Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím
MUDr. Hana Roháčová. FOTO: poskytnuto agenturou Havas

Primářka Hana Roháčová: Očkování učí naše tělo, jak se bránit nebezpečným virům a bakteriím

26. 10. 2021

Podzimní měsíce, kdy se teplota pohybuje kolem deseti stupňů a lidé se koncentrují více v uzavřených prostorách, přinášejí podle Hany Roháčové, primářky Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí, příznivé podmínky pro šíření virových onemocnění.

Zatímco v loňském rocese chřipka celé Evropě takřka vyhnula, protože lidé byli nuceni trávit většinu času doma a děti nechodily do škol, letos je situace diametrálně odlišná, a tak se očekává razantní výskyt respiračních onemocnění a chřipky. MUDr. Hana Roháčová upozorňuje, že v žádném případě nebude stačit jen očkování proti covidu, ale je třeba využít i očkování proti chřipce. Ostatně epidemiologové již delší dobu očekávají pandemii chřipky.

Za neméně závažné označila Roháčová napadení lidského organismu pneumokokem. Ten je běžně přítomen v nosohltanu a přenáší se kapénkami. V roce 2020 proočkovanost dětí dosáhla 71 procent a u osob starších 65 let pouze 24 procent. To na kolektivní imunitu nestačí. Děti jsou hlavním rezervoárem pneumokoků. Ale primářka Roháčová doporučuje udržování sociálních kontaktů v rodinách, které jsou pro seniory životně důležité, a tak podle jejích slov je jedinou účinnou obranou očkování.

„Já za dva nejdůležitější milníky v medicíně považuji očkování a vynález antibiotik. To je to, co zachránilo stovky milionů lidí. Očkovací látka není to, co někomu ublíží. Naučí naše tělo, aby se bránilo proti infekci, protože mu dáme nějaký kousek bakterie nebo viru a tělo si proti nim vytvoří obranu. Když potom přijde ten pravý virus nebo ta pravá bakterie, tělo si řekne, aha, mám proti tobě zbraň a nepustí ho dál,“ vysvětluje lékařka Hana Roháčová.

Její vyjádření plně podpořil také herec Jan Přeučil (84), který v nedávné době prodělal pneumokokové onemocnění i covid. Trápil ho velmi silný kašel, a tak na doporučení praktické lékařky je již očkován proti chřipce (ostatně proti té se nechává očkovat pravidelně) a i proti pneumokoku. Na třetí dávku vakcíny proti covidu právě čeká.

Na otázku, zda je více nebezpečná chřipka, pneumokok či covid primářka Roháčová na tiskové konferenci uvedla, že průběh těchto onemocnění je individuální. Nelze předpovídat jaké komplikace u daného pacienta nastanou. Je však obecně známo, že imunita s věkem klesá a je tedy nanejvýš nutné aktivně se proti respiračním chorobám bránit. Podpořila zároveň doporučení České vakcinologické společnosti aplikovat vakcínu proti koronaviru i chřipce najednou. Záleží však na preferenci každého pacienta.

