a veselí, u jiného spokojenost s  poklidným průběhem svého života, u dalšího pocit vzájemného partnerského milování nebo smysluplnosti svého konání.

Pocity štěstí se rodí pomalu a nejsou to jen nějaké náhlé emoce. Rodí se z našeho vnímání světa, z našeho očekávání, ideálů i z drobných maličkostí, ze kterých se náš život skládá. Životní události nás postupně formují a dlouhodobě ovlivňují. Partnerský život, sex, občasné požitky, ať už jsou jakékoli, vztahy s přáteli, s rodinou.
A kupodivu i dobré jídlo a pití. I sám biblický Kazatel v kapitole II, verš 24, na tyto okolnosti pamatuje. Cituji:

„Zdaliž není to chvalitebné při člověku, jísti a píti,
a učiniti životu svému pohodlí z práce své?“

Naše požitky jsou neoddělitelnou součástí spokojeného života. Jejich míra však záleží na tom, jaká je míra našeho pocitu štěstí. Když zhodnotím svou současnou seniorskou existenci, vrátím se raději od velkých myšlenek a antických ctností pokorně k  moudrému biblickému Kazateli. A budu své štěstí plánovat a tvořit podle vlastních představ, potřeb a možností. I s těmi požitky. Dnes už mohu bez výčitek svědomí „učiniti životu svému pohodlí z práce své“. A uvědomit si, že mám to štěstí, že mohu všechny ty požitky s někým sdílet. A sdílím je velmi rád.

 

psychika životní postoj životní styl
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Mám ráda dny, kdy se mi splní vše podle plánu, dokonce i moje kočičky usnou a já mám konečně šťastnou chvilku jen pro sebe.
Martin Vrba
Pocit štěstí je ryze osobní věcí a když ho hledáme a když ho i prožíváme, tak se nikdy neřídíme, co o něm napsaly moudré hlavy světa a zda je v souladu s jejich citátem - doktrínou. :) Pocit štěstí je velice relativní a záleží na okamžité situaci, v jaké se nacházíme. I pouhý krajíček chleba v krajním ohrožení života darovaný přítelem v koncentračním táboře mohl znamenat vrchol štěstí – znamenalo to přežití dalšího dne. Už si nevzpomenu na jméno, ale vím, že u nás v republice žil jeden profesor, který měl i dlouho po válce ve své kanceláři stále jeden pecen chleba, měl tak nekonečný pocit štěstí stále na očích, o kterém snil každý den právě v tom koncentračním táboře. . . .
Zuzana Pivcová
Podle mě jsou štěstí chvilková a krátkodobá a pak štěstí celoživotní, a to je život sám. Pocit štěstí z toho, že (dosud) žiji, vnímám čím dál silněji.
ivana kosťunová
Že jsem byla v určitém období šťastná jsem poznala až mnoho let poté. I tak mě to potěšilo.
Jan Zelenka
Dámy, děkuji vám za názory. Každý máme pochopitelně svůj pohled, ten můj nemusíte sdílet. Hlavně jsem se chtěl vymezit vůči antickému, mravoučnému pohledu na život.
Věra Ježková
Jendo, hezké zamyšlení. Myslím, že pro každého může být štěstí něco jiného. Tvé pojetí štěstí je pro mne zajímavé. Já ho vnímám spíš jako krátkodobý pocit. Ovšem, když napíšeš, že máš štěstí, že můžeš všechny požitky s někým sdílet, musím souhlasit i se štěstím dlouhodobým. Jinak bych spíš mluvila o spokojenosti.
Jana Kollinová
Pane Zelenko, vůbec si nemyslím, že byste kradl cizí myšlenky. Jen jsem vyjádřila svoje myšlenky. :-)
Alena Švancarová
Přečetla jsem článek a měla jsem při jeho čtení naprosto stejné pocity jako Jana a Eva.
Naděžda Špásová
Polemiky o štěstí mohou trvat hodiny, ale je dobré, když to štěstí člověk má.
Jan Zelenka
Paní Kollinová, děkuji za komentář. Jen upozorňuji, že toto je obecná úvaha, či glosa o štěstí, nikoli výlev mých momentálních emocí. Není to tak, že bych užíváním některých citací kradl cizí myšlenky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.