Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: poskytnuto agenturou Havas

Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím

26. 10. 2021

Podzimní měsíce, kdy se teplota pohybuje kolem deseti stupňů a lidé se koncentrují více v uzavřených prostorách, přinášejí podle Hany Roháčové, primářky Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí, příznivé podmínky pro šíření virových onemocnění.

Zatímco v loňském rocese chřipka celé Evropě takřka vyhnula, protože lidé byli nuceni trávit většinu času doma a děti nechodily do škol, letos je situace diametrálně odlišná, a tak se očekává razantní výskyt respiračních onemocnění a chřipky. MUDr. Hana Roháčová upozorňuje, že v žádném případě nebude stačit jen očkování proti covidu, ale je třeba využít i očkování proti chřipce. Ostatně epidemiologové již delší dobu očekávají pandemii chřipky.

Za neméně závažné označila Roháčová napadení lidského organismu pneumokokem. Ten je běžně přítomen v nosohltanu a přenáší se kapénkami. V roce 2020 proočkovanost dětí dosáhla 71 procent a u osob starších 65 let pouze 24 procent. To na kolektivní imunitu nestačí. Děti jsou hlavním rezervoárem pneumokoků. Ale primářka Roháčová doporučuje udržování sociálních kontaktů v rodinách, které jsou pro seniory životně důležité, a tak podle jejích slov je jedinou účinnou obranou očkování.

„Já za dva nejdůležitější milníky v medicíně považuji očkování a vynález antibiotik. To je to, co zachránilo stovky milionů lidí. Očkovací látka není to, co někomu ublíží. Naučí naše tělo, aby se bránilo proti infekci, protože mu dáme nějaký kousek bakterie nebo viru a tělo si proti nim vytvoří obranu. Když potom přijde ten pravý virus nebo ta pravá bakterie, tělo si řekne, aha, mám proti tobě zbraň a nepustí ho dál,“ vysvětluje lékařka Hana Roháčová.

Její vyjádření plně podpořil také herec Jan Přeučil (84), který v nedávné době prodělal pneumokokové onemocnění i covid. Trápil ho velmi silný kašel, a tak na doporučení praktické lékařky je již očkován proti chřipce (ostatně proti té se nechává očkovat pravidelně) a i proti pneumokoku. Na třetí dávku vakcíny proti covidu právě čeká.

Na otázku, zda je více nebezpečná chřipka, pneumokok či covid primářka Roháčová na tiskové konferenci uvedla, že průběh těchto onemocnění je individuální. Nelze předpovídat jaké komplikace u daného pacienta nastanou. Je však obecně známo, že imunita s věkem klesá a je tedy nanejvýš nutné aktivně se proti respiračním chorobám bránit. Podpořila zároveň doporučení České vakcinologické společnosti aplikovat vakcínu proti koronaviru i chřipce najednou. Záleží však na preferenci každého pacienta.

nemoci očkování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Sova
Nikdo jim ho neupírá ;-) ale každý rozhodnutí má nějaké své důsledky a není to jen covid ;-) Je to každýho volba. Jak byste řešila "svobodné rozhodnutí" třeba u ošetřujícího personálu v nemosnicích nebo domovech důchodců?
Olga Škopánová
Paní Caklová ano názorová rozdílnost je prospěšná tak mi prosím vysvětlete proč nevěříte paní primářce.
Jitka Caklová
Proti zastáncům očkování nic nemám, rozhodli se svobodně a je jim přáno. Ti co se rozhodli jinak, na svobodné rozhodnutí právo nemají?
Jitka Caklová
Ale pochopila, jen z trochu jiného úhlu pohledu. Kdekdo tvrdí, že názorová rozdílnost je prospěšná a najednou to neplatí?
Milan Sova
Paní Caklová, vy jste ani za rok nepochopila smysl očkování :-)
Jitka Caklová
Protizákonnost ruku v ruce s demokracií, nezdá se Vám to divné?
Jitka Caklová
Myslíte jako pane Vrbo, že by se ti neočkovaní měli podílet na léčení těch očkovaných? I když vlastně ti očkovaní většinou už JIPku ani nepotřebují, jen se o tom nesmí psát, důležité je odbýt nakoupené vakcíny :-(
Martin Vrba
Paní Caklová, ona se totiž opravdu ta občanská válka blíží a za to může paradoxně přílišná demokracie, protože i u ní platí, že když je něčeho moc, tak je toho až příliš a čeho je příliš, tak to škodí. (A všichni nejsou tací, jako já a Vy, kteří si jen rádi vyměňují názory a druhého si váží, i když s ním občas v něčem nesouhlasí, protože vědí, že naopak v mnoha jiných věcech si dokonale rozumí ) :)
Martin Vrba
Paní Onderková, Vy si libujte asi v adrenalinu, soudím podle té fotografie na vašem profilu, kde skáčete s padákem, pro vás bude třeba i povznášející zážitek strávit měsíc na umělém oběhu a v umělém spánku. Tandemový seskok padákem stojí přibližně 4 000 Kč a zaplatila jste si o sama, nebo vám ten dárek naplatili přátelé, ale určitě vám ho neplatil stát. Jeden týden na JIP stojí od 600 000 Kč. Já bych byl pro, aby neočkovaní, kterým v očkování nebránila nemoc, si po vyléčeí ten pobyt (nebo alespoň jeho část) museli také zaplatit, nebo pak jejich příbuzní. Bylo by to spravedlivé, když už trestáme člověka i za to, že si někde na minutu nenasadil roušku, než nasedl do auta, jednoho ministra zdravotnictví i to stálo místo. Já jsem si nenechal udělat kdysi bezpečnostní dveře a pojišťovna mi pak nezaplatila plné odškodnění za vloupání. Ona totiž každá „sranda“ i zanedbání určitých pravidel totiž něco stojí!
Jitka Caklová
....značkovat, za pomoci očkovaných chytat a ....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.