nemoci očkování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Očkování je mnoha lety prověřený způsob ochrany organismu před nemocemi. Díky očkování jsme se zbavili tetanu, tuberkulozy pravých neštovic. A já věřím, že se zbavíme i covidu. Nebo snad někteří pochybovači vědí o jiném způsobu jak zvládnout epidemii? Jestli ano tak sem s ním.
Jiří Dostal
:-) :-) Dohady, dohady, dohady, nemusíme být zrovna Pilátem, abychom se ptali "Co je pravda?", opírat logiku o "prý" - to už budu radši shovívavý k paní Caklové, hlavně ale k sobě. :-) :-)
Martin Vrba
Pane Milane, já se v prvé řadě řídím logikou a ta mi velí respektovat to, že čím bude méně nemocných jednotlivců, protože se naočkovali, tak bude i logicky méně té nemoci i v celé společnosti a i když máte pravdu, že i naočkovaní mohou šířit tu nemoc, tak podle ujištění epidemiologů je to daleko menší procento lidí, než kdyby společnost nebyla vůbec proočkována. Oporu pro své logické úvahy vidím také v tom, že prý v Portugalku se naočkovalo už 90% dospělé populace a že tam je pokles onemocnění velice patrný. Což je napsáno i zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/portugalsko-ockovani-statistiky-vakcina-covid-koronavirus-admiral-ockovaci_2110060644_eku
Milan Sova
20:54 Další, který nepochopil :-)
Milan Milan
Pane Vrabo. Zdá se že to máte tak trochu jednoduše nalajnované, ale život tak nefunguje. Zatím platí, že každý kdo se narodil, taky jednou umře. Jestli u toho bude 10 doktorů, jeden kněz, nebo nikdo je ve hvězdách. Vaše očkování vakcínou pfizer mělo chránit pouze a pouze vás, a tak bylo i výrobcem deklarováno. To co přidáváte jste odposlouchal zřejmě od propagátorů této vakcíny, ale realita je prostě jiná. (dnešní info - 25% positivních je očkovaných, 30% na jipkách je očkovaných) Ćili, i očkovaný může být positivní a předávát bacila na své okolí. Bohužel vláda se rozhodla že očkovaný bude určen jako bezinfekční, jen tomu viru jaksi zapomněli říct kde je jeho místo ve společnosti. Děje se totiž zásadní věc. Epidemie neočkovaných se mění v epidemii očkovaných. Bohužel "aparátčíci" to zatím tutlají, zkreslují data, vakcinované účelově netestují, nevylučují positivní do karantén padni komu padni, ale realita jim již láme a časem zlomí politické a PR provakcinační argumenty
Olga Škopánová
Pane Vrba máte naprostou pravdu.
Jiří Dostal
:-) Pane Vrba, poněkud jste si přestavěl a dostavěl nadhozený problém - imunita získaná očkováním versus testováním včas odhalenou a léčenou chorobou, když nemáte kapacitu vy, možná ji bude mít někdo jiný :-), znáte parametry imunity získané očkováním atd, obecně profylaktická opatření jsem si nedovolil zpochybnit, s pohotovostí vůči něčeho lezení si už snad děláte prdel samosernou tvorbou... :-)
Martin Vrba
Pane Dostale: Vždyť očkování má význam i celospolečenský, ne jen pro jednotlivce. Možná je to dokonce i více jak 50 na 50 procent. Aby u každého, na kterého „něco leze“ (viróza, chřipka, zaražené prdy, psychóza, atd.) stálo 10 doktorů v sanitkách u jeho domu a čekali, až porve zakašle a hned ho začali léčit, tak na to nemáme kapacity – nemá je nikdo – dokonce ani pro všechny prezidenty. Tak si to podobně představují domácí rodičky, aby je prý nemocniční prostředí neiritovalo, ale kdyby se něco podělalo, tak že by pro jistotu měla sanitka „v plné polní“ stát kousek u domu. :) U toho očkování platí to stejné heslo jako u roušky: „Moje rouška chrání mne i tebe!“ (I když mne trochu dusí). Tedy „Moje očkování chrání mne i tebe!“ (I když já po něm mohu mít nějaké krátkodobé nežádoucí účinky.:)
Jiří Dostal
:-) :-) Vážení, v 11,25 jsem imitoval myšlenkové pochody paní Caklové, která vsadila na sebespásu, víru v sebe sama. Navzdory parodickému přídechu však tento postoj není úplně hloupý, údajně některé studie dokládají větší ochranu před covidem včas podchyceným a kontrolovaným proděláním nemoci než očkování. Momentálně to připomínají údajně dezinformační Parlamentní listy dvěma články (laborantka Filipová, profesor Beran), ale tato informace o získávání či zpochybňování imunity není nová, takže opravdu nevím, jsem taky laik dvěma dávkami očkovaný a na třetí čekající, osobní zkušenost raději smlčím, je nepřehledná a nediskutovatelná, prostě nevím... :-) :-)
Jitka Caklová
Pane Vrbo Vaše negativní energie se mě netýká, takže mi ani nemám pocit že mi cokoliv podsouváte, přesto že se o to silou moci snažíte. Klidně ve svém nepřátelském duchu, pokračujte. Vidím, že Vás to baví, tak Vám v tom nemám potřebu bránit a svoji "moc" si užívejte.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